Siirry sisältöön

Viiden tähden duunit -kampanja houkuttelee tekijöitä valmistavan teollisuuden tehtäviin

Julkaistu 3.6.2021 13.02

Pirkanmaalla valmistavan teollisuuden tehtäviin kaivataan lisää osaajia. Viiden tähden duunit -kampanja päivittää mielikuvia alasta ja tarjoaa tietoa paikallisista ura- ja koulutusmahdollisuuksista. Teollisuuden tulevaisuudennäkymät ovat hyvät.

Teollisuusalan ammattilaiset työssä oranssin työkoneen äärellä.
 

Viiden tähden duunit -kampanja esittelee valmistavan teollisuuden ura- ja koulutusmahdollisuuksia Pirkanmaalla. Kampanjan järjestää Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut yhteistyössä Business Tampereen, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK:n, Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Pirkanmaan TE-palvelujen kanssa.

Pitkään on puhuttu teollisuuden vetovoiman lisäämisestä, ja nykyaikaisten työnkuvien esille tuomisesta. Tämä kampanja on konkreettinen keino siihen, kertoo työllisyys- ja kasvupalvelujen erityisasiantuntija Jarno Hakanen Tampereen kaupungilta.

Business Tampereen teollisuuden asiakkuusvastaava Jouni Myllymäki kertoo, että valmistava teollisuus on Pirkanmaalla suuressa roolissa. Teollisuuden parissa työskentelee 34 500 ihmistä, ja välillinen työllisyysvaikutus on 72 000 työpaikkaa, eli noin kolmannes Pirkanmaan kaikista työllisistä. Seudulla toimii globaaleja yrityksiä, kuten Metso Outotec, Sandvik Mining ja AGCO.

Teollisuuden näkymät tulevaisuuteen ovat tällä hetkellä huippuhyvät, kun maailma koronaelvyttää. Tämä vaikuttaa erityisen positiivisesti meihin, koska teemme tuotannossa tarvittavia hyödykkeitä, Myllymäki kertoo.

Teollisuudesta löytyy työtä nyt ja tulevaisuudessa

Positiivisesta tulevaisuusnäkymästä huolimatta valmistavassa teollisuudessa on ollut jo pitkään vajetta osaavista tekijöistä. Tekijäpulan syyksi mainitaan usein vanhentuneet mielikuvat teollisuuden työtehtävistä sekä alan suhdanneherkkyys. Jarno Hakasen mukaan näitä käsityksiä olisi kuitenkin syytä tarkastella uudelleen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana monille aloille on tullut entistä enemmän siistejä, kevyitä sisäammatteja. Jos samaan aikaan on ollut mielikuva teollisuudesta likaisena ja raskaana tekemisenä, on vetovoima tietysti huono. Alalle on tyypillistä myös suhdannevaihtelu, mutta koronavuoden jälkeen tätä asiaa voisi kenties tarkastella uudelleen. Teollisuus ei kärsinyt koronasta niin paljon kuin monet muut alat, ja kuin etukäteen vaikutti. Tämä on toki jälkiviisastelua, Hakanen kertoo.

Teollisuus kaipaa nyt osaajia, sillä Pirkanmaalla eläköityy 500 - 600 teollisuuden työntekijää vuodessa.

Eläköityvillä työntekijöillä on valtava määrä osaamista. Tilalle tarvitaan kasvamaan uusia huippuammattilaisia. Huippuammattilaiseksi kehittyy ammattikoulutettu, kone- ja metallialan perustaidot omaava henkilö, jolla on motivaatiota opiskella. Tampereen seudulla opiskeluun on hyvät mahdollisuudet. Osaamisen kehittäminen ei tyssää ammattikoulusta valmistumiseen. Oppimista tapahtuu koko ajan myös yrityksissä, Jouni Myllymäki kertoo.

Tampereen kaupungin ja Business Tampereen tekemistä yritysselvityksistä ja -haastatteluista on käynyt ilmi, että yritykset luottavat siihen, että töitä alalla riittää tulevaisuudessakin. Tuotantotyön määrä ei vähene, vaikka työtä automatisoidaan.

Teollisuuden työtehtävät edellyttävät teknistä osaamista ja matemaattista ymmärrystä. Nykyaikaisissa valmistusprosesseissa 80 % on digitalisaation parissa tehtävää työtä ja 20% raudan kanssa tekemistä, Myllymäki kertoo.

Tampereen seutu on valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisestikin kärkipaikalla älykkäiden työkoneiden osalta, Hakanen huomauttaa.

Kampanja vastaa paikallisiin tarpeisiin

Viiden tähden duunit -kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran vuosi sitten, jolloin tekijöitä houkuteltiin rakennusalalle, nopeasti kehittyvän Tampereen rakentamisen pariin. Valmistavan teollisuuden asiaa kampanja edistää syyskuun loppuun saakka. Tuona aikana kampanjassa keskitytään markkinoimaan alaa nuorille sekä järjestämään erilaisia tapahtumia.

Kampanjan verkkosivu jää käyttöön kampanjan jälkeenkin. Sivulle kootaan tietoa teollisuusalan koulutuksista, tulevaisuuden näkymistä sekä tapahtumista Tampereen alueella. Tavoitteena on, että verkkosivu toimisi tietopankkina alasta kiinnostuneille sekä alueen ammatinvalinta- ja uraohjaajille. Suunnitteilla on soveltaa Viiden tähden duunit -kampanjaa jatkossa myös muille aloille.

Näemme valtavasti mahdollisuuksia tavoittaa nuoria työnhakijoita sekä alanvaihtajia kohdennetulla markkinoinnilla, Jarno Hakanen kertoo.

Starttitapahtuma tarjoaa tiiviin tietopaketin

Viiden tähden duunit -kampanjan starttitapahtuma järjestetään Youtube-lähetyksenä torstaina 10.6. klo 12. Tapahtumassa esitellään valmistavan teollisuuden tarjoamia uramahdollisuuksia. Tampereen kaupungin ja Business Tampereen puheenvuorojen lisäksi alan yritykset - HT Laser, AGCO Suomi ja Tasowheel Group - kertovat, millaisia työpaikkoja juuri nyt on tarjolla. Koulutusmahdollisuuksista ovat kertomassa Tredu ja TAKK.

Kuulolle kannattaa tulla, jos on kiinnostunut alasta, miettii uudelleen kouluttautumista tai itseltä löytyy jo alan koulutus. Tiiviistä 45 minuutin tietopaketista saa laajan yleiskuvan alan mahdollisuuksista, kertoo tapahtumakoordinaattori Sara Kauppinen.

Lisätietoja

Jarno Hakanen
Erityisasiantuntija, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut
puh. 040 356 9126
[email protected]

Jouni Myllymäki
Teollisuuden asiakkuusvastaava, Business Tampere
puh. 050 434 5820
[email protected]

Sara Kauppinen
Tapahtumakoordinaattori, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut
puh. 041 731 0416
[email protected]Teksti Emilia Aakko

Kuvat Opa Latvala / Visit Tampere