Siirry sisältöön

Hatanpäälle suunnitellaan uutta sosiaali- ja terveyskeskusta

Julkaistu 17.6.2021 18.24

Tampereen kaupunki suunnittelee sosiaali- ja terveyskeskuksen eli sote-keskuksen rakentamista Hatanpäälle. Hatanpään kantasairaalan alueelle rakennettavaan uudisrakennukseen tulisi sote-keskuksen lisäksi tilat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Apteekki- ja kuvantamisliikelaitoksen kuvantamispalveluille.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 17.6.2021 Hatanpään sosiaali- ja terveysaseman sekä kuvantamisen tarveselvityksen jatkosuunnittelun pohjaksi. Toteutuakseen hanke tarvitsee vielä sosiaali- ja terveysministeriön poikkeusluvan.

Nykyisen terveysaseman ja kuvantamisen tilat Hatanpään rakennuksessa D ovat raskaan peruskorjauksen tarpeessa. On kustannustehokasta suunnitella uudet tilat uuteen rakennukseen ilman väistökustannuksia. Käytöstä vapautuva D-rakennus voidaan myöhemmin purkaa tai rakennuksen runkoa käyttää muihin tarpeisiin Tampereen kaupungin hiilineutraalisuustiekartan periaatteita noudattaen.

Sote-keskukseen on suunniteltu uudet tilat Hatanpään terveysasemalle ja hammashoitolalle. Lisäksi sinne on tarkoitus siirtyä Sarvikselta neuvola, ehkäisyneuvola ja aikuissosiaalityön palveluja sekä Hervannasta Hermiasta lapsiperheiden sosiaalityön, perhetyön, kotipalvelun ja erityisen kotityön palvelut.

Tilat suunnitellaan eri käyttötarpeiden mukaan muunneltaviksi. Tilasuunnittelulla tuetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyötä, esimerkiksi terveysaseman ja aikuissosiaalityön tilat sijoitetaan lähelle toisiaan. Lapsiperheiden palvelut keskitetään yhteen kerrokseen. Kuvantaminen palvelisi paitsi sote-keskusta myös koko Hatanpään sairaalaa.

Hatanpään sote-keskus palvelisi Tampereen eteläisen alueen kaupunginosista Hatanpään, Nekalan, Muotialan, Härmälän, Koivistonkylän ja Korkinmäen asukkaita sekä terveysaseman osalta myös Peltolammin, Multisillan ja Lakalaivan asukkaita. Alueella asuu 32 000 asukasta. Väestösuunnitteen mukaan vuoteen 2035 mennessä alueen väestömäärä kasvaa 7 000 asukkaalla.

Jos sosiaali- ja terveysministeriöstä saadaan poikkeuslupa, ensi vuonna aloitetaan toteutussuunnittelu. Rakennustöiden olisi tarkoitus alkaa kesällä 2023. Alustavan suunnitelman mukaan toiminta rakennuksessa käynnistyisi syksyllä 2025. Rakentamiskustannuksiksi on arvioitu 29 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupungin talousarviossa on esitetty, että 1.1.2023 sote-hankkeet siirtyvät sote-hyvinvointialueille ja hyvinvointialueet ottavat vastuun rakennushankkeiden loppuun viemisestä. Tampereen kaupunki vastaa Hatanpään sote-keskuksen suunnittelusta tämän vuoden lopussa päättyvään hankesuunnitteluvaiheeseen saakka. Koska sote-ratkaisun aikataulu on vielä epäselvä, tarvesuunnitelmassa hankkeen kokonaisaikataulu on esitetty siten, että Tampereen kaupunki rakentaisi hankkeen loppuun saakka.


Lisätietoja

Apulaispormestari
Johanna Loukaskorpi
puhelin 040 806 3691
sähköposti [email protected]

Hankearkkitehti
Kristiina Koskiaho
puhelin 041 730 6858
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala