Siirry sisältöön

Museo Milavidan 20-luku luennot alkavat 2.9. livenä ja verkossa

Julkaistu 27.8.2021 10.49

Ensimmäistä maailmansotaa seurannut kuohuva 1920-luku, roaring twenties oli moderni, teknistyvä ja värikäs. Kahvilat, tanssiravintolat, autot ja reklaamit eli mainokset sävyttivät kaupunkikuvaa. Uusi, itsenäinen nainen haki tyylivaikutteita ja roolimalleja elokuvien salaperäisiltä kaunottarilta. Tähän kiehtovaan aikakauteen voi nyt perehtyä paitsi Museo Milavidan näyttelyssä, myös luentosarjassa, joka järjestetään museolla syyskuussa torstaisin kello 17. Paikan päälle otetaan 20 kuulijaa ennakkoilmoittautumisella. Luennot striimataan Vapriikin YouTube-kanavalla, joten niitä voi seurata myös mukavasti kotisohvilta.

 

Ensimmäisenä luennoitsijana kuullaan kirjailija ja päätoimittaja Mirva Saukkolaa, joka luennoi aiheesta Helmavallankumous: 1920-luvun muoti ja vapautunut nainen. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen helmat lyhenivät, korsetti hylättiin ja aiemmin paheksutusta huulipunasta tuli huippumuotia. Muodin asiantuntija Mirva Saukkola kertoo luennossaan, miten 1920-luvun muoti heijasti naisen aseman muuttumista.

Tervetuloa mukaan!

Luentosarja:

2.9.2021
FT, kirjailija ja päätoimittaja Mirva Saukkola
Helmavallankumous: 1920-luvun muoti ja vapautunut nainen
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen helmat lyhenivät, korsetti hylättiin ja aiemmin paheksutusta huulipunasta tuli huippumuotia. Muodin asiantuntija Mirva Saukkola kertoo luennossaan, miten 1920-luvun muoti heijasti naisen aseman muuttumista.

9.9.2021
FM, tutkija ja kirjailija Virpi Hämeen-Anttila
Kirjailijan 1920-luku
1920-luku on värikäs ja jännitteinen vuosikymmen. Suomi oli nuori valtio ja muuttui kovaa vauhtia. Mitä kaikkea kirjailijan pitää osata ja tietää, jos hän tahtoo kirjoittaa uskottavasti tästä dynaamisesta ajanjaksosta tai ylipäätään menneestä ajasta? Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila lähestyy aihetta Björk-dekkariensa kautta.

16.9.2021
FM, museonjohtaja Lassi Patokorpi
Redingotesta tehdaspukuun: miesten muodin muutoksia 1920-luvulla
1920-luvulla sai miesten pukeutuminen nykymuotonsa, jollaisena sen tunnemme vielä tänäkin päivänä. Luennolla tarkastellaan tätä muutosta vanhasta uuteen. 1920-luvulla pukutyypit vakiintuvat ja teollinen vaatetuotanto alkaa vallata alaa.

23.9.2021
FM, toimittaja ja vapaa kirjoittaja Jonna Pulkkinen
Kieltolaki - Kielletyn viinan historiaa Suomessa
Kieltolaista toivottiin ratkaisua rikollisuuteen ja köyhyyteen, mutta toisin kävi heti lain tultua voimaan 1919. Tampereella laki otettiin vastaan juopottelemalla ja pian Etelä-Suomen kaupunkien edustalle ilmestyivät pirtulaivat. Kieltolain vaikutukset tuntuvat yhä tänäkin päivänä.

Luennot striimataan ja ne ovat nähtävillä Vapriikin YouTube-kanavalla kahden viikon ajan. Ilmoittautuminen luennolle Museo Milavidassa (20 paikkaa) ma-pe 8-16 numeroon 040 831 4054.

Lisää tietoa luentosarjasta: Tutkija Katri Pyysalo, puh. 040 801 6018

Ulkoinen linkkiMuseo Milavida