Siirry sisältöön

Kaupunki valmistautuu sote-uudistukseen ja esittää merkittävää kiinteistökauppaa Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:n kanssa

Julkaistu 27.5.2021 15.47

Tampereen kaupunki valmistautuu sote-uudistuksen etenemiseen ja kaupunginhallitus saa käsiteltäväkseen 31.5.2021 laajan kiinteistökaupan. Esityksen mukaan Tampereen Palvelukiinteistöt Oy on ostamassa seitsemää sote-kiinteistöä. Kaupan kokonaisarvo nousee noin 50 miljoonaan euroon.

Myytävään kiinteistökokonaisuuteen kuuluu Kissanmaan Perhetukikeskus, Leinolan Perhetukikeskus, Toimintakeskus Tuomikallio, Linnainmaan hyvinvointikeskus, Tammelakeskus, Hervannan toimintakeskus ja Hervannan paloasema. Kaupunki takaisinvuokraa nyt myytävien kohteiden tilat ja jos sote-uudistus toteutuu, tarkoituksena on siirtää vuokrasopimukset edelleen hyvinvointialueelle.

- Myynnin tarkoituksena on vapauttaa kaupungin taseesta varoja uusille palvelurakennusinvestoinneille ja käynnistää valmistautuminen maan hallituksen valmisteleman sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen, sanoo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala

Jos kauppa hyväksytään, se kaksinkertaistaisi Tampereen Palvelukiinteistöt Oy liikevaihdon ja taseen loppusumman. Tampereen Palvelukiinteistöt Oy on kokonaan kaupungin omistama kiinteistökehittäjä ja -sijoittaja. Sote-kiinteistöjen kauppahinta, kohteiden vuokrasopimukset ja rahoituspaketti muodostavat kokonaisuuden, joka mahdollistaa Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:lle tarkoituksenmukaisen ja kannattavan liiketoiminnan.

Kiinteistöjen kauppahinnat perustuvat kiinteistöistä tehtyihin ulkopuolisen asiantuntijan arviokirjoihin. Kaupan kohteena oleviin kiinteistöihin sisältyy selvityksen mukaan korkea, noin 12,2 miljoonan euron korjausvelka. Tampereen Palvelukiinteistöt Oy toteaa tehtäväkseen korjausvelan kasvun pysäyttämisen ja suunnitelmalliset investoinnit korjausvelan alentamiseksi. Tällä turvataan kiinteistöjen turvallinen käyttö pitkälle tulevaisuuteen.

Konsernijaosto käsitteli asiaa 18.5.2021 ja päätti lisäksi esittää kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi, että Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:n sijoitetun vapaan pääoman rahastoon tehtäisiin enintään 5 miljoonan euron pääomasijoitus. Tällä vahvistetaan yhtiön omavaraisuutta huomattavan kokoisen kaupan toteutuksessa sekä edesautetaan yhtiön lainarahoitusneuvotteluita.

Kaupungin omistukseen jää nyt tehtävän kaupan jälkeenkin sosiaali- ja terveyspalvelukäytössä olevia kiinteistöjä. Näiden osalta kaupunki jatkaa kiinteistökehittämistä sekä myyntivalmisteluja.

Kaupunginhallituksen muut, 31.5.2021 pidettävässä kokouksessa käsiteltävät asiat, löytyvät alla olevan esityslistat-linkin kautta.


Lisätietoja

Konsernijohtaja
Juha Yli-Rajala
puhelin 040 743 6356
sähköposti [email protected]

Kiinteistöjohtaja
Virpi Ekholm
puhelin 0400 205 044
sähköposti [email protected]