Siirry sisältöön

Kaupungin tilikauden tulos koheni valtionosuuksien ja säästötoimien ansiosta vuonna 2020

Julkaistu 17.5.2021 20.39

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi 17.5.2021 vuoden 2020 tilinpäätöksen ja tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen. Tilikauden tulos muodostui 63,8 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Erityisesti koronan tuomiin menoeriin myönnetyt valtion tuet ja vuonna 2018 käynnistetyn talousohjelman vaikutukset sekä odotettua parempi verotulokertymä kasvattivat ylijäämää.


Ilman koronapandemian arvioituja talousvaikutuksia kaupungin tilinpäätöksen tulos olisi ollut noin 17 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Pormestari Lauri Lylyn mukaan koronapandemian vaikutukset ovat tuoneet kaupungille merkittäviä haasteita sekä vuonna 2020 että 2021.

- On aivan poikkeuksellista, että pandemiavuonna olemme onnistuneet neljässä aivan keskeisimmässä tavoitteessamme yhtaikaa. Huolehdimme palveluista, investoinneista, tasapainotimme taloutemme ja hoidimme koronan torjunnan sekä hoitotarpeen hyvin. Lisäksi koronapandemian vaikutukset yritystoimintaan ovat olleet merkittäviä, ja työttömyys on kasvanut. Erityisesti tapahtuma-, elämys- ja matkailuala ovat kärsineet taloudellisia menetyksiä, ja tilanne on ollut erittäin haastava. Korona on myös lisännyt palvelutarvetta, luonnollisesti juuri sosiaali- ja terveyspalveluissa, Lauri Lyly sanoo.

Valtionosuuksia kertyi yhteensä 394,6 miljoonaa euroa. Valtionosuudet kasvoivat edellisestä vuodesta 92,6 miljoonaa euroa. Poikkeuksellisen suuri kasvu aiheutui valtion koronatukipaketeista, jotka olivat yhteensä 68,5 miljoonaa euroa. Tukipakettien valtionosuuksilla kompensoitiin muun muassa kunnallisverotulojen menetyksiä, korvattiin suojavarustekustannuksia sekä koronan testaus- ja jäljityskustannuksia.

Tarkastuslautakunta suosittaa arviointikertomuksessaan kaupungille edelleen tarkkaa taloudenpitoa, myös konsernijohtaja Juha Yli-Rajala toteaa, että vaikka vuosi 2020 päättyi taloudellisesti hyvään tulokseen, tarkkaa taloudenpitoa on jatkettava.

- Vuoden 2021 talousarvio on edelleen alijäämäinen ja koronapandemialla on merkittäviä negatiivisia talousvaikutuksia ainakin vielä kuluvalle vuodelle. Talouden näkymät ovat monin tavoin epävarmat, joten menojen kasvun hillintään tulee kiinnittää erityistä huomiota, Juha Yli-Rajala sanoo.Lisätietoja

Konsernijohtaja
Juha Yli-Rajala
puhelin 040 743 6356
sähköposti [email protected]

Talousjohtaja
Jukka Männikkö
puhelin 050 576 7539
sähköposti [email protected]