Siirry sisältöön

Suomenkarjaa laiduntaa ja hoitaa luontoa Iidesjärven rantaniityllä

Julkaistu 1.6.2021 11.18

Iidesjärven itäpään rantaniittyä hoitaa nyt neljän suomenkarjan hiehon lauma, joka saapui työmaalleen tiistaina 1.6.2021 Ahlmanilta. Hiehot parantavat linnuston olosuhteita pitämällä niityn avoimena ja matalakasvuisena. Myös hyönteisten määrä lisääntyy ja lajisto monipuolistuu lannan myötä, ja hyönteissyöjälintujen ravinnon saanti paranee.

Suomenkarjan hiehoja Iidesjärven itäpään laitumella
 

Hyötyjiä ovat lintujen lisäksi lepakot sekä luontodirektiivilla suojellut viitasammakko ja täplälampikorento.

Laidunnus on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Kunta-Helmi-hanketta. Tampere kunnostaa hankerahoituksella sekä Iidesjärven että Vähäjärven linnuston oloja. Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin lintujärvi, jonka linnustoon kuuluvat muun muassa naurulokki, silkkiuikku, telkkä, nokikana, liejukana, satakieli ja ruokokerttunen.

Hiehoja voi katsella aidan takaa, mutta niitä ei pidä ruokkia eikä häiritä. Laidun tarjoaa naudoille sopivasti ravintoa, ja niille tarjotaan lisäksi puhdasta vettä ja kivennäistä. Eläinten vointia seurataan päivittäin. Varothan sähkölankaa ja huolehdi, ettei koirasi häiritse eläimiä. Koiria ei saa päästää laitumelle edes laidunkauden ulkopuolella loisriskin takia.

Laumassa on kolme länsisuomenkarjan ja yksi itäsuomenkarjan hiehoa. Itäsuomenkarja eli kyyttö on vanhin suomalainen lypsykarjarotu, ja rotu oli vaarassa hävitä kokonaan. Nyt lehmiä on Suomessa lähes 1800. Kyyttöjen väritys vaihtelee, mutta usein kyljet ovat punaruskeat ja selkä ja maha valkoiset. Länsisuomenkarja on lähes uhanalainen, ja lehmiä on noin 1400 tällä hetkellä. Länsisuomen lehmät ovat usein punaruskeita, mutta väri voi olla vaalea tai lehmässä voi olla valkoisia läikkiä. Ahlman on yksi itäsuomen- ja länsisuomenkarjan geenipankkitiloista.

Hiehot laiduntavat haassa elo-syyskuulle saakka. Laidunnusta on tarkoitus jatkaa myös ensi kesänä.

Tiedotetta päivitetty 10.6.2021 länsisuomenkarjan määrän osalta.


Lisätietoja

Lisätietoa Lintuvesien hoitoa Tampereella -hankkeesta: Tampereen kaupunki, ympäristönsuojeluyksikkö
Ympäristösuunnittelija
Eeva Punju
puhelin 040 806 2184

Lisätietoa hiehoista: Ahlmanin navetta
Harri Ala-Kapee
puhelin 050 995 0094

Eläinten valvonta: AH-Toimi Oy
Ari Hellsten
puhelin 045 672 1302


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Laura Happo