Siirry sisältöön

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12. tammikuuta esimerkiksi kauppakeskuksissa ja jäähallissa

Julkaistu 11.1.2022 9.23

Tammikuun aluevaaleissa Pirkanmaalle valitaan aluevaltuusto, joka päättää myös tamperelaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä. Aluevaalien ennakkoäänestys järjestetään 12.-18.1.2022. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.

Tampereella ennakkoäänensä voi antaa kauppakeskuksissa, lähitoreilla, kirjastoissa ja oppilaitoksissa eri puolilla kaupunkia. Äänestys on mahdollista lisäksi Tampereen jäähallissa Hakametsässä, keskusvirastotalossa ja Monitoimitalo 13:ssa.

– Nyt uutena ennakkoäänestyspaikkana on jäähalli, jossa pystyy äänestämään erityisen väljästi jäähallin käytävällä. Äänestyspaikalle on myös helppo tulla: autolla pääsee ihan oven lähelle, sanoo lakimies Katja Korhonen, joka toimii keskusvaalilautakunnan sihteerinä.

Eristyksessä ja karanteenissa olevat saavat tietyin edellytyksin äänestää kotiäänestyksessä tai vaalipäivänä vaalipaikan pihassa.

Tampereella on perinteisesti pitkät aukioloajat ennakkoäänestyspaikoilla, eli äänestää voi myös ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Ennakkoäänestyspaikalla pleksit äänestäjän ja vaalitoimitsijan välissä

Vaalit toimitaan epidemiatilanteen edellyttämillä järjestelyillä.

– Tampereella vaalitoimitsijat pitävät maskia ja käyttävät käsidesiä. Pintoja puhdistetaan säännöllisesti. Ennakkoäänestyspaikalla on pleksit äänestäjän ja vaalitoimitsijan välissä, kertoo Katja Korhonen.

– Äänestyspaikalla sijoittelussa ja jonotuksessa huomioidaan riittävät väljyydet. Äänestäjille tarjotaan maskia, jos heillä itsellään ei sitä ole. Käsidesiä on tarjolla.

Aluevaaleissa voivat äänestää viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävät Suomen kansalaiset, joiden kotikunta kuuluu Pirkanmaan hyvinvointialueeseen. Lisäksi äänioikeutettuja ovat ne muiden EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, joilla on kotikunta hyvinvointialueella. Muut ulkomaalaiset ovat äänioikeutettuja, jos heillä on ollut kotikunta Pirkanmaalla yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan.

Aluevaltuusto päättää kaikkien arkeen kuuluvista asioista

Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen. Valtuusto vastaa myös hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta.

Pirkanmaalla aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua. Aluevaltuusto aloittaa työnsä 1.3.2022.

Tähän asti sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestäminen on ollut Suomessa kuntien vastuulla.


Lisätietoja

Lakimies
Katja Korhonen
puhelin 040 128 6993
sähköposti [email protected]

Lakimies
Juha Perämaa
puhelin 040 503 9038
sähköposti [email protected]


Teksti Tuuli Oinonen