Siirry sisältöön

Työttömien työnhakijoiden palveluihin tulossa mahdollisesti muutoksia 1.8. alkaen Pirkanmaalla

Julkaistu 7.6.2017 15.36

Tampereen kaupunki vastaa 1.8.2017 alkaen joidenkin työnhakijoiden työllistymistä edistävistä palveluista, jos eduskunta hyväksyy asiaan liittyvän lainsäädännön kesän aikana. Toteutuessaan muutos koskee Tampereella noin 15 000 työtöntä työnhakijaa, jotka saavat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa työttömyysetuutena eivätkä palkansaajan tai yrittäjän ansiopäivärahaa.

Muutoksen myötä vastuu näiden työnhakijoiden palveluista siirtyisi Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimistolta (TE-toimisto) Tampereen kaupungille. Pirkanmaan TE-toimisto huolehtisi palveluista 31.7.2017 asti.

Omavalmentaja työnhaun tukena

Mikäli lakiesitys hyväksytään, kohderyhmään kuuluvat saavat 1.8.2017 alkaen Tampereen kaupungilta työllistymistä tukevaa palvelua sekä henkilökohtaisen omavalmentajan. Omavalmentaja kartoittaa asiakkaiden tilanteen ja tukee työnhaussa. Muutoksessa Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen nykyisten asiakkaiden työntekijä saattaa vaihtua.

Ei vaikutusta työttömyysetuuteen

Työttömyysetuuteen muutoksella ei ole vaikutuksia. Jos työtön työnhakija on sopinut Pirkanmaan TE-toimiston kanssa työnhakuun liittyvistä tapaamisista, palveluista tai tehtävistä, ne on muistettava hoitaa sovitusti määräaikaan mennessä, jotta työttömyysturvaan ei tule katkoksia.

Asiasta tiedotetaan lisää elokuussa

Jos lakiesitys hyväksytään, kohderyhmään kuuluvat saavat viimeistään elokuussa lisätietoa. Yhteystiedot on hyvä pitää ajan tasalla. Yhteystiedot voi itse päivittää sähköisessä Oma asiointi -palvelussa osoitteessa te-palvelut.fi. Tiedot saa päivitettyä myös soittamalla TE-palvelujen valtakunnalliseen työnhakija-asiakkaan puhelinpalveluun 0295 025 500.

Miksi muutos?

Muutos liittyy työvoima- ja yrityspalvelujen alueelliseen kokeiluun, joka käynnistyy Pirkanmaalla 1.8.2017, mikäli eduskunta hyväksyy asiaan liittyvän lainsäädännön. Kokeilussa Tampereen kaupunkiseudun kunnat sekä Sastamala ja Punkalaidun kehittäisivät asiakaslähtöisiä ja vaikuttavia työllisyyspalveluja. Kokeilu kestää 31.12.2018 saakka.

Kokeilun taustalla vaikuttaa maakuntauudistus, jota valmistellaan parhaillaan. Sen on tarkoitus astua voimaan 1.1.2019. Tällöin palvelujen järjestämisvastuu siirtyisi maakunnalle.