Siirry sisältöön

Muista varmistaa vähällä käytöllä olleiden kiinteistöjen hanaveden laatu

Julkaistu 18.5.2020 14.33

Koronaepidemiaan liittyvien rajoitustoimenpiteiden vuoksi useat tilat ja kiinteistöt (esim. koulut, päiväkodit, ravintolat, hotellit, uimahallit, liikuntatilat, toimistot) ovat saattaneet olla lähes tyhjillään. Rakennusten vesijohtoihin jäänyt vesi on saattanut seistä järjestelmissä koko käyttökatkon ajan tai veden vaihtuvuus on ollut huomattavasti normaalia vähäisempää. Seisovan veden laatu heikkenee: bakteerien kasvu lisääntyy ja veteen voi alkaa liueta aineita kiinteistön putkistosta. Myös legionellan riski on olemassa. Tämän vuoksi myös kiinteistön omistajan on osaltaan varmistettava veden laatu.

Vähällä käytöllä tai käyttämättä olleita kiinteistöjä tai tiloja käyttöön otettaessa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

- Mahdolliset kiinteistöjen omat vesisäiliöt tulee tyhjentää ja täyttää uudelleen. Lämminvesivaraajan vesi kuumennetaan vähintään 60 asteeseen ennen muita toimenpiteitä.

- Kaikista vesipisteistä juoksutetaan sekä kylmää että lämmintä vettä vähintään 2 minuutin ajan. Juoksutusta jatketaan, kunnes mahdollinen ummehtunut haju tai havaittava väri poistuu, ja vesi kirkastuu. Jotta kiinteistön koko vesijohto tulee huuhdeltua, juoksutus aloitetaan vesilaitoksen vesijohtoverkostoa lähimmästä hanasta ja edetään siitä kauimpaan hanaan.

- Lämpimän veden lämpötilan tulee saavuttaa kaikissa vesipisteissä vähintään 50 asteen lämpötila, mieluiten yli 55 asteen lämpötila, legionellan torjumiseksi.

- Kiinteistön omistaja vastaa siitä, että veden hyvä laatu säilyy myös kiinteistön vesijärjestelmässä.

Tarkemmat ohjeet toimenpiteistä veden laadun varmistamiseksi kiinteistöjen vesijärjestelmissä löytyvät Vesilaitosyhdistyksen uutisesta:

Ulkoinen linkkiVesilaitosyhdistys: Varmista käyttämättä olleiden rakennusten hanaveden laatu juoksuttamalla vettä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut ohjeet erityisesti isojen kiinteistöjen legionellariskin torjuntaan:

Ulkoinen linkkiTHL: Legionellariskin torjuminen koronapandemian aikana suljetuissa vesijärjestelmissä