Siirry sisältöön

Jäljitys- ja karanteenikäytännöt muuttuvat, oireisena tulee jäädä kotiin

Julkaistu 12.1.2022 16.40

Pirkanmaalla luovutaan karanteeniin asettamisesta ja koronajäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Eristys puolestaan lyhenee viiteen vuorokauteen. Näin kertoi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 12.1.2022.

Pirkanmaan alueella koronatartunnat ovat lisääntyneet merkittävästi ja tartunnanjäljitys on ruuhkautunut. Aiempaa suurempi osa tartunnoista ei tule myöskään tartuntatautiviranomaisten tietoon, eikä tartunnanjäljityksellä näin enää pystytä merkittävästi estämään viruksen leviämistä.

Jäljitys- ja karanteenikäytäntöjen muutos tarkoittaa sitä, että päiväkotien, koulujen sekä oppilaitosten tiloissa altistuneita ei enää jäljitetä eikä aseteta karanteeniin. Jäljitys keskitetään riskiryhmien ja sosiaali- ja terveydenhuollon tartuntoihin.

Jäljitystä tehdään pääsääntöisesti vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Altistuneiden suositellaan tartuntariskin vähentämiseksi omatoimisesti välttävän perheen ulkopuolisia kontakteja ja käyttävän maskia kodin ulkopuolella liikkuessaan.

Pirkanmaalla lyhennetään eristysaika nyt THL:n ehdottamaan (5.1.2022) viiteen vuorokauteen. Koronavirus on tartuttavimmillaan 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua, sekä muutamana ensimmäisenä päivänä oireiden alettua. Viiden päivän eristyksen jälkeen henkilö voi palata töihin tai opiskelupaikkaansa, mikäli oireet ovat helpottaneet. Oireiden jatkuessa voidaan lääkärin arvion mukaan poissaoloa tarvittaessa jatkaa sairauslomana.

Jos sinulla on hengitystieoireita, kuten yskää, nuhaa tai kuumetta, tulee sinun jäädä kotiin. Kun oireet ovat päättyneet tai selvästi helpottaneet, ja olo on ollut parempi muutaman päivän ajan, voit palata oppilaitokseen, kouluun tai päiväkotiin. Koronatestiin ei ole lievien oireiden vuoksi syytä hakeutua. Vakavan koronainfektion suhteen riskiryhmiin kuuluvien on hyvä edelleen hakeutua herkästi koronatestiin oireiden ilmaantuessa.

Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä töissä, jos etätyöhön ei ole mahdollisuutta, ja oireettomat lapset ja nuoret voivat käydä varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa. Kaikkia ylimääräisiä kontakteja tulee kuitenkin välttää. Rokotukset antavat hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa sekä toisella asteella on käytössä useita eri varotoimia terveysturvallisuuden lisäämiseksi eli huolehditaan hyvästä käsihygieniasta, riittävistä turvaväleistä sekä porrastetaan muun muassa ruokailuja. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa henkilökunta käyttää maskeja, perusopetuksen kaikilla luokilla sekä toisella asteella on myös maskisuositus.

Lisätietoja, PSHP:n tiedote:


Lisätietoja

Epidemiologi, tartuntatautilääkäri
Sirpa Räsänen
puhelin 040 800 7562
sähköposti [email protected]


Teksti Katja Kannonlahti