Siirry sisältöön

Lähipiirin influenssarokotukset alkavat – muutoksia kriteereihin

Julkaistu 4.11.2021 14.06

Kausi-influenssarokotukset jatkuvat Tampereella ja Orivedellä, ja nyt myös lähipiirin rokotukset käynnistyvät. Tänä syksynä maksuttoman rokotuksen saavan lähipiirin kriteerit ovat tiukentuneet sosiaali- ja terveysministeriön asetusmuutoksen myötä. Muutoksella halutaan varmistaa, että kansallista rokotusohjelmaa varten varatut rokotteet riittävät kaikille influenssan riskiryhmiin kuuluville.

Influenssarokotuksen pistäminen olkavarteen.
 

Lähipiiriin kuuluvista maksuttoman influenssarokotteen saavat ne, jotka asuvat samassa asunnossa tai ovat viikoittain kasvotusten tekemisissä vakavalle influenssalle erityisen alttiin ihmisen kanssa tai sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella. Muille lähipiiriin kuuluville rokotukset ovat omakustanteisia.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat voimakkaasti immuunipuutteiset ihmiset, vakavasti sairaat ihmiset, perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat, vakavalle influenssalle alttiit ihmiset, joille rokotetta ei voida antaa, alle 6 kuukauden ikäiset lapset ja raskaana olevat.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

Mistä rokotuksen saa?

Terveysasemilla rokotuksia annetaan ajanvarauksella. Tamperelaiset voivat varata ajan osoitteessa tampere.fi/influenssarokotukset ja orivesiläiset sivulta tampere.fi/influenssarokotuksetorivedella . Ajan saa myös soittamalla omalle terveysasemalle tai terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023 (valitse linja 2). Rokotuksen voi saada myös muun vastaanottokäynnin yhteydessä.

Raskaana olevat ja alle kouluikäiset lapset saavat rokotteen neuvolassa. Raskaana olevien ja alle 6 kuukauden ikäisen lapsen läheiset voivat saada rokotteen maksutta raskaana olevan tai lapsen neuvolakäynnin yhteydessä. Ne koululaiset ja opiskelijat, jotka ovat oikeutettuja maksuttomaan rokotukseen, rokotetaan ensisijaisesti koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa. Normaalien käyntien yhteydessä annettavien rokotteiden lisäksi rokotuksiin voi tulla myös ajanvarauksella sekä jossain palveluissa järjestettävissä pop up -tapahtumissa. Näistä tiedotetaan myöhemmin.

Jos et kuulu maksuttoman rokotuksen piiriin, tilaa rokoteresepti verkosta

Rokotustoimenpide on kaikille maksuton, mutta itse rokote on maksuton vain riskiryhmille ja asetuksen mukaiselle lähipiirille. Jos et kuulu maksuttoman rokotuksen saaviin, voit itse ostaa rokotteen. Saat tilattua kausi-influenssareseptin verkosta osoitteesta tampere.fi/influenssarokotukset tai Ulkoinen linkkikirjautumalla suoraan tästä linkistä sähköisiin terveyspalveluihin ja täyttämällä reseptiä koskevan lomakkeen. Lomake käsitellään kolmen arkipäivän kuluessa ja resepti on valmis viimeistään kahdeksan päivän kuluttua käsittelystä. Voit tilata reseptin myös soittamalla omalle terveysasemallesi .

Reseptin saatuasi käy ostamassa rokote apteekista ja varaa aika rokotuksen pistämiseen. Aikuisille rokote voidaan pistää omalla terveysasemalla, työterveydenhuollossa tai esimerkiksi lapsen neuvolakäynnin yhteydessä. Lapsille ja nuorille rokote pistetään neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.


Lisätietoja

Aikuisten rokotukset:
Hoitotyön päällikkö
Birgit Aikio
puhelin 040 801 6175
sähköposti [email protected]

Lasten, nuorten ja raskaana olevien naisten rokotukset:
Hoitotyön päällikkö
Leena Vekara
puhelin 050 531 7201
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala

Kuvat Nea Eurén