Siirry sisältöön

Työttömille nuorille taidelähtöisiä hyvinvointiryhmiä

Julkaistu 16.6.2021 10.00

Nuorten neuvontapiste Ohjaamossa tarjotaan alle 30-vuotiaille tamperelaisille työttömille mahdollisuus lisätä itsetuntemustaan taiteen keinoin.

 

Neuvontapiste Ohjaamossa tarjotaan työttömille nuorille mahdollisuus osallistua vapaaehtoiseen taidelähtöiseen ryhmätoimintaan. Toiminnan tavoitteena on lisätä työnhakijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä auttaa nuoria aikuisia löytämään omat mielenkiinnon kohteensa. Itsetuntemus on avain uravalintojen tekemiseen. Ryhmään osallistuminen ei vaikuta nuoren työttömyysetuuteen.

– Kutsun ryhmiä TOSI-labroiksi. Ryhmissä tutkimme, ketä olemme, millaisia tarpeita meillä on, mitä tarvitsemme voidaksemme hyvin, projektisuunnittelija ja kehittäjä-taiteilija Virpi Koskela kertoo.

Vaikka ryhmissä hyödynnetään toiminnallisia taiteen menetelmiä, toiminnan pääpaino ei ole taiteessa. Osallistujilta ei odoteta mitään ennakkotaitoja. Koskelan mukaan suurin osa nuorista ei suuntaudu ammatillisesti taiteilijoiksi, vaan taide toimii menetelmänä itsetuntemukseen. Koskelalla on noin 30 vuoden kokemus taidelähtöisten menetelmien ohjaamisesta.

– Esimerkiksi kerran kesken taidepajaa nuori sai oivalluksen, että hän haluaa lastentarhanopettajaksi. Nuori keskeytti pajan, meni opiskelemaan ja valmistui, Koskela muistaa.

– Tässä luotetaan nuoren omaan - joskus syystä tai toisesta piilossa olevaan - potentiaaliin. Hän saa etsiä polkuaan ja kokeilla erilaisia asioita, herätellä itseään. Me tuemme nuorta siinä. Tämä menetelmä ei sovi kaikille ja on siksi vapaaehtoinen, Koskela muistuttaa.

Työpajat ovat osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa TOSI-hanketta, jota koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Hankkeessa on mukana myös kulttuurikeskus PiiPoo Lempäälästä. Vastaavaa taidelähtöistä toimintaa tullaan järjestämään myös muualla Pirkanmaalla. Tavoitteena on saavuttaa myös palveluiden katveessa olevia nuoria.

Ulkoinen linkkiRyhmät Tampereen Ohjaamossa


Lisätietoja

Ohjaamo Tampere
Projektisuunnnittelija
Virpi Koskela
puhelin +358417310640
sähköposti [email protected]

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Projektipäällikkö
Veera Laurila
puhelin +358 29 524 6644
sähköposti [email protected]


Teksti Hanna Porrassalmi

Kuvat Kim Sjöblom