Siirry sisältöön

Tampere onnittelee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 valittua Oulua

Julkaistu 2.6.2021 12.14

Oulu on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Valinnan julkisti kansainvälinen asiantuntijaraati Helsingissä 2. kesäkuuta 2021. Myös Tampere ja Pirkanmaa osallistuivat vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkihakuun.

100 kuoroa Keskustorilla
 

- Harmittaa toki, ettemme tulleet valituiksi. Lämpimät onnittelut voittajalle. Kaikesta huolimatta Pirkanmaa ja Tampere ovat yhdessä voittajia, koska hakuprosessi on nostanut laajan ja monipuolisen kulttuuritarjontamme yhä paremmin esille, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

- Kuten aina pitkän työrupeaman jälkeen niin kyllähän se aina pysäyttää, että olemme nyt tässä tilanteessa. Onnittelut Oululle siitä, että heidät on valittu. Kannustan kaikkia tamperelaisia ja pirkanmaalaisia pitämään pään pystyssä, sillä tekemämme työ ei tule menemään hukkaan, sanoo puolestaan hakuprojektin johtaja Perttu Pesä.

Valintaraadin päätös lopettaa kulttuuripääkaupunkivuoden valmistelun täydessä mitassa. Ohjelmisto ei toteudu suunnitellussa laajuudessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Pirkanmaalla olisi tehty turhaa työtä.

- Tampereen ja Pirkanmaan yhdessä valmistelema hakukirjan kokonaisuus sisältää osioita, jotka toteutamme joka tapauksessa. Olemme saaneet uutta pontta ja hyviä ideoita hakuprosessin aikana yhteisen kulttuuritarjonnan ja elämyksien kehittämiseksi. Tämä ei tokikaan valu hukkaan, Lyly sanoo.

Jo hakuprosessin aikana on valmisteltu varasuunnitelma siltä varalta, että Tamperetta ei valita. Myös hakemuksessa on mainittu, että tässä tapauksessa toteutetaan hakemuksessa mainitusta kulttuuriohjelmasta noin kymmenen prosenttia. Myös mukana olevat 19 muuta Pirkanmaalaista kuntaa ovat sitoutuneet varasuunnitelman toteutukseen.

- Käynnistämme kulttuuripääkaupunkihaun jälkeisen työn, jossa toteutamme harkitusti yhdessä parhaiksi katsomiamme osioita hakukirjamme sisällöistä. Pirkanmaalaiset pääsevät nauttimaan uusista kulttuurisisällöistä, vakuuttaa myös Lyly.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku käynnistyi virallisesti maaliskuussa 2019. Yli kahden vuoden haku-urakkaan on osallistunut varsinaisen hakutiimin lisäksi satoja kulttuuritoimijoita eri puolilta Pirkanmaata.


Lisätietoja

Perttu Pesä
puhelin 050 587 6200
sähköposti [email protected]