Siirry sisältöön

Uusi PIKI-verkkokirjasto avattu koekäyttöön

Julkaistu 1.6.2021 14.21

Pirkanmaan yleisten kirjastojen uudistunut PIKI-verkkokirjasto on avattu koekäyttöön. Asiakkaat pääsevät käyttämään palvelua osoitteessa piki.finna.fi.

Kuva läppäristä, jonka ruudulla juudistettu PIKI-verkkokirjasto avoinna.
 

PIKI-kirjastojen asiakkaat pääsevät nyt koekäyttämään uutta PIKI-verkkokirjastoa osoitteessa piki.finna.fi. Palvelua voi käyttää suomeksi tai englanniksi. Verkkokirjastoon kirjaudutaan PIKI-kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla, mutta kaikki toiminnot eivät vaadi kirjautumista. Uudistettu verkkokirjasto on toistaiseksi käytössä perinteisen PIKI-verkkokirjaston rinnalla, eli asiakkaat voivat käyttää molempia.

Uudistetussa verkkokirjastossa aineistoja tuodaan esiin aikaisempaa visuaalisemmin. Mukana palvelussa on parhaimmat verkkokirjastosta tutut ominaisuudet hakuvahteineen ja suosikkilistoineen, ja mukaan on tuotu joukko uusia toiminnallisuuksia.

- Palvelussa voi esimerkiksi liittää koko perheen kirjastokortit samaan asiakastiliin, jolloin lainojen eräpäivistä on helppo pysyä kärryillä. Myös asioiminen toisen puolesta onnistuu, ja verkkokirjastoa voi käyttää sujuvasti mobiililaitteellakin. Palvelussa on lisäksi sähköinen kirjastokortti, jota voi käyttää perinteisen kirjastokortin tavoin, uudistusta vetänyt verkkopäällikkö Ismo Raitanen Tampereen kaupunginkirjastosta kertoo.

Uudessa verkkokirjastossa on myös kattavat selaustoiminnot, ja aineistoja voi selata muun muassa kirjastoluokituksen mukaisesti. Uusien selaustoimintojen kautta asiakkaat voivat tehdä herätelöydöksiä samaan tapaan kuin kirjaston hyllyjen välissä kävellessään.

Asiakkailta toivotaan palautetta

Uusi verkkokirjasto on räätälöity Kansalliskirjaston tarjoaman Finna-alustan päälle. Suomen yleisistä kirjastoista jo 90 % käyttää Finna-alustalle rakennettua verkkokirjastoa.

- Asiakkaamme ehtivät jo jonkin verran kysellä Finna-pohjaisen verkkokirjaston perään, joten odotamme innolla palvelun vastaanottoa sekä jatkokehitysideoita. Tavoitteenamme on lisätä palveluun ainakin verkkomaksaminen, joka ei ehtinyt vielä koekäytön alkuun, Raitanen sanoo.

Finna-kytköksen myötä PIKI-kirjastot voivat tarjota löydettäväksi myös omien kokoelmiensa ulkopuoleisia aineistoja, kuten vapaassa käytössä olevia e-aineistoja. Verkkokirjastoa kehitetään yhdessä eri kirjastojen kanssa, ja avoin lähdekoodi helpottaa kehittämistä.

Asiakkaat voivat antaa palautetta lomakkeella, joka on uudessa verkkokirjastossa.

Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Kansalliskirjasto kehittää yhteistyössä organisaatioiden kanssa teknistä alustaa, jolla voi luoda oman hakupalvelun tai verkkokirjaston.

Ulkoinen linkkiUudistettu PIKI-verkkokirjasto
Ulkoinen linkkiPalautelomake

Ulkoinen linkkiPerinteinen PIKI-verkkokirjasto


Lisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto
Verkkopäällikkö
Ismo Raitanen
puhelin 0400 831 796
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi