Siirry sisältöön

Uusi koulutuskonsepti avuksi kone- ja metallialan osaajapulaan

Julkaistu 8.10.2021 10.37

Pirkanmaalla kaivataan lisää tekijöitä konetekniikan tehtäviin. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen, Eezyn ja Tredun yhteistyönä järjestettävässä konetekniikan koulutuksessa opiskelijat pääsevät työllistymään viiden kuukauden jälkeen Eezyn asiakasyritykseen.

 

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja henkilöstöpalvelualan yritys Eezy etsivät yhteisvoimin uusia tekijöitä kone- ja metalliteollisuuteen. Ala kärsii osaajapulasta.

– Kuten koko maassa, myös Pirkanmaalla on paljon työpaikkoja tarjolla kone- ja metallialalla. Erityisesti ammattitaitoiset hitsaajat ja koneistajat tuntuvat olevan kiven alla. Eezyllä on pelkästään teollisuuden alalla useita kymmeniä työpaikkoja auki, kertoo Eezyn koulutuspäällikkö Hanna Rinne.

Tredun asiakkuuspäällikkö Erja Luttinen kertoo, että kone- ja metallialalle hakeutuu kyllä nuoria, mutta ei niin paljon kuin ala tarvitsisi eläköitymisten ja kasvutarpeiden myötä. Alalle hakeutumiseen voivat vaikuttaa nuorten sekä heidän vanhempiensa vanhanaikaiset mielikuvat alalla työskentelystä.

Viiden kuukauden koulutuksella kiinni uuteen alaan ja työhön

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut, Eezy ja Tredu ovat yhteistyössä hakeneet opiskelijoita viisi kuukautta kestävälle konetekniikan kurssille. Opinnot painottuvat työelämään. Opiskelijat pääsevät työelämäjaksolle Eezyn asiakasyrityksiin, muun muassa Drillset Oy:lle. Opintojen jälkeen opiskelijoilla on mahdollisuus työllistyä yritykseen.

Lokakuun 25. päivä alkavaan koulutukseen oli mahdollisuus ottaa kymmenen opiskelijaa. Hakemuksia saapui kaksinkertainen määrä. Heidät, jotka eivät päässeet kyseiseen koulutukseen, ohjattiin Tredun opintoihin, jotta kaikki halukkaat pääsevät opiskelemaan.

– Monelle hakijalle on tärkeä tieto, että jo viiden kuukauden koulutuksella voi päästä kiinni työhön. Kaikkein tärkeimpänä kiinnostuksen herättäjänä pidämme kuitenkin Eezyn asiakasyritysten työssäoppimispaikkoja. Kun perustaidot ovat hallussa, opiskelijalla on mahdollisuus jatkaa yrityksessä opintoja esimerkiksi oppisopimuksella tai työllistyä yritykseen. Hän tietää jo koulutukseen hakeutuessaan, että ei jää tyhjän päälle koulutuksen loputtua, kertoo Erja Luttinen.

Uusia työllistämisen malleja rakennetaan yhteistyössä

Työllisyys- ja kasvupalvelujen, Tredun ja Eezyn uudenlaista yhteistyötä rakennetaan osana Pirkanmaan työllisyyden edistämisen kuntakokeilua. Tavoitteena on mahdollistaa työnhakijoille uusia ja aiempaa nopeampia tapoja löytää työtä, sekä varmistaa osaavan työvoiman saatavuus yritysten tarpeisiin.

– Teollisuuden merkitys työllistävänä toimialana on Tampereella edelleen merkittävä. Julkisen ja yksityisen työnvälityksen sekä oppilaitosten yhteistyön tiivistämisellä ja yhteisesti toteutetuilla palvelukonsepteilla haetaan alan kriittiseen osaajapulaan tehokkaita ja joustavia ratkaisuja. Ratkaisut ovat työelämälähtöisiä ja lähtevät yritysten tarpeista. Eezyn, Tredun ja Työllisyys- ja kasvupalvelujen konetekniikan koulutusmalli on yksi esimerkki uusista palvelukonsepteista, joilla työllisyyttä edistetään tehokkaasti, kertoo henkilöasiakaspalveluiden johtaja Sari Oksanen Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista.

Uusien ja joustavien ratkaisujen hakeminen teollisuuden osaajapulaan on myös osa Tampereen kaupungin uutta pormestariohjelmaa.

Lisätietoja

Sari Oksanen
Henkilöasiakaspalveluiden johtaja, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut
050 501 2374
[email protected]

Hanna Rinne
Koulutuspäällikkö, Eezy
044 757 7152
[email protected]

Erja Luttinen
Asiakkuuspäällikkö, Tredu
050 597 9208
[email protected]

Teksti Emilia Aakko

Kuvat Hanna Kirmanen