Siirry sisältöön

Matonpesupaikat avataan - uutuutena kierrätyspenkit

Julkaistu 17.5.2021 13.21

Tampereen kaupungin matonpesupaikat avataan käyttöön toukokuun puoliväliin mennessä. Matonpesupaikoilla voi nyt helpommin pitää vaikka taukoja eväitä nauttien, sillä jokainen paikka on varustettu uusilla penkeillä, jotka on valmistettu kierrätysmateriaalista. Korona-aikana on pesupaikoilla syytