Siirry sisältöön

Kaupunkiseudulle odotetaan työllisyyskokeilua

Julkaistu 6.3.2017 10.04

Tampereen kaupunkiseudun kunnat sekä Punkalaidun ja Sastamala aikovat aloittaa yhteisen
työllisyyskokeilun heinäkuun alusta alkaen, jos eduskunta hyväksyy asian edellyttämän lakimuutoksen. Mikäli puolitoista vuotta kestävä työllisyyskokeilu alkaa, kunnat järjestävät työllisyyspalvelut niille työttömille asukkailleen, joilla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan.

– Kokeilun kohderyhmään kuuluvat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavat työttömät työnhakijat, joita on Tampereella noin 15 000, kertoo Tampereen kaupungin ohjelmajohtaja Regina Saari.

Sen sijaan työssä olevien työnhakijoiden ja ansiopäivärahaa saavien työttömien palveluista vastaa jatkossakin Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimisto. Lisäksi TE-toimiston vastuulle seudulla jää joitakin kaikkien asiakkaiden palveluun liittyvä toimintoja.

Yhden toimijan periaate parantaa palveluja

– Työllisyyskokeilussa testataan ja kehitetään uusia, asiakaslähtöisiä ja vaikuttavampia työllisyyspalveluja. Suuri osa palveluista tuotetaan lähipalveluna työttömän omassa kotikunnassa. Työttömän näkökulmasta kokeilun yhden toimijan periaate parantaa palvelua, sillä sama taho voi esimerkiksi myöntää palkkatukea ja antaa lisäksi työhönvalmennusta, Regina Saari kertoo.

Keväällä kokeiluun osallistuvat kunnat valmistautuvat ottamaan vastaan TE-toimistoilta siirtyviä lakisääteisiä tehtäviä, kuten määräaikaishaastattelut, työnvälityksen, osaamisen kehittämisen palvelut ja maahanmuuttajien kotouttamisen. Monialaista tukea tarvitsevien yhteispalvelu on kokeilun aikana siirtymässä kuntien ja Kelan vastuulle.

Työllisyyskokeilun aloitus riippuu siitä, hyväksytäänkö kokeilua koskeva lakiehdotus julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden alueellisesta tarjoamisesta. Kokeilun on suunniteltu päättyvän vuoden 2018 lopussa, ja se pohjustaa työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuun siirtymistä maakunnille vuoden 2019 alusta alkaen.

Lisätietoja

Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja
Regina Saari
puhelin 050 346 9603

Kehitysjohtaja
Mika Itänen
puhelin 040 566 1245


Teksti Anna Vilhula ja Raija Lindell