Siirry sisältöön

Älä saapastele onnesi ohi! – MSC Finland - Tom’s Clubin 45-vuotisjuhlanäyttely Kulttuuritalo Laikulla

Julkaistu 26.8.2021 14.59

Älä saapastele onnesi ohi! on vuonna 1976 perustetun MSC Finland - Tom’s Clubin 45-vuotisjuhlanäyttely. Näyttelyssä nähdään muun muassa Tom of Finlandin ja Leekun kuvituksia ja alkuperäisteoksia. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Etualalla näkyy saappat. Saappaiden välistä näkyy kauempana mieshahmo nahkavaatteissa. Kuvassa lukee älä saapastele onnesi ohi.
 

Älä saapastele onnesi ohi! on vuonna 1976 perustetun MSC Finland - Tom’s Clubin 45-vuotisjuhlanäyttely. MSC on suomalainen fetissimiesten kerho, joka on jo vuosikymmeniä tuonut yhteen erilaisista fetisseistä kiihottuvia miehiä. Juhlanäyttely Älä saapastele onnesi ohi! tuo esille kerhon omistuksessa olevaa ja sen jäsenten tekemää taidetta eri vuosikymmeniltä.

Vuosien varrella MSC:n visuaaliseen ilmeeseen ovat vaikuttaneet monet taidemaailmassa nimekkäätkin henkilöt, joista tunnetuin on Tom of Finland -nimimerkillä kansainvälisen uran tehnyt Touko Laaksonen. Tom of Finlandin teosten lisäksi näyttelyssä nähdään AIDSiin aikoinaan kuolleen Leekun teoksia sekä valokuvaaja Mikko Karekiven 2000-luvulle MSC:lle tekemää materiaalia.

Näyttelyssä on esillä MSC:n Prätkäposti-lehtiä eri vuosikymmeniltä. Lehti oli kerhon perustamisesta asti MSC:n keskeisin viestintäkanava. Prätkäpostia tehtiin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puoleen väliin asti, jolloin kerhon internetsivut korvasivat painetun lehden tiedotusvälineenä. Prätkäpostia tehtiin uskomattomalla pieteetillä ja intohimolla. Tärkeässä osassa olivat fetissitarinat ja kuvitetut kertomukset. Näyttelyssä nähdään muun muassa Tom of Finlandin ja Leekun Prätkäpostiin tekemiä kuvituksia ja alkuperäisteoksia.

Piirros kahdesta miehestä sateessa. Taka-alalla seisoo mies, jolla on päällään nahkavaatteet ja sateenvarjo. Etualalla seisoo mies kokovartalo kumipuvussa.
Tom of Finland teki kuvituksia Prätkäposti-lehteen.

Tom of Finlandin myötä suomalainen fetissikulttuuri on tullut osaksi kansainvälistä kuvataidemaailmaa. Tom of Finlandin tuotannosta puhuttaessa usein unohdetaan, tietoisesti tai vahingossa, kuvissa esiintyvän vähemmistön oma narratiivi. Valtakulttuuria edustavalla vaniljapatriarkaatilla on ollut suuri tarve muokata Tomin teosten tulkintaa milloin karnevalistiseen suuntaan, milloin puhua hänen tuotannostaan hlbti-yhteisön itseilmaisun välineenä yleisemmällä tasolla. Tässä näyttelyssä Tomin teokset nähdään hänen oman yhteisönsä silmin. MSC:n jäsenille Tomin teokset ovat yhteisön visuaalinen muistijälki.

Näyttelyn on kuratoinut Antti Kauppinen. Älä saapastele onnesi ohi! on MSC Finland - Tom’s Clubin ja Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön yhteistuotanto.

Näyttely on avoinna 4.9.–26.9.2021 ti–pe klo 9–21, la–su klo 10–18

HLBT on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä käytetty kirjainlyhenne. Kirjaimet tuleva sanoista homo, lesbo, biseksuaali ja transsukupuolinen.


Näyttelyn osana järjestetään paneelikeskustelu sekä näyttelyopastus VTS-menetelmällä. Paneelikeskustelua on mahdollisuus seurata etänä. En ymmärrä tästä mitään! -sarjan näyttelyopastukset madaltavat kynnystä uskaltautua taiteen äärelle ja lisäävät kuvanlukutaitoa. Kaupunkikulttuuriyksikön näyttelytoiminnan yleisötyön tavoitteena on lisätä kuvataiteen arvostusta ja lisätä sen ilmiöiden ymmärrystä.

Ti 7.9 klo 17–18.30 Puhetta fetissiestetiikasta. Fetissiestetiikka on kiehtonut eri taiteenalojen edustajia valokuvaajista muotisuunnittelijoihin sekä elokuvantekijöistä kuvanveistäjiin. Paneelikeskustelu on osa Tom’s Club 45-vuotisjuhlanäyttelyä. Panelisteina nähdään kuraattori Antti Kauppinen, valokuvaaja Mikko Karekivi sekä Mr Fetish Finland 2016 Holter Finn. Kulttuuritalo Laikun Musiikkisali.

Ma 13.9 klo 14.30–15.30 En ymmärrä tästä mitään! Keskustelu perustuu matalan kynnyksen kuvataiteen tarkastelun VTS-menetelmään (Visual Thinking Strategies), joka ei vaadi osallistujilta aikaisempaa tietoa taiteesta vaan kuvaa tarkastellaan yhdessä tulkitsemalla. Vetäjänä Inka Hannula.


Lisätietoja

Koordinaattori
Karoliina Paappa
puhelin 044 481 1775
sähköposti [email protected]


Teksti Antti Kauppinen ja Karoliina Paappa

Kuvat Tom of Finland