Siirry sisältöön

Liikkumisen hiilijalanjälkeään voi nyt seurata Tampere.Finland-sovelluksessa

Julkaistu 14.6.2021 13.09

Uusi liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri on julkaistu Tampere.Finland-kaupunkisovelluksessa. Laskuri kannustaa kestävään liikkumiseen tarjoamalla etuja ja tietoa käyttäjille. Laskurista selviää esimerkiksi oma yleisin kulkumuoto ja kuukausittainen liikkumisen hiilijalanjälki.

Nainen pyöräilee Hatanpään kesäisessä puistossa
 

Hiilijalanjälkilaskuri seuraa automaattisesti käyttäjän liikkumista, tunnistaa yleisimmät matkustusmuodot ja laskee arvion hiilijalanjäljelle. Laskurin analytiikka pystyy tunnistamaan yleensä esimerkiksi kävelyn, mutta saattaa sotkea esimerkiksi rullaluistelun pyöräilyyn. Käyttäjä voi korjata väärin tunnistetun matkustusmuodon.

- Laskuri on vielä kehitysvaiheessa, joten palaute on tervetullutta. Palautetta voi antaa suoraan laskurin kautta, kertoo projektikoordinaattori Anna Vilhula Tampereen kaupungilta.

Laskuria käyttämällä on mahdollista saada etuja, jos liikkumisen laskennalliset hiilipäästöt ovat enintään keskimääräisen tamperelaisen liikkujan tasolla. Etuja tarjoavat Tampere Tunnetuksi ry:n jäsenyritykset sekä kaupunkikonserni.

- Nykyään puhutaan paljon hiilijalanjäljestä, hiilineutraalisuudesta ja päästövähennyksistä. Vaikeampaa on hahmottaa sitä, mikä vaikutus omilla teoilla on ympäristöön. Siihen laskuri tarjoaa työkalun ja mahdollisesti vielä etuja kaupan päälle, toteaa kehityspäällikkö Laura Inha Tampereen kaupungilta.

Matkustusmuodon tunnistamisessa hyödynnetään matkapuhelimen lähettämää GPS-, gyroskooppi- ja kiihtyvyysdataa. Tampere.Finland-sovellukselle pitää antaa oikeus käyttää sijaintia aina, jotta laskuri voi toimia.

Parempia palveluja asukkaille

Laskurin kautta kaupunki saa arvokasta tilastotietoa ja ymmärrystä siitä, missä ja millä tavoin kaupunkilaiset liikkuvat. Näin palveluja voidaan kehittää asukkaiden tarpeita vastaaviksi. Yksittäistä käyttäjää ei pystytä laskurista tunnistamaan.

- Toivomme, että mahdollisimman moni ottaisi liikkumisen hiilijalanjälkilaskurin käyttöön. Laskurin käyttö on turvallista, sillä vain käyttäjä itse voi nähdä omat liikkumistietonsa, korostaa projektipäällikkö Maarit Vehviläinen Tampereen kaupungilta.

Laskurin saa käyttöön maksutta lataamalla Tampere.Finland-sovelluksen sovelluskaupasta. Laskuri toimii sekä suomeksi että englanniksi.

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskurin analytiikan ja rajapinnan on toteuttanut kaupungille Kausal Oy. Laskurin lähdekoodit on lisensoitu avoimen lähdekoodin lisenssillä. Käyttöliittymän on toteuttanut Geniem Oy.

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri on kehitetty osana STARDUST-projektia, jossa kehitetään vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja mm. sähköisen liikenteen, älykkään ulkovalaistuksen sekä uusien asuinalueiden energiantuotannon teemoista. Projekti on osa Smart Tampere –kehitysohjelmaa, joka tukee Tampereen tavoitetta olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä.

STARDUST-projekti on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement N° 774094).


Lisätietoja

Projektikoordinaattori
Anna Vilhula
puhelin 040 352 3423
sähköposti [email protected]

Projektipäällikkö
Maarit Vehviläinen
puhelin 050 336 7696
sähköposti [email protected]

Kehityspäällikkö
Laura Inha
puhelin 040 801 6035
sähköposti [email protected]