Siirry sisältöön

Uusien oppilaiden oman äidinkielen opetukseen sekä saamen tai romanikielen opetukseen ilmoittautuminen avoinna 1.4. - 20.9.2020

Julkaistu 30.3.2020 9.50

Tampereen kaupungin perusopetus järjestää keskitetysti perusopetusta täydentävää oppilaan oman äidinkielen opetusta esi- ja perusopetusikäisille monikielisille lapsille. Opetusta on tällä hetkellä yli 30 eri kielessä ja ryhmät ovat parhaillaan käynnistymässä.

Oman äidinkielen opetus on tarkoitettu lapsille, joiden äidinkieli tai jokin kotikieli on muu kuin suomi tai ruotsi. Opetukseen voivat osallistua myös suomalaiset paluumuuttajat, jotka ovat ulkomailla asuessaan hankkineet äidinkielen omaisen kielitaidon. Oman äidinkielen opetusta ei ole tarkoitettu alkeista aloittaville. Opettaja arvioi lapsen kielitaidon tarvittaessa ennen opetukseen ottamista. Opetukseen eivät voi osallistua oppilaat, jotka opiskelevat muita aineita opetuskielellä (englanti, saksa, ranska, ruotsi) omassa koulussaan. Myös saamen- ja romanikielen täydentävää opetusta järjestetään tämän ilmoittautumisen kautta.

Opetuksen valitseminen on vapaaehtoista, mutta jos oman äidinkielen opiskelu on aloitettu, osallistuminen on sitovaa. Opetukseen ilmoittaudutaan vain yhden kerran koko esi- ja perusopetuksen ajaksi, jatkavat oppilaat eivät ilmoittaudu enää uudelleen.

Uusien oppilaiden sähköinen ilmoittautuminen on auki 1.4. - 20.9. ja 1.-20.1. Tampereen kaupungin perusopetuksen, oppilaan oman äidinkielen opetuksen www-sivuilla, linkit alla. Googlen kautta sivu löytyy hakusanoilla: Tampere oma äidinkieli tai Tampere Native language.

Oman äidinkielen opettaja ilmoittaa huoltajalle opetuksen alkamisajan ja -paikan. Opetuspaikkana voi olla muu kuin lapsen oma koulu tai esiopetuspaikka. Vanhemmat huolehtivat lapsensa kuljetuksesta oppitunneille ja kotiin. Oppitunnit ovat usein iltapäivällä koulupäivän jälkeen. Opetus on maksutonta ja sitä annetaan peruskoululaisille 2 oppituntia viikossa, esiopetusikäisille 1 oppitunti viikossa.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen www-sivulla:

https://www.tampere.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/esiopetus-ja-perusopetus/monikieliset-oppilaat/oman-aidinkielen-opetus.html

In English:

Ulkoinen linkkihttps://www.tampere.fi/en/daycare-and-education/preschool-education-and-basic-education/multilingual-pupils/native-language.html