Siirry sisältöön

Hervannassa testataan robottiautoja osana julkista liikennettä

Julkaistu 19.10.2021 9.00

Hervannassa alkaa kahden kuukauden mittainen robottiautojen kokeilu vuoden 2022 alussa. Kahdella ajoneuvolla toteutettava pilotti kuljettaa matkustajia maksutta. Pilotin tarkoituksena on tutkia, kuinka robottiautot voivat tulevaisuudessa täydentää Tampereen julkista liikennettä. Liikennöintiaikataulu ja ohjeita matkustajille julkaistaan joulukuussa.

Kuljettaja ohjaa robottiautoa, taustalla ratikka pysäkillä Hervannan liikekeskus Duon edustalla.
 

Tampereella toteutetaan tammi-helmikuussa julkisen liikenteen palvelukokeilu, jossa kaksi robottiautoa kuljettaa matkustajia Hervannan alueella noin 3,5 kilometrin reitillä maksutta. Tampereen kaupunki kehittää kokeilun avulla ratikan syöttöliikennepalveluita ja kerää kokemuksia siitä, kuinka robottiautot voivat tulevaisuudessa täydentää julkista liikennettä. Pilotti toteutetaan Hervannan testialueella, jota koordinoi Business Tampere.

–Ratikan täsmällisyys ja tiheä liikenne houkuttelevat luontaisesti matkustajia laajalta alueelta. Seuraamme Nyssessä mielenkiinnolla, miten robottiautojen tarjoama liityntäliikennepalvelu otetaan vastaan Hervannassa, toteaa joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Turvallisuus edellä

Robottiautokokeilu toteutetaan kahdella suomalaisen teknologiayritys Sensible 4:n automatisoimalla tila-autolla. Ohjelmisto toimii myös haastavissa sääolosuhteissa. Sitä on testattu useita kertoja Lapin talviolosuhteissa ja pilotteja järjestetty ulkomaiden lisäksi esimerkiksi vilkkaassa Helsingin Pasilassa, jossa myös osa reitistä ajettiin raitiovaunun rinnalla.

Turvallisuus on kaikissa autonomisen liikkumisen kokeiluissa ensisijaista. Ajoneuvoissa on aina mukana kaiken varalta turvakuski, joka tarvittaessa voi ottaa haltuunsa ajoneuvon hallinnan.

–Jos on ollut aiemmin robottiauton kyydissä, Hervannan autoissa luultavasti yllättyy vauhdista sekä ajon tasaisuudesta. Ajoneuvon sensorit ottavat huomioon niin jalankulkijat, pyöräilijät kuin muut ajoneuvot, ja ohjelmisto mahdollistaa ajamisen lumen peittämillä kaistoilla sekä kovassakin lumisateessa, kertoo Sensible 4:n liiketoimintajohtaja Jussi Suomela.

Hervannassa kehitetään tulevaisuuden liikennettä yhteistyöllä

Robottiautopilotti toteutetaan Hervannassa sijaitsevalla autonomisen liikkumisen testialueella. Tulevaisuudessa testialueella voi tehdä muitakin automaattisen liikkumisen kokeiluja ja palveluita, ja testireittejä suunnitellaan ja kehitetään testaajien tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan.

–Hervannan testialue on palveleva testialusta, jossa tiedeyhteisöt, teollisuus, kaupunki ja yritykset kehittävät älykästä liikkumista yhdessä. Robottiautopilotin kaltaista toimintaa haluaisimme enemmänkin testialustalla nähdä, kertoo asiakkuusvastaava Markku Niemi Business Tampereesta.

Hervannan alueesta on myös luotu digitaalinen kaksonen, joka on monipuolinen työkalu uusien älykkään liikkumisen palveluiden suunnitteluun. Digitaalinen kaksonen on toteutettu Tampereen kaupungin STARDUST-hankkeessa asiantuntija- ja älytalo Sitowisen toimesta.

Robottiautokokeilu toteutetaan osana SHOW-projektia, joka on saanut rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja kehityksen Horisontti 2020 puiteohjelmasta.

Robottiauto liikenteessä.

Robottiautokokeilu pähkinänkuoressa

  • Alkaa tammikuun alussa ja kestää kaksi kuukautta.
  • Reitti kulkee myötäpäivään: Insinöörinkatu, Teekkarinkatu, Ahvenisjärventie, Opiskelijankatu.
  • Reitti on noin 3,5 km pitkä ja se sisältää 10 pysäkkiä
  • Nopeusrajoitus alueella 40 km/h.
  • Palvelu on matkustajille maksuton.
Tiedotetta korjattu 22.10.2021 reitin osalta.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki:
Projektipäällikkö
Mika Kulmala
puhelin 050 382 6455
sähköposti [email protected]

Sensible4:
Laura Sulkava
puhelin 0405888272
sähköposti [email protected]

Business Tampere:
Asiakkuusvastaava
Markku Niemi
puhelin 050 511 7341
sähköposti [email protected]


Kuvat Sensible 4