Siirry sisältöön

Hatanpään Kartanopuistolle ja arboretumille jälleen Green Flag -tunnus

Julkaistu 30.8.2021 15.59

Tampereen Hatanpään Kartanopuisto ja arboretum palkittiin 27.8.2021 laadukkaasti ylläpidettynä viheralueena kansainvälisellä Green Flag -tunnuksella. Puistolle myönnettiin tunnus jo neljättä kertaa peräkkäisinä vuosina. Puistoa hallinnoi Tampereen kaupunki ja kunnossapidosta vastaa Tampereen Infra Oy. Suomessa palkittiin tänä vuonna Green Flag - tunnuksella kaikkiaan 10 viheraluetta.

Sähköruohonleikkuri arboretumissa.
 

Uusi sauvaohjattava sähkökäyttöinen ruohonleikkuri otettiin käyttöön elokuussa. Kartanopuistoa ja arboretumia hoidetaan hiljaisilla sähköllä toimivilla työkoneilla.

Hatanpään Kartanopuisto ja arboretum saivat tuomareilta tunnustusta erityisesti viihtyisyydestä ja käytettävyydestä, kulttuuriperinnön vaalimisesta, kunnossapidon hyvästä tasosta ja käyttäjäpalautteen positiivisuudesta. Tuomaristo teki pistokokeen puistossa elokuussa ja haastatteli viheralueista vastaavia, puiston kunnossapitäjiä sekä kävijöitä. Green Flag Award arvioi viheralueiden hoitoa, käyttäjien osallistumismahdollisuuksia, kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja sekä ilmastonmuutosta ennakoivia toimenpiteitä puistoalueella 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla.

Tuomaristo kommentoi esimerkiksi puiston hoitoa:
–Puisto oli erinomaisesti hoidettu, vaikka kesä oli kuuma ja kuiva ja käyttäjiä on ollut tavallista enemmän.

Lisäksi alueen monipuolinen kasvillisuus, lahopuiden lisääminen ja vieraslajien poisto saivat erityskiitosta.

Erityishuomion saivat myös Hatanpään puistoalueen kunnossapidossa käytetyt sähkötoimiset koneet. Uutena sähkökäyttöisenä koneena otettiin elokuussa 2021 käyttöön sauvaohjattava ruohonleikkuri, joka on ensimmäinen julkisilla viheralueilla.

Alueen vanhat rakennukset olivat tuomaristosta huolellisesti hoidetun näköisiä ja Kartanopuistossa on vanhaa alkuperäistä puustoa, jota on vaalittu hyvin.

Jätehuolto puistossa oli tuomariston mielestä hoidettu hyvin.
–Puistoalue oli pääsääntöisesti roskaton. Roskakorit ja niiden ympäristöt olivat siistit eivätkä roskakorit olleet täynnä. Roskakoreja oli sijoitettu eri puolille puistoa tasaisin välein, ja ne olivat hyvin saavutettavissa.

Puistoja palkitsee ja tunnuksen myöntää Green Flag Award -hanke, jonka tarkoituksena on vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaasti ylläpidetyille viheralueille. Tunnusta hallinnoi englantilainen Keep Britain Tidy -organisaatio. Suomessa Green Flag Award -tunnusta hallinnoi ja kehittää Viherympäristöliitto.

Vuonna 2021 tunnuksen voittaneita puistoja oli kymmenen. Uusina puistoina tunnuksen saivat Mikkelin Naisvuori ja Espoossa sijaitseva Marketanpuisto. Tampereen Hatanpään Kartanonpuisto ja arboretum, Lepaan kampuspuisto, Lahden Pikku-Vesijärven puisto sekä Kotkan viisi puistoa - Vesipuisto, Katariinan Meripuisto, Jokipuisto, Sibeliuksenpuisto ja Fuksinpuisto - uusivat tunnuksensa.

Green Flag -lippu liehuu arboretumissa.
Green Flag -lippu liehuu arboretumissa osoituksena puiston laadukkaasta ylläpidosta.

Lisätietoja

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön palvelualue:
Kaupunginpuutarhuri
Timo Koski
puhelin 050 345 7568

Tampereen Infra Oy:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Jyrki Ristilä, Tarja Nikupaavo-Oksanen