Siirry sisältöön

Hyvän rakentamisen palkinto 2021 Pyynikinlinnalle ja Pyynikinkulmalle

Julkaistu 3.11.2021 8.40

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto päätti myöntää vuoden 2021 Hyvän rakentamisen palkinnon kahdelle korjausrakentamisen hankkeelle: Pyynikinlinnan peruskorjaukselle ja asunto-osakeyhtiö Pyynikinkulman julkisivun korjaus- ja muutostyölle.

Pyynikinlinna
 

Pyynikinlinnassa toimii nykyään Emil Aaltosen museo.

Jaosto halusi nostaa esille korjausrakentamisen kohteet, sillä purkavaa täydennysrakentamista toteutetaan monin paikoin kaupunkia. Kohteiden palkitsemisella halutaan tähdentää vanhojen rakennusten kunnostamisen tärkeyttä niin kestävän kehityksen kuin rakennusperinnön säilymisen kannalta.

Palomäentiellä sijaitseva Eemil Aaltosen säätiön omistama Pyynikinlinna on alun perin Jarl Eklundin suunnittelema asuinrakennus, joka on valmistunut vuonna 1924. Rakennus on korjattu kauttaaltaan huolella ja rakennuksen historiaan paneutuen. Hankkeen pääsuunnittelusta on vastannut arkkitehti Hanna Lyytinen ja toteutuksesta AS Lindrem -yhtiö.

Samalla kadulla sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Pyynikinkulman hankkeessa erityisen arvokkaana pidettiin sitä, että asunto-osakeyhtiö on lähtenyt toteuttamaan vaativaa ja kallistakin hanketta sekä tukeutunut suunnittelussa korjausrakentamisen ammattilaiseen. Asuinrakennuksessa on nähtävissä eri korjausvaiheiden kerroksellisuus muun muassa ikkunoissa. Korjaus ei näin ollen ole täydellinen, mutta hanke on hieno osoitus yhtiön päätöksenteosta. Vaiheittainen toteutus on ymmärrettävää ja suotavaakin tämän tyyppisessä kiinteistön korjaushankkeessa.

Hankkeen pääsuunnittelusta on vastannut arkkitehti Antti Nyman ja projektiarkkitehtina on toiminut Heikki Puukka. Toteuttajana hankkeessa on ollut Talopinta.

Pyynikinkulma
Pyynikinkulma on lähes saman ikäinen kuin Pyynikinlinna. Rakennus valmistui 1921.

Hankkeet ovat hyviä esimerkkejä, miten yksityiset kiinteistön omistajat voivat tehdä merkittäviä kulttuuritekoja ja säilyttää kaupungissa arvokasta rakennusperintöä.

Palkinto jaettiin 2.11.2021 Pirkanmaan rakennuspäivillä.

Pyynikinlinna
Kiinteistön omistaja / rakennuttaja: Oy Pyynikinlinna
Suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen Oy / Hanna Lyytinen
Toteutus: As Lindrem -yhtiö

Pyynikinkulma
Kiinteistön omistaja / rakennuttaja: As oy Pyynikinkulma
Suunnittelu: Nyman Arkkitehdit Oy / Antti Nyman
Toteutus: Talopinta Oy

Kuvia median käyttöön (kuvaaja Laura Happo):


Lisätietoja

Ympäristö- ja rakennusjaoston puheenjohtaja
Matti Höyssä
puhelin 0400 625 972

Kaupunkikuva-arkkitehti
Saana Karala
puhelin 041 730 2636


Kuvat Laura Happo