Siirry sisältöön

Kintulammilta Orivedelle vievän ulkoilureitin suunnitelma nähtävillä – uusi pitkä 32,8 kilometrin reitti yhdistää retkeilyalueita

Julkaistu 27.8.2021 9.49

Tampereen ja Oriveden alueille suunnitellun uuden ulkoilureitin suunnitelma väleille Kintulammi– Pukala–Orivesi on nähtävillä 9.9.2021 saakka. Suunnitelmasta päätettiin Tampereen osalta yhdyskuntalautakunnassa 15.6.2021. Perusteluissa todettiin, että retkeilyalueiden kysyntä on kasvanut viime vuosina. Kintulammi–Pukala–Vähä Teerijärvi -reitti vastaa esiin tulleeseen pidemmän reitin tarpeeseen. Reitin pituus 32,8 kilometriä jakautuu puoliksi kaupunkien alueelle.

Kaksi retkeilijää metsässä Kintulammin alueella.
 

Tampereen ja Oriveden alueille suunnitellun uuden ulkoilureitin suunnitelma väleille Kintulammi– Pukala–Orivesi on nähtävillä 26.8.–9.9.2021. Suunnitelmasta päätettiin Tampereen osalta yhdyskuntalautakunnassa 15.6.2021. Perusteluissa todettiin, että retkeilyalueiden kysyntä on kasvanut viime vuosina. Kintulammi–Pukala–Vähä Teerijärvi -reitti vastaa esiin tulleeseen pidemmän reitin tarpeeseen. Reitin pituus 32,8 kilometriä jakautuu puoliksi kaupunkien alueelle.

Reittiä voi käyttää yön yli retkeilyyn, mutta se mahdollistaa myös paikallisten asukkaiden ja kaupunkilaisten lyhyemmät luontoretket. Pääkäyttäjiksi on ajateltu kävelijät, mutta myös maastopyöräily on mahdollista. Reittiä käytetään pääasiassa kuivan maan aikaan. Käyttäjämääräksi arvioidaan 3500 henkilöä vuosittain.

Reitit on suunniteltu kaupunkien yhteistyönä. Luonto- ja kulttuuriarvojen huomioimiseksi on tehty yhteistyötä myös muiden viranomaisten kanssa. Taukopaikoista on tehty arkeologinen inventointi. Suunnittelutyön on tehnyt Ekokumppanit Oy.

Näyttäviä maisemia ja luontokohteita

Reitti yhdistää Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueen, Pukalan virkistysmetsän ja Vähä-Teerijärven retkeilyreitin. Ulkoilureitti kulkee parkki- ja taukopaikkojen välillä pääosin metsässä. Linjauksen varrella on näyttäviä maisemia ja kiinnostavia luontokohteita. Maastonmuotojen vuoksi reitti ei ole esteetön.

Reitti on maastoon tehtävä polku, jonka rasitealue määritellään noin neljän metrin leveydelle. Reitin varrelle on suunniteltu kolme taukopaikkaa, joista kaksi Tampereen puolelle Koirajärven ja Hankajärven rantaan. Kolmas taukopaikka on Oriveden Rökäslammin rannassa. Taukopaikkojen ala on yhteensä noin 2000 neliömetriä.

Jo alustavan suunnittelun yhteydessä järjestettiin myös yleisötilaisuudet molemmissa kaupungeissa. Palaute toi reittilinjaukseen muutoksen. Myös alustava suunnitelma oli kommentoitavana, ja palaute toi linjaukseen pieniä tarkistuksia.

Reitti on osoitettu Pohjois-Tampereen strategisessa yleiskaavassa. Nyt meneillään on ulkoilulain mukainen kuuleminen. ELY-keskus arvioi palautteen ja voi vahvistaa suunnitelman.

Ulkoilureittisuunnitelman perusteella kunnat tilaavat maanmittaustoimituksen, ja sitten reitti voidaan perustaa maastoon. Kustannuksiksi on arvioitu 180 000 euroa, mistä Tampereen osuus on kaksi kolmasosaa muun muassa asukasluvun pohjalta. Reitin rakentaminen on aikataulutettu vuosille 2022–23.


Lisätietoja

Ekokoumppanit Oy
Retkeilypalvelupäällikkö
Petri Mäkelä
puhelin 040 806 4082

Yleiskaavapäällikkö
Pia Hastio
puhelin 040 801 6917

Kaavoitusarkkitehti
Anna-Maria Niilo-Rämä
puhelin +358403559907


Teksti Anna-Leea Hyry

Kuvat Laura Vanzo