Siirry sisältöön

Sähkökaappien taide piristää Tampereen katukuvaa – Ratikan reitin varrelle uniikkeja taideteoksia ja alueelta toiselle muuntuva kuosi

Julkaistu 18.5.2021 14.42

Sähkökaappien taideteokset valmistuvat Tampereen Ratikan reitin varrelle touko- ja kesäkuun aikana. Inspiraationa ovat kaupunkilaisilta kerätyt tarinat, alueiden historia ja taiteilijoiden omat muistot.

Ratikan taidetta sähkökaapissa, tekijä Hanna Oinonen
 

Tampereen kaduille on Ratikan mukana tullut yli sata uutta sähkökaappia, jotka ovat näkyvä osa kaupunkikuvaa. Kevään mittaan 11 taiteilijaa on osana Ratikan taideohjelmaa suunnitellut sähkökaappien elävöittämiseksi teoksia, jotka näkyvät ympäri kaupunkia ratikkareitin varrella. Teokset ilahduttavat pian kaupunkilaisia, kun sähkökaappien taideteippaukset valmistuvat touko- ja kesäkuun aikana.

Sähkökaappien kuosi muuntuu ratikkareitin varrella

Valtaosassa sähkökaappeja nähtävän kuosimaisen teoksen toteuttajana on tamperelainen kuvataiteilija Hanna Oinonen. Erityistä kuosin toteutukselle on, että se muuntuu ratikkareitin varrella.

- Suunnittelemissani kuoseissa kiemurtelevan langan näköisen jäljen inspiraationa on Tampereen tekstiiliteollisuushistoria. Kullakin alueella on omat kuosinsa ja värinsä, joten matkustaja voi havainnoida kuosin muuttumista matkalla Pyynikintorilta Hervantaan, Oinonen kertoo.

Kaupunkilaisten tarinat uniikkien teosten inspiraationa

Kuosimaisen toteutuksen lisäksi 10 taiteilijaa toteuttaa sähkökaappeihin uniikkeja taideteoksia, joita tulee Ratikan reitin varrelle yhteensä 27 kappaletta. Kaappien suunnittelun taustoittamiseksi kaupunkilaisilta saatiin kymmeniä tarinoita ratikan reitin varrelta. Taiteilijoilla on ollut vapaus käyttää tarinoita teostensa inspiraationa tai ammentaa alueiden historiasta ja omista muistoistaan.

- Uniikit kaapit ovat tekijöidensä näköisiä ja heijastelevat ympäröiviä alueita. Ne vievät katsojan ikään kuin muistojen matkalle kuvamaailmoineen, kuvailee sähkökaappien taiteilijahakua ja taidetoteutuksia koordinoinut Laura Lehtinen Frei Zimmer Oy:sta.

Sähkökaappien uniikkien teosten taiteilijat ja sijainnit ovat:

Jukka Hakanen, Rautatieasema

Mollu Heino, Heinätori

Aleksandra Ianchenko, Itsenäisyydenkatu

Laura Konttinen, Hämeenpuisto ja Pyynikin uimahalli

Hannamari Matikainen, Teiskontie (Kalevankirkko) ja Lukkoasema

Tuula Närhinen, TAYSin ympäristö

Paula Ollikainen, Koskenranta

Maikki Rantala, Linja-autoasema

Sanni Seppä, Sammonkatu ja Tursonkatu

Jenni Tuominen, Hervannan risteys ja Duon edusta

Kuosimaiset ja uniikit teokset teipataan sähkökaappeihin touko- ja kesäkuun aikana.

Ratikan taide lyhyesti

Tampereen Ratikka valjastaa taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taiteen päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tällä hetkellä 76 taiteilijaa on osallistunut 21 taideprojektiin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy. Lisätietoja: www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/


Lisätietoja

Frei Zimmer Oy
Taidekoordinaattori
Laura Lehtinen
puhelin 050 379 3555
sähköposti [email protected]

Tampereen kaupunki, Raitiotien kehitysohjelma
Projektipäällikkö
Antti Haukka
puhelin 040 180 7096
sähköposti [email protected]