Siirry sisältöön

Palkitun Noita-pelin kehityksestä kertova näyttely Pelimuseon Studiossa

Julkaistu 31.8.2021 11.08

Suomen Pelimuseossa Vapriikissa esitellään 4.9. alkaen Noita-pelin matkaa ideasta valmiiksi tuotteeksi. Pienoisnäyttely on esillä 12.12. saakka.

 

Noita on palkittu suomalainen luolastoseikkailu, jossa pelaaja vaeltaa armottomassa pikselimaailmassa. Noita – Peli-idean pitkä matka -näyttelyssä seurataan pelin muovautumista alkuperäisistä ideoista useiden vaiheiden kautta kohti lopullista muotoaan. Näyttelystä saa käsityksen Noidan pitkästä kehityshistoriasta, mutta siinä pääsee myös pelaamaan kahta eri Noita-pelin kehitysversiota vuosien varrelta. Näyttely on tehty tiiviissä yhteistyössä Noita-pelin kehittäneen Nolla Gamesin Arvi Teikarin, Olli Harjolan ja Petri Purhon kanssa.

Noita-näyttely osoittaa, kuinka pelin kehitys voi olla moniulotteinen ja pitkä prosessi.

- Peli-idea voi muuttua monta kertaa kehitysprosessin aikana ja siihen vaikuttaneita asioita voi olla vaikeaa hahmottaa jälkikäteen, kertoo näyttelyn kuraattori Annakaisa Kultima

- Peli-idean toimivuutta testataan erilaisilla prototyypeillä, joiden välillä peli-idean keskeiset tekijät voivat muuttua paljonkin. Toisaalta pelin tuotantotiimi ei pysty tai ehdi toteuttamaan kaikkia mieleen tulleita ideoita.

Noita-pelin ideaan ovat vaikuttaneet vuosien saatossa useat prototyypit, lukemattomat tekijöiden väliset keskustelut, tuttujen ja tuntemattomien kommentit, ja lopulta myös pelaajat, modaajat ja striimaajat. Sen lisäksi Noita on saanut vaikutteita kymmenistä muista peleistä, jotka ovat tavalla tai toisella innoittaneet tekijöitä.

- Näyttelyssä Noita-pelin kehitysprosessia on kartoitettu poikkeuksellisen laajasti ja näyttely osoittaa sen, kuinka pelin esihistoria ulottuu kymmenien vuosien taakse, alkaen tekijöiden lapsuuden pelaamisesta ja jatkuen erilaisiin pelintekokokeiluihin, kertoo Kultima.

Noita-näyttelyn ovat toteuttaneet yhdessä Suomen pelimuseo, Aalto-yliopiston tutkijatohtori Annakaisa Kultima, kiitetyn Kakku on vale! -näyttelyn kuratoinut projektitutkija Riina Ojanen, sekä Nolla Gamesin Arvi Teikari, Olli Harjola ja Petri Purho. Näyttely avautuu Suomen pelimuseon vaihtuvien näyttelyiden Studio-tilassa 4.9.2021 ja on avoinna 12.12.2021 asti.

Lisätietoja:

Noita-pelin tiedotuskuvia: http://noitagame.com/press/

Tutkijatohtori Annakaisa Kultima (050-4437258, [email protected])

Suomen pelimuseon tutkija Niklas Nylund (040-801 6880, [email protected])

Ulkoinen linkkiMuseokeskus Vapriikki