Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki myönsi kulttuurin ja perusopetuksen kumppanuusavustuksia

Julkaistu 18.1.2022 21.11

Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta myönsi kokouksessaan 18.1.2022 kumppanuusavustuksia vuodelle 2022.

Lautakunta päättää vuosittain kumppanuusavustuksista, joita myönnetään kaupungin keskeisille yhteistyökumppaneille. Kaupunki sitoutuu kumppanuusavustuksilla pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja neuvottelevaan avustamiseen. Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset.

Kulttuurin kumppanuusavustuksia yhteensä 14,82 miljoonaa euroa

Kulttuurin kumppanuusavustuksia myönnettiin tänä vuonna yhteensä 14 822 802 euroa kaikkiaan 18 toimijalle. Suurimmat avustukset saavat Tampereen teatteri ja Tampereen työväenteatteri.

Pirkanmaan musiikkiopisto, Tampereen Teatteri, Teatteri Mukamas, Tanssiteatteri Mobita/Dansco, Lastenkirjainstituutti, Pyynikin kesäteatterisäätiö ja Työväenmuseo Werstas saavat avustuspäätöksellä tiloja vastikkeetta käyttöönsä.

Avustukset myönnettiin seuraavasti:

Tampere-talo: myönnetty toiminta-avustus 973 000 euroa. Tilakustannusten osuus avustuksesta on 5 653 995 euroa. Tampere-talo on Pohjoismaiden merkittävimpiä kongressi- ja kulttuurikeskuksia ja tavoittelee normaaliaikana vuosittain noin 500 000 kävijää. Kaupungin avustus kohdentuu Tampere-talon kulttuuritoimintaan, Tampereen Oopperaan sekä tilakustannusten osittaiseen kattamiseen.

Tampereen Konservatorio: avustus 770 000 euroa. Konservatorio järjestää musiikki- ja tanssialojen laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta, niihin liittyvää varhaiskasvatusta sekä muusikon, musiikkiteknologin ja tanssijan tutkintoihin johtavaa ammatillista peruskoulutusta. Se järjestää tamperelaisilla kouluilla iltapäivätoimintana musiikkivalmennusta ja puhallinorkesterikoulutoimintaa.

Pirkanmaan Musiikkiopisto: avustus 280 000 euroa. Tampereen NMKY:n ylläpitämä opisto järjestää taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän mukaista opetusta klassisen ja rytmimusiikin linjalla. Lisäksi opistolla on varhaisiän musiikkikasvatusta ja avoin linja sekä orkesteri- ja yhtyetoimintaa. PMO toimii kaupungin osoittamissa tiloissa Eteläpuistossa. Avustukseen sisältyy tilakustannuksia 297 426 euroa.

Tampereen Teatteri: avustus 2 129 000 euroa. Tampereen Teatteri on perustettu vuonna 1904 ja sen vuosittainen kävijämäärä on normaaliaikana noin 100 000 henkilöä vuodessa. Teatterilla on kaksi näyttämöä, joilla esitetään yhteensä 10–12 eri näytelmää vuosittain. Tampereen Teatterin avustukseen sisältyy Frenckell-näyttämöstä aiheutuvia tilakustannuksia 174 741 euroa.

Tampereen Työväen Teatteri: avustus 2 149 000 euroa. TTT on yksi Suomen kolmesta kansallisnäyttämöstä. Vuonna 1901 perustetulla teatterilla on neljä näyttämöä ja sen kävijämäärä normaaliaikana on noin 150 000 asiakasta. Kävijöiden, näytelmien ja esityskertojen määrillä mitattuna TTT on Tampereen suurin teatteri. TTT:n avustukseen sisältyy 229 000 euroa kohdennettuna lastenteatteritoimintaan.

Tampereen Komediateatteri: avustus 250 000 euroa. Vuonna 1991 perustetulla teatterilla on oma näyttämö, jossa esitetään noin 200 näytäntöä vuodessa. Teatterin ohjelmistossa on vuosittain kymmenkunta näytelmää ja lisäksi mm. stand up -esityksiä.

Tampereen Työväen Teatterin talosäätiö: avustus 98 000 euroa. Talosäätiön ovat perustaneet Suomen valtio, Tampereen kaupunki sekä Tampereen Työväen Teatteri. Talosäätiön tehtävä on ylläpitää TTT:n vuonna 1985 valmistunutta päänäyttämöä.

