Siirry sisältöön

Uimarantojen vesien laatua ja hygieniaa seurataan kesän aikana

Julkaistu 16.6.2021 10.04

Tampereen ympäristöterveysyksikön valvonnassa on Tampereen seudulla peräti 75 uimarantaa. Niiden vedenlaatua seurataan säännöllisesti uimakaudella eli 15.6.–31.8. Tampereen kaupungin alueella on 14 isoa EU-uimarantaa, jossa lämpimänä kesäpäivänä vähintään käy sata uimaria. Pieniä uimarantoja Tampereella on 20.

Uimareita ja auringonottajia Hervantajärven uimarannalla.
 

Vedenlaadun lisäksi ympäristöterveysyksikkö valvoo rantojen hygieniaoloja. Käsihygieniaan tulee edelleenkin kiinnittää huomiota koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Riittävät turvavälit on syytä muistaa eikä rannalle pidä tulla kipeänä tai toipilaana.

Hyvän hygienian säilyttämiseksi uimarannoilla koirien ulkoilutus ja uittaminen yleisillä uimapaikoilla on kielletty, samoin lintujen ruokinta.

Rannoilta otetaan vesinäytteitä 3–4 kertaa kesässä, ja sinilevätilannetta seurataan kaikilla rannoilla säännöllisesti. Näytteitä otetaan useamminkin, mikäli epäillään esimerkiksi veden mikrobiologisen laadun heikentyneen. Uimaveden mikrobiologisen laadun arviointi perustuu suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia colin seurantaan. Tuloksista tiedotetaan Tampereen kaupungin verkkosivuilla sekä rannoilla olevilla ilmoitustauluilla.

Sinilevää voi esiintyä vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina, mutta sinilevän voi olla helposti sekoittaa siitepölyyn. Siitepöly saattaa näyttää lähes samanlaiselta kuin sinilevä, mutta yleensä niitä esiintyy eri aikoina. Siitepölyä on vedessä keväällä ja alkukesästä, sinilevät puolestaan runsastuvat kesällä vesien lämmettyä. Sinileväkukinnat näkyvät vedessä usein lauttoina tai kasaumina, jotka voivat syntyä ja hajota nopeasti sään muuttuessa. Sinilevätilanne rannalla voi muuttua hyvinkin nopeasti.

Levätilanne on syytä tarkastaa aina omatoimisesti ennen veteen menoa. Jos sinilevää on vedessä runsaasti, on se yleensä hyvin helppo tunnistaa. Rannalla voi tehdä vaikkapa keppitestin. Koeta voiko levää nostaa kepillä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Jos levämassa kepillä kosketettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä voi olla sinilevä.


Lisätietoja

Ympäristöinsinööri
Paula Saxholm
puhelin 040 801 6068
sähköposti [email protected]

Terveystarkastaja
Markus Saarinen
puhelin 040 178 9026
sähköposti [email protected]