Siirry sisältöön

Lakon vaikutukset Tampereen kaupungin palveluihin 29.-30.3.2022

Julkaistu 23.3.2022 15.53

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry ja Jyty ovat lakossa tiistaina 29.3.2022 ja keskiviikkona 30.3.2022. Lakko vaikuttaa laajasti Tampereen kaupungin palveluihin, tiedot vaikutuksista
kootaan tähän päivittyvään tiedotteeseen.

Maisemakuva Tammerkoskelta
 

Vaikutukset varhaiskasvatuksen palveluihin

Mikäli lakko toteutuu, päiväkotien lapsiryhmiä tai päiväkoteja voidaan joutua sulkemaan ja keskittämään palvelua tiettyihin päiväkoteihin. Tästä tiedotetaan huoltajille päiväkotikohtaisesti. Lakon toteutuessa päiväkodit ovat avoinna klo 7.00-16.00 ja esiopetusryhmät klo 7.30-15.00. Lapsia voidaan ottaa varhaiskasvatukseen kyseisinä päivinä ainoastaan paikalla olevan henkilöstön määrän mukaisesti lain mitoitusta noudattaen. Tämä voi tarkoittaa sitä, että kaikkia lapsia ei pystytä ottamaan palvelun piiriin kyseisinä päivinä.

Lakko voi toteutuessaan vaikuttaa myös perhepäivähoidon järjestelyihin. Tällöin varahoito pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan päiväkodeissa. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa ei ole lakkopäivinä tarjolla.

Mahdollinen lakko vaikuttaa myös päiväkotien ruokapalveluihin, jotka pääsääntöisesti tuottaa Pirkanmaan Voimia. Lakkopäivinä ateriat eivät ole ruokalistojen mukaisia ja erityisruokavalioita ei pystytä toteuttamaan. Mikäli lapsella on erityisruokavalio, kannattaa pakata mukaan lämpimässä säilyvät eväät. Lakko ei vaikuta Kukkapellon, Kämmenniemen, Talvitien ja Tuomikujan päiväkotien ateria- ja puhtauspalveluihin.

Lapsen poissaolo lakkopäivien aikana on maksutonta, mikäli huoltajat järjestävät lapsen hoidon itse tai kaupunki ei pysty tarjoamaan varhaiskasvatusta lakon aikana. Lasten läsnäolosta ja maksuttomien päivien käytöstä lähetetään huoltajille kysely perjantaina 25.3.2022.

Lakon vaikutuksista varhaiskasvatuksen palveluihin saa lisätietoja päiväkodin johtajilta ja palvelupäälliköiltä.

Vaikutukset perusopetuksessa

Lakkopäivien aikana 29.-30.3. perusopetuksessa oppitunnit järjestetään lukujärjestyksen mukaisina. Lakosta johtuen kouluilla voi kuitenkin olla rajoitetusti koulunkäynninohjaajia ja kouluvalmentajia, joten oppilaiden tukea ja ohjausta pystytään järjestämään vähemmän.

Tuomi Logistiikan mukaan lakkopäivinä ei pystytä järjestämään koulukuljetuksia.

Aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjotaan kello 8.00-16.00. Kerhotoiminta keskitetään Puistokouluun sekä Annalan, Raholan ja Kissanmaan kouluihin. Kerhoa tarjotaan ensisijaisesti näiden koulujen erityisen tuen oppilaille, mutta tarpeen mukaan myös muiden koulujen oppilaille. Yksityiset palveluntuottajat, kuten Ahjola ja Ilves, järjestävät lakkopäivinä kerhotoimintaa normaalisti.

Pirkanmaan Voimian mukaan kouluissa ei lakon aikana tarjota lämmintä ruokaa, mutta koululounaaksi on tarjolla mehukeittoa, smoothieta, välipalakeksejä, hedelmiä ja leipää. Halutessaan oppilaat voivat ottaa mukaan lämpimässä säilyviä omia eväitä koulun tarjontaa täydentämään. Erityisruokavalioita ei pystytä lakon aikana huomioimaan. Tarjottava ruoka on pääsääntöisesti laktoositonta. Koulujen siivouksessa varmistetaan puhtauden perustaso. Lakko ei vaikuta ateria- ja puhtauspalveluihin Hatanpään koulutalossa (Haapakuja 2), Puistokoulussa ja Erho-yksikössä, Etelä-Hervannan, Peltolammin, Kämmenniemen, Talvitien ja Terälahden kouluissa.

Koulujen rehtorit antavat lisätietoja opetuksen ja kerhotoiminnan järjestämisestä lakkopäivien aikana.

Vaikutukset sosiaali- ja terveyspalveluihin

Jos lakko toteutuu, lapsiperheiden kotipalvelussa ja perhetyössä kotikäyntejä voidaan joutua perumaan.

Ikäihmisten päiväkeskukset ovat avoinna, mutta Tuomi Logistiikan mukaan lakkopäivinä ei pystytä järjestämään kuljetuksia niihin. Sen vuoksi pyydämme päiväkeskusasiakkaiden läheisiä ja omaisia järjestämään kuljetuksen päiväkeskukseen lakkopäivinä 29.–30.3.2022.

Pirkanmaan Voimian mukaan lähitorien ravintolat ovat kiinni. Myös lähitorien toiminnassa voi olla lähitorikohtaisia muutoksia. Lakko ei vaikuta sairaaloiden, vanhainkodin, asumis- ja kotiateriapalveluiden ateriapalveluun.

Kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintakeskuksista Pappilanpuisto ja Wärjäämö ovat kokonaan kiinni 29.–30.3.2022. Nuutisarka ja Tuomikallio toimivat pienemmällä asiakasmäärällä eikä niihin pystytä Tuomi Logistiikan mukaan järjestämään kuljetuksia lakkopäivinä.

Päihde- ja mielenterveyspalvelujen kotikäyntejä saatetaan joutua perumaan. Päihteidenkäyttäjille suunnattujen päivätoimintakeskusten Päheen ja Huoltsun aukioloajat voivat muuttua lakkopäivinä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen neuvontanumero 040 751 6706 ei ole käytössä lakkopäivinä.

Vaikutukset Nyssen palveluihin

Nyssen joukkoliikennepalveluun lakko toteutuessaan vaikuttaa niin, että bussivuoroista jää ajamatta 29.-30.3. noin kolmannes. Tämänhetkisen tiedon mukaan linjat 2, 7, 17, 18, 33, 34, 35, 37, 38, 58, 82 eivät liikennöisi lainkaan. Lisäksi lakko koskisi lisäksi osaa linjojen 5, 6, 8, 12, 28, 39, 45 ja 90 vuoroista.

Muut bussilinjat ja ratikat liikennöivät normaalisti. Lakko saattaa vaikuttaa myös joukkoliikenteen asiakaspalvelun toimintaan. Perutut bussivuorot ja 28.3.22 päivitetyt tiedot voi tarkistaa Nyssen reittioppaasta.

Vaikutukset Tampereen Infran toimintaan

Tampereen Infra pyrkii minimoimaan lakosta kuntalaisille aiheutuvaa haittaa, mutta esimerkiksi yleisten alueiden kunnossapitoon voi aiheutua viivästyksiä. Sääennusteen mukaan lakon aikana on odotettavissa liukkautta, jota torjutaan käytettävissä olevilla resursseilla normaalin tärkeysjärjestyksen mukaisesti.

Vaikutukset elinvoiman ja kilpailukyvyn palveluihin

Lakkopäivien aikana 29.–30.3. kiinteistöt, tila ja asuntopolitiikka, vetovoima ja edunvalvonta, elinkeinopalvelut sekä kehitysohjelmat -palveluryhmien toiminta ja palvelut pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan.

Kiinteistöt, tila ja asuntopolitiikka -ryhmän asiakaspalvelussa saattaa olla rajoitetusti henkilöstöä.

Työllisyys- ja kasvupalveluissa palvelut toimivat pääosin normaalisti ja käyntiasiointipaikat ovat avoinna. Poikkeus on keskiviikkona 30.3. klo 13–16, jolloin ovat kiinni toimipisteet Tullintorilla ja Pellavantehtaankadulla, ja myös työnhakija-asiakkaiden neuvontapuhelin on suljettu. Tällöin voi asioida toimipisteissä: Sumeliuksenkatu 11, 2. kerros tai Rautatienkatu 10, 2. kerros, klo 9.00–16.15 tai soittaa TE-palvelujen henkilöasiakkaan puhelinpalveluun 0295 025 500 klo 9.00–16.15.

Vaikutukset Tredun toimintaan

Opetus toteutetaan normaalisti, mutta lakko vaikuttaa joidenkin toimipisteiden ruokailuun. Tredun Hepolamminkadun, Santalahdentien, Sammonkadun ja Ajokinkujan toimipisteissä ei ole lakon aikana saatavilla Voimian tuottamia ateriapalveluja, ja siksi opiskelijoiden tulisi varautua omiin eväisiin.

Lakko ei vaikuta Koulutuskeskus Valon, Mediapoliksen, Metsätien, Pirkkalan, Kangasalan, Lempäälän, Nokian Kivimiehenkadun, Nokian Pikkukorventien, Oriveden ja Virtain toimipisteiden ateriapalveluihin.

Vaikutukset lukioiden toimintaan

Lukioissa koulutyö jatkuu normaalisti työjärjestysten mukaisesti, mutta aikuislukion iltaopetus järjestetään etänä Teamsin välityksellä 29.-30.3.2022. Reaaliaineiden ylioppilaskokeet 30.3.2022 järjestetään normaalisti. Vahtimestaripalvelut toimivat lukioissa osittain.

Mahdollinen lakko ei vaikuta Hatanpään lukion ateria- ja puhtauspalveluihin. Sen sijaan muissa lukiossa kyseisinä päivinä ateriapalveluja ei pystytä toteuttamaan, ja siksi opiskelijoiden tulisi varautua omiin eväisiin.

Vaikutukset kulttuuripalveluihin

Yksiköiden toiminta pyritään pitämään lakon aikana käynnissä mahdollisimman normaalisti. Palvelutarjonnassa saattaa lakon vuoksi olla rajoituksia aukioloissa ja/tai palvelujen laajuudessa.

Tampereen kaupunginkirjasto
Tampereen pääkirjasto Metso sekä Hervannan, Koilliskeskuksen, Lielahden ja Sampolan aluekirjastot ovat auki normaalisti. Tesoman ja Kaukajärven kirjastot ovat kiinni. Omatoimikirjastot palvelevat vain omatoimikirjastoina ilman palveluaikaa.

Tampereen seudun työväenopisto
Opetustoiminta järjestetään mahdollisimman normaalisti. Peruutuksista pyritään ilmoittamaan kurssille osallistuville henkilöille suoraan. Toimisto palvelee lakon aikana rajoitetusti vain puhelimitse ja sähköpostilla. Palvelussa voi olla viivettä henkilöstövajauksen vuoksi.

Vahtimestaripalvelut toteutetaan tietyin rajoituksin siten, että opetustoiminta mahdollistuu. Työväenopiston luentostriimauksia ei tehdä lakon aikana.

Kaupunkikulttuuriyksikkö
Kulttuuritalo Laikku, Lastenkulttuurikeskus Rulla sekä Galleria Muuntotila ovat auki normaalisti. Laikun Galleria on kiinni näyttelyn vaihtumisen vuoksi.

Tampereen taidemuseo
Tampereen Taidemuseon näyttelytoiminta ja Muumimuseo ovat auki normaalisti.

Sara Hildénin taidemuseo
Sara Hildénin taidemuseossa saattaa lakon vuoksi olla rajoituksia aukioloissa ja/tai palvelujen laajuudessa. Seuraa ajankohtaista tiedotusta kanavillamme. Sara Hildénin taidemuseo ei ota uusia ryhmävarauksia mahdollisille lakkopäiville.

Historialliset museot
Vapriikin ravintola ja kahvila Amurin Helmi ovat auki normaalisti, ja myös museoiden näyttelytoiminta pyritään pitämään auki normaalisti.
Milavida on suljettu uuden näyttelyn rakentamisen vuoksi.

Tampere Filharmonia
Orkesterin konserttitoiminta järjestetään normaalisti.

Vaikutukset liikuntapalveluihin

Lakko sulkee osan sisäliikuntatiloista ja uimahalleista tiistaina ja keskiviikkona 29.3–30.3.2022.

Sisäliikuntapaikoista Kaukajärven vapaa-aikatalo ja Nääshalli ovat avoinna.

Tampereen uintikeskus on avoinna normaalisti, mutta Pyynikin, Tesoman ja Hervannan uimahallit ovat suljettuina.

Hervannan vapaa-aikakeskus ja Vuoreksen koulukeskus ovat suljettuina, muiden sisäliikuntapaikkojen aukioloajoissa on vaihtelua. Tampereen Messu- ja Urheilukeskus on myös suljettuna tiistain ja keskiviikon.

Jäähallien aukioloissa Tesomalla ja Hakametsässä on muutoksia, joista saa ajantasaista tietoa Timmi-varauskalenterista.

Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna, mikäli olosuhteet sen turvallisesti mahdollistavat, mutta kentillä ja laduilla ei ole kunnossapitoa. Pukuhuoneet eivät ole käytössä.

Liikuntapalvelujen asiakaspalvelu on avoinna normaalisti.

Vaikutukset Tampereen Veden toimintaan

Tampereen Veden asiakaspalvelu on suljettu tiistaina 29.3. ja keskiviikkona 30.3. 2022.

Lakon aikana vedenjakelu ja jätevesien puhdistus toimivat normaalisti. Vesi- ja viemäriverkoston kunnossapitotöistä tehdään välttämättömät korjaukset.

*************************************************

Tiedotetta päivitetty
25.3.2022 klo 14.20: Lisätty mahdollisen lakon vaikutukset sosiaali- ja terveyspalveluihin.
25.3.2022 klo 15.30: Lisätty mahdollisen lakon vaikutukset joukkoliikenteeseen ja Infran, lukioiden, Tredun, kulttuuripalvelujen sekä elinvoiman ja kilpailukyvyn palveluihin.
28.3.2022 klo 12.20: Lisätty sosiaali- ja terveyspalvelujen kohtaan, että
asiakasmaksujen neuvontanumero ei ole käytössä lakkopäivinä ja mahdollisesti päihde- ja mielenterveyspalvelujen kotikäyntejä joudutaan perumaan sekä Päheen ja Huoltsun aukioloaikoja muuttamaan.
28.3.2022 klo 14.45: Lisätty työllisyys- ja kasvupalvelujen aukioloaikoihin poikkeustieto ja päivitetty kaupunkikulttuuriyksikön tiedot.
28.3.2022 klo 20.20: Muutettu otsikkosta ja ingressistä mahdollisen lakon vaikutuksista lakon vaikutuksiksi.

29.3.2022 klo 8.30 Lisätty lakon vaikutukset liikuntapalveluihin.
29.3.2022 klo 18 Lisätty lakon vaikutukset Tampereen Veden toimintaan.