Siirry sisältöön

Lukioissa koulukohtaiset suunnitelmat kevään 2022 tapahtumiin: penkkarit, wanhojen tanssit ja ylioppilasjuhlat järjestetään terveysturvallisesti

Julkaistu 8.2.2022 9.58

Tampereen lukioissa ei järjestetä kaikille yhteisiä wanhojen tansseja tai ylioppilasjuhlia. Kaupungin kuuden oman päivälukion ja aikuislukion lisäksi Tampereella on viisi yksityistä tai valtion ylläpitämää lukiota. Koulut hoitavat tapahtumien järjestelyt itse ja tiedottavat asiasta omilla verkkosivuillaan sekä Wilmassa. Kaikissa tilaisuuksissa huomioidaan voimassa olevat valtakunnalliset koronarajoitukset ja suositukset. Kevään 2022 ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 15. maaliskuuta ja päättyvät perjantaina 1. huhtikuuta.

 

Jos rajoituksia puretaan, yleisölle järjestetään mahdollisuus tulla seuraamaan wanhojen tansseja ja ylioppilaiden lakitusta. Mikäli kokoontumisrajoitukset ovat voimassa, kouluilla on valmiudet tilaisuuksien striimaamiseen. Kouluilla noudatetaan voimassa olevia kokoontumisrajoituksia, maskisuositusta ja yleisiä hygieniamääräyksiä ja tarvittaessa reagoidaan nopeasti muuttuvaan tilanteeseen.

Penkkarit

Penkkarit järjestetään useimmissa lukiossa tänä keväänä kahtena eri päivänä koronarajoitusten vuoksi. Vain muutama koulu on ilmoittanut, että penkkarit pidetään kokonaisuudessaan 31.3.

Alkuperäisenä penkkaripäivänä 10.2. penkkareita juhlistetaan kouluilla terveysturvallisesti oman henkilöstön ja opiskelijoiden kesken. Kullakin koululla on oma ohjelmansa, jota seuraavat oman koulun opiskelijat ja henkilökunta joko paikan päällä tai striimattuna luokkiin.

Penkkariajelut pidetään ylioppilaskirjoitusten jälkeen 31.3., mikäli koronatilanne sen sallii. Kaupungin kaikista lukioista mukaan on lähdössä runsaat 50 kuorma-autoa. Ajoreittiä ei ole vielä päätetty, mutta ajojen toivotaan onnistuvan Hämeenpuistossa kello 13–14.

Wanhojen tanssit

Jokainen lukio järjestää itselleen sopivana päivänä wanhojen tanssit.

Ensimmäiset tanssit järjestetään huhtikuun alussa ja viimeiset 2.6. Kouluilla opiskelijat pääsevät päivän aikana seuraamaan tanssiesityksiä kokoontumisrajoitusten mukaisesti. Jos rajoitukset kiristyvät, tanssit striimataan ja opiskelijat seuraavat niitä luokissa.

Pääasiassa opiskelijat tanssivat omilla kouluillaan, jonne läheisten on mahdollisuus mennä seuraamaan tansseja, jos kokoontumisrajoitukset sallivat sen. Myös yleisömäärää voidaan joutua rajoittamaan: esimerkiksi 1–2 läheistä yhtä tanssijaa kohden. Joissain kouluissa vanhemmille ja sukulaisille järjestetään ilta/päivätilaisuus, mikäli käytössä on riittävän suuri tila istumapaikkoineen.

Ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilaskirjoitukset alkavat 15.3. äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella ja päättyvät 1. huhtikuuta. Keväällä 2022 ylioppilaskirjoituspäiviä ei hajauteta kuten tehtiin viime vuonna. Myöskään vuonna 2021 käytössä ollutta erillistä yo-kirjoitustilaa karanteeniin määrätyille kokelaille ei oteta käyttöön muuttuneiden karanteenimääräysten vuoksi.

Kirjoituksissa noudatetaan kaikkia voimassa olevia terveysturvallisuusmääräyksiä. Kokelaiden istumapaikat on mahdollista sijoittaa turvavälein ja saapumista kokeeseen voidaan aikatauluttaa niin, ettei ruuhkia pääse syntymään. Terveysturvallisuus huomioidaan erilaisilla tilaratkaisuilla, maskeilla, hygieniaohjeilla ja käsidesin käytöllä. Ylioppilaskirjoituksiin käytettävät tilat siivotaan huolellisesti kokeiden välissä.

Opiskelijoita myös suositellaan välttämään väkijoukkoja ennen koepäiviä ns. omaehtoisella karanteenilla.

Ylioppilasjuhlat 4. kesäkuuta

Ylioppilaat lakitetaan lauantaina 4.6. Ylioppilasjuhlien osalta toivotaan, että koronarajoitukset mahdollistaisivat lakituksen yhteisessä tilaisuudessa, johon myös yleisö voisi saapua paikalle. Mikäli rajoitukset estävät kokoontumisen, kouluilla on valmiudet tilaisuuden striimaamiseen.

Jokaisella koululla on ylioppilasjuhlaan oma aikataulunsa, eli koulujen yhteistä lakitustilaisuutta ei järjestetä. Samoin juhlatilaisuuden ohjelma on jokaisella erilainen.

Kouluilla saattaa olla rajoituksia juhlaan saapuvien vieraiden määrään per lakitettava ylioppilas tai juhla on voitu jakaa kahdeksi eri tilaisuudeksi. Näin rajoitetaan juhlaan saapuvan yleisön määrää ja voidaan noudattaa suositusta turvaväleistä. Osa kouluista viettää lakkiaisjuhlia muualla kuin omassa koulussa, jolloin isompi tila antaa mahdollisuuden kutsua useampia läheisiä. Pääsääntöisesti yleisöä otetaan päättäjäisjuhlaan niin paljon, kuin voimassa olevat rajoitukset sallivat.

Tilaisuuksissa noudatetaan kaikkia voimassa olevia terveysturvallisuusmääräyksiä.

Tampereen lukioista tarkemmin:


Lisätietoja

Vt. lukiokoulutuksen johtaja
Matti Hännikäinen
puhelin 050 346 6492
sähköposti [email protected]