Ahaa-teatteri: 210 000 euroa. Ahaa-teatteri on lasten ja nuorten näytelmiin erikoistunut kiertävä ammattiteatteri, joka on perustettu vuonna 1970. Teatterilla on oma näyttämö, jolla tehdään vuosittain 4–5 näytelmää. Näytelmistä suuri osa on kantaesityksiä. Yli 70 prosenttia teatterin noin 200 esityksestä on vierailuesityksiä eri puolella Suomea.

Teatteri Mukamas: 113 000 euroa: Teatteri Mukamas työskentelee lastenkulttuurin ja nukketeatteritaiteen kehittämiseksi tuottamalla korkeatasoisia nukketeatteriesityksiä. Esitystoiminta tapahtuu Pispalassa sijaitsevan kotinäyttämön lisäksi Pirkanmaan kunnissa ja kiertueilla koko maassa. Teatteri Mukamaksen avustukseen sisältyy tilakustannuksia 45 292 euroa.

Tanssiteatteri Mobita: 90 000 euroa. Tanssiteatteri MD on yksi Suomen yhdestätoista valtion ja kaupungin säännöllisen tuen piiriin kuuluvasta ammattitanssiteatterista. Tampereen keskustassa sijaitsevalla Hällä-näyttämöllä MD:llä on 80-100 esitystä. Vierailuesityksiä eri puolilla Suomea noin 20-30. MD tuottaa vuodessa 2-3 ensi-iltaa. Se järjestää myös vuosittaisen Tanssivirtaa-festivaalin. Tanssiteatteri MD:n avustukseen sisältyy tilakustannuksia 112 564 euroa.

Teatteri Telakka ry: 55 000 euroa. Teatteri Telakka tuottaa laadukkaita kantaesityksiä, klassikkojen uustulkintoja, sekä tuo esiin uusia tekijöitä Suomen teatterikentälle. Teatteri toimii omassa tilassaan Tullin alueella. Yksi painopiste teatterin toiminnassa on kehitysvammaisten kanssa tehtävä teatteritoiminta.

Sorin Sirkus ry: 140 000 euroa. Sorin Sirkus on Tampereella toimiva sirkustaiteen keskus. Se perustettiin vuonna 1985 kehittämään, ylläpitämään ja esittämään nuorten sirkustaidetta. Vuodesta 1993 Sorin Sirkus on antanut sirkustaiteen perusopetusta ja se toteuttaa monipuolista kurssi- ja esitystoimintaa sekä sosiaalisen sirkuksen opetusta toimitiloissaan Tampereen Nekalassa. Sirkuksessa käy viikoittain yli 500 oppilasta.

Pyynikin kesäteatteri: Pyynikin Kesäteatterisäätiö ylläpitää Pyynikin kesäteatteria ja tuottaa vuosittain yhden näytelmän. Säätiö jakaa tuloksestaan apurahoja tamperelaisen teatteritaiteen edistämiseksi. Kaupunki myöntää säätiölle kesäteatterin tilat avustuksena, muuta toiminta-avustusta ei myönnetä (tilakustannukset 160 286 euroa).

Lastenkirjainstituutti: 55 000 euroa. Lastenkirjainstituutti on vuonna 1978 perustettu valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjataiteen edistämis- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto. Sen tavoitteena on edistää lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjan kuvitustaiteen tuntemusta ja tutkimusta. Tietopalvelunsa, julkaisujensa ja järjestämiensä tilaisuuksien avulla instituutti palvelee monia eri kohderyhmiä. Lastenkirjainstituutin avustukseen sisältyy tilakustannuksia 95 202 euroa.

Taito Pirkanmaa ry: 195 000 euroa. Vuonna 1912 perustetun voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen tavoitteena on kehittää käsityökulttuuria Pirkanmaan alueella kiinnostavasti ja modernisti perinteestä ammentaen. Kaupungin tuki kohdistuu Taito Pirkanmaa ry:n Tampereen taitokeskusten (Hervannan, Epilän ja Verkarannan) toimintaan ja Tampereella Näpsä-käsityökoulussa lapsille ja nuorille annettavaan käsityön taiteen perusopetukseen.

Tampere-maja: 31 000 euroa. Tampere-maja on ystävyyskaupunkien Tampere ja Tartto vuonna 1997 perustama yhteistyö- ja kulttuurikeskus Tartossa. Tampere-maja -säätiö toimii kulttuuritapahtumien järjestäjänä ja majoituspalvelujen tarjoajana. Kaupungin tuella mahdollistetaan Tampereen ja Tarton välinen yhteistyö, kulttuurivaihto ja tapahtumien järjestäminen.

Työväenmuseo Werstas: 57 000 euroa. Työväenmuseo Werstas on työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen vastuumuseo, joka toimii Finlaysonin tehdasalueella. Siihen kuuluu myös kaksi pienempää museokohdetta, Lenin-museo ja Kuurojen museo. Museon kokoelmissa on tällä hetkellä noin 60 000 esinettä ja 360 000 valokuvaa. Kaupungin avustus kohdistuu Werstaan tilavuokriin (653 296 €) sekä Lenin-museon toiminta-avustukseen.

Suomen Teatteriopiston tuki ry: 35 000 euroa. Suomen Teatteriopiston tuki ry järjestää teatteritaiteen perusopetusta lapsille, nuorille ja aikuisille laajan oppimäärän mukaan. Opisto antaa myös ammattiin ohjaavaa koulutusta. Suomen Teatteriopisto toimii yhteisissä tiloissa Tampereen Komediateatterin kanssa.

Myös perusopetuksen kumppanuusavustuksia usealle toimijalle

Perusopetuksen kumppanuusavustuksia myönnettiin usealle toimijalle. Näiden avustusten määrä on vuonna 2022 yhteensä 2 122 000 euroa. Näistä eniten avustuksia osoitettiin yksityisten toimijoiden järjestämään koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan, yhteensä 1,71 miljoonaa euroa.

IceHearts ry: 550 000 euroa. Icehearts on yli 20 vuoden ajan tehnyt työtä ruohonjuuritasolla tukien lapsia tai nuoria, joilla on kouluvaikeuksia tai riski jäädä paitsi harrastuksista ja hyvistä, kannattelevista ihmissuhteista. Icehearts-toiminta käynnistettiin Tampereella vuonna 2014. Tällä hetkellä Tampereella on 11 IceHearts-joukkuetta.

Talous ja nuoret TAT ry 82 000 euroa. Yrityskylä Alakoulu Pirkanmaa toteuttaa opetussuunnitelman mukaisen yrittäjyyskasvatuksen oppimiskokonaisuuden kaikille kuudennen luokan oppilaille. Kouluille tuotetaan myös monipuolista tietoa taloudesta, työelämästä ja yrittäjyydestä. Toiminta on pelillistä, osallistavaa ja toiminnallista.

Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry 40 000 euroa. Kesäsiirtolayhdistys järjestää yön yli tapahtuvaa kesäleiritoimintaa tamperelaisille peruskoululaisille (1.-9.lk). Leiripaikkana toimii Sorjan kesäsiirtola Sastamalan Karkussa. Leirejä on kesän aikana seitsemän ja niille voidaan ottaa noin 60 lasta/leiri. Koko kesän aikana yhteensä runsaat 400 lasta.

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta yhteensä 1 710 000 euroa. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestävät Tampereella myös yksityiset toimijat. Yksityinen aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään avustukseen perustuen.

Lautakunta on 21.2.2021 määritellyt yksityisen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjälle maksettavan avustuksen suuruudeksi iltapäivätoiminnan osalta 497 euroa/lapsi/kausi ja lisäksi 110 e/lapsi/kausi, mikäli järjestetään aamupäivätoimintaa.

Avustus maksetaan kevätkauden osalta 15.2. ja syyskauden osalta 14.10. avustuksen saajan ilmoittaman lapsimäärän mukaisesti. Kaikki nykyiset toimijat ovat hakeneet avustusta ja ilmaisseet samalla halukkuutensa jatkaa aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjänä lukuvuonna 2022-2023.

Koululaisten aamu-ja iltapäivätoiminnan avustuksen saivat seuraavat toimijat:

Ahjolan Setlementti ry,
Dance Up Academy
House of dance
Hämeen Naisvoimistelijat ry
Ilves ry/Jalkapallojaosto
Rientolan Setlementti ry
Saksankielinen Iltapäivä ry
Sunshine Early Learning Centre Oy
Svenska samskolan i Tammerfors
Tampereen Englantilaisen Koulun Ystävät Ry
Tampereen ev.lut. seurakuntien yhteinen kasvatus
Tampereen kristillinen koulu/Suomen Adventtikirkko
Tampereen NMKY ry
Tampereen ranskalaissuomalainen iltapäiväkerho ry
Tampereen Steiner -kouluyhdistys ry


Lisätietoja

Sivistyspalvelujen johtaja
Lauri Savisaari
puhelin 040 801 6081
sähköposti [email protected]

Apulaispormestari
Matti Helimo
puhelin 040 513 8625


Teksti Johanna Toivanen