Siirry sisältöön

Ylen ohjelmat osaksi Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastojen tapahtumia

Julkaistu 20.1.2022 10.00

Ylen omatuotantoisia sisältöjä Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta voidaan vuonna 2022 esittää kirjastojen julkisissa tilaisuuksissa. Vuoden mittaisen kokeilun mahdollistavat Yle ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Gramex. Kokeilu toteutetaan Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastoissa.

koristekuva
 

Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastoissa on käynnistynyt pilottihanke, jossa kirjastot täydentävät ja rikastavat omia tapahtumiaan Ylen sisällöillä.

Tampereen kaupunginkirjastossa Ylen sisältöjä hyödynnetään esimerkiksi musiikkitapahtumissa ja koululaisryhmien vierailuilla. Lisäksi kirjastoon on suunnitteilla urheilun ja politiikan kisastudioita.

Jyväskylän pääkirjastolla Ylen sisältöjä nähdään alkuvuodesta näyttelyiden ohessa ja helmikuussa Sirpa Kähkösen kirjailijavierailun yhteydessä. Rajoitusten taas salliessa suunnitteilla on tuoda sisällöt osaksi kirjaston tapahtumia.

Kirjastot tiedottavat vuoden 2022 tulevista tapahtumistaan verkkosivuillaan.

“Eri puolilla kaupunkia sijaitsevat kirjastot ovat keskeisiä tapahtuma- ja kohtaamispaikkoja, yhteisiä olohuoneita, joissa kaikki pääsevät maksutta nauttimaan kirjallisuudesta, musiikista ja keskusteluista. Ylen laadukkailla sisällöillä saamme uusia ulottuvuuksia ja elämyksiä kirjastojen erilaisiin tapahtumiin ja näyttelyihin", iloitsevat Tampereen kaupunginkirjaston suunnittelija Leena Parviainen ja Jyväskylän kaupunginkirjaston informaatikko Mari Vuorinen.

Alunperin idea Ylen sisältöjen esittämisestä tuli Tampereen ja Jyväskylän kirjastoista, ja siksi kokeilu tehdään juuri näissä kirjastoissa.

“Yle on mielellään mukana erilaisissa yhteistyöhankkeissa, ja matalalla kynnyksellä kokeilemme yhteistyön muotoja kumppaneiden kanssa. Yle Areena on suomalaisten rakastama ja arvostama palvelu, ja on hienoa, että nyt kirjastojen kanssa kokeillaan Areenan uudenlaista, yhteisöllistä käyttöä. Ylen omatuotantoiset sisällöt Areenassa ovat tärkeä ja iso osa suomalaista kulttuuria“, sanoo Yleltä päällikkö Minna Tiihonen.

Tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Gramex haluavat omalta osaltaan edistää sisältöjen monipuolista ja yhteisöllistä käyttöä. Yle Areenan sisältöjen esittäminen kirjastossa yleisölle on tekijänoikeudellisesti julkista esittämistä, josta pitää sopia sisältöjen tekijöiden kanssa. Kokeilua varten Yle Areenan käytöstä kirjastoissa on sovittu tekijöitä edustavien tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.

“Haluamme olla mahdollistamassa uusia tapoja hyödyntää tekijänoikeudella suojattujen teosten käyttöä. Onkin hienoa, että voimme edistää kirjastojen palveluiden kehittämistä kuntalaisille. Ylen omatuotantoisten sisältöjen esittäminen kirjastoissa laajentaa laadukkaan kotimaisen sisällön näkyvyyttä yhteisöllisellä ulottuvuudella. Julkisen esittämisen toteuttaminen vastuullisesti, sisältöjen tekijöiden oikeuksia kunnioittaen, osoittaa arvostusta suomalaisia luovan työn tekijöitä kohtaan", sanovat Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen ja Gramexin toimitusjohtaja Ilmo Laevuo.

Pilottisopimukseen kuuluvat vain Ylen omatuotantoiset sisällöt. Muut Yle Areenan sisällöt, kuten kansainväliset hankintaohjelmat, sarjat tai kotimaiset, Ylen ulkopuolisten tuotantoyhtiöiden tuottamat ohjelmat eivät sisälly kokeiluun.

Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastoihin kuuluu yhteensä noin 30 kirjastoa.

Lisätiedot:

Yle:
Minna Tiihonen, Yle Urheilu ja tapahtumat, päällikkö, yhteiskunnalliset kumppanuudet, [email protected]

Tampereen kaupunginkirjasto:
tampere.fi/kirjastot
Leena Parviainen, suunnittelija, [email protected], 050 482 1958

Jyväskylän kaupunginkirjasto:
jyvaskyla.fi/kirjasto
Mari Vuorinen, Jyväskylän kaupunginkirjasto, informaatikko, [email protected] 050 311 8840

Kopiosto:
Valtteri Niiranen, toimitusjohtaja, [email protected], 0400245008

Gramex:
Ilmo Laevuo, toimitusjohtaja, [email protected], 040 900 2141