Siirry sisältöön

Lukiokoulutuksen tiedote koronavirustilanteesta 9.3.2020 klo 16.00

Julkaistu 10.3.2020 8.04

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella oli maanantaiaamuun mennessä todettu viisi koronavirustartuntaa ja lisäksi on useita virukselle altistuneita henkilöitä. Sairaanhoitopiiristä painotetaan, että hengitystieinfektio-oireisten ei pidä mennä kouluun eikä töihin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ja Ylioppilastutkintolautakunta ohjeistavat noudattamaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

• Pese kädet huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Hiero käsihuuhde käsiisi kauttaaltaan.

• Pese kädet aina kun tulet ulkoa sisään, wc-käynnin jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen sekä ennen ruokailua.

• Yski nenäliinaan tai hihaasi, älä kämmeneesi.

• Suu-nenäsuojuksen käyttö ei ole tarpeellista. Poikkeuksena on terveydenhuollon henkilöstö, koronavirusinfektioon sairastuneet henkilöt ja heidän lähipiirinsä.

Ylioppilaskirjoitusten osalta lukioissa noudatetaan Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) ohjeistusta. Mahdollisissa sairastumisissa (koronavirus, kausi-influenssa tai jokin muu) kokelaan tulee ilmoittaa sairastumisesta koululleen mahdollisimman pian ja tehdä yhdessä lukion kanssa hakemus ilmoittautumisen mitätöinnistä.

YTL:n ohjeen mukaan karanteeniin määrätyn kokelaan on otettava ensi tilassa yhteyttä kouluunsa. Ensisijaisesti kokelas tekee lukion kanssa hakemuksen ilmoittautumisen mitätöinnistä. Kokeen suorittaminen erillisessä tilassa ei lähtökohtaisesti ole mahdollista, jos kokelaalle on tehty karanteenipäätös. Lukio ja paikalliset terveysviranomaiset, jotka ovat tehneet karanteenipäätöksen, voivat yhdessä harkita, onko jossakin yksittäisessä karanteenitilanteessa edellytyksiä kokeen suorittamiseen erillisessä tilassa.

Tällaisessa hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa kokelas voi myös hakea erityisen painavasta syystä tehtävää ilmoittautumistietojen muutosta. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa kokelas ei pääse osallistumaan pakolliseen kokeeseen, johon hän oli ilmoittautunut, ja jokin kokelaan tällä tai aikaisemmalla tutkintokerralla suorittama ylimääräinen koe voidaan vaihtaa pakolliseksi kokeeksi niin, että hän saa tutkintonsa valmiiksi suunnitellun aikataulun mukaan.

Tartuntavaaratilanteissa toimitaan terveysviranomaisten ohjeiden mukaan.

Lisätietoja:

Jorma Suonio

Lukiokoulutuksen johtaja