Siirry sisältöön

Kodin sisäilmaan vaikuttavat eniten ilmanvaihto, lämpötila ja siivous

Julkaistu 10.6.2020 13.14

Kodin sisäilman laatuun vaikuttavat yleisimmin ilmanvaihto, lämpötila ja siivoustiheys. Vesivahingoista aiheutuvat kosteusvauriot vaikuttavat sisäilmaan silloin, jos niitä ei kartoiteta ja korjata. Asukkaiden kannattaakin ilmoittaa isännöitsijälle tai vuokranantajalle heti, jos epäilee kodissaan kosteusvauriota.

Ilmanvaihdon aiheuttamat ongelmat asunnoissa ovat yleisimpiä. Puutteellisen ilmanvaihdon aikana huoneilma voidaan tuntea tunkkaisena ja siinä voi olla erilaisia hajuja. Ilmanvaihdon ollessa epätasapainossa, voi asunnossa tuntua vetoa ja sekä kylmyyttä lattia- ja seinäpinnoilla. Asuntoon voi tulla korvausilmaa myös rakenteiden, läpivientien tai viemärin kautta. Liian pieni ilmanvaihto mahdollistaa huoneilman kosteuden pysymisen suurena, jolloin kosteus voi erityisesti talvella tiivistyä ikkunoiden pinnoille tai kylmiin nurkkiin.

Tampereen kaupungin terveystarkastaja Satu Touronen-Paimensalo kertoo sisäilmaan vaikuttavista tekijöistä ja asunnontarkastuksista Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen haastattelussa: