Siirry sisältöön

Kadonneet vuodenajat -näyttelyssä ilmastokriisi koetaan nuorten näkökulmasta

Julkaistu 6.9.2021 17.35

Harvinaislaatuiselle yhteistyölle pohjaava näyttely ei kaunistele nuorten kokemuksia tästä hetkestä ja tulevaisuudesta. Kadonneet vuodenajat laittaa kävijän nuoren saappaisiin ja katseen kohti tulevaisuutta, jos sellaista edes on.

 

Näyttelyssä lukionuoret pohtivat taiteen keinoin maailman tulevaisuutta ilmastokriisin keskellä. Näyttelyä tehdessä huomiota kiinnitettiin erityisesti siihen, mitä outoa ilmastokriisissä on. Kadonneet vuodenajat muistuttaa nuorten äänellä, miksi ihmiskunnan täytyy muuttua nyt – ei huomenna, vaan tänään.

– Vaikka näyttelyn ilmapiiri saattaa olla ahdistava, toivon, että se voimaannuttaisi kävijän ja haastaisi hänet ajattelemaan tulevaisuutta aktiivisena toimijana, kertoo näyttelyn tekemiseen osallistunut opiskelija Sinna Salo.

Kadonneet vuodenajat -näyttely on Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n, Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan EnAct -tutkimushankkeen ja Tampereen yhteiskoulun ilmaisutaidon lukion yhdessä koostama näyttely. Kolmitahoinen yhteistyöprojekti on ainutlaatuinen ja sen toteuttamiseen on osallistunut yli 120 ihmistä.

Kadonneet vuodenajat -näyttely on avoinna Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n 2. kerroksen aulatilassa 6.9.–8.10.2021 arkisin ma–pe klo 9–20.

EnAct – Researching Environmental Activism and Self-Cultivation on Koneen säätiön rahoittama kolmivuotinen hanke Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa, jossa tutkitaan ympäristöaktivismin, kasvatuksen ja taiteen keskinäissuhteita.

Tampereen yhteiskoulun ilmaisutaidon erityislukio tarjoaa oppilailleen valtakunnallisten lukio-opintojen ohella ilmaisutaidon opetusta useilla eri aloilla. Tutkimusprojektissa mukana olleet ilmaisutaitoaineet ovat olleet luova kirjoittaminen, tanssi-ilmaisu, teatteri-ilmaisu, elokuvatyö ja laitteistotekniikka.

Nuorten kulttuuritalo Monitoimitalo 13 on Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden kulttuurikeskus, joka tarjoaa vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja harrastuspaikkoja monipuolisesti niin nuorille kuin vanhemmillekin. Talosta löytyy sekä avointa että ohjattua toimintaa, työpajoja, tapahtumia, kursseja ja vuokrattavia tiloja.

Lisätietoja

Yhteistyön koordinaattori
Johanna Kallio
Tutkija, EnAct-projekti
050 569 0564
[email protected]


Lisätietoja

Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13
Kulttuurituottaja
Piritta Brusi
puhelin 040 096 2264
sähköposti [email protected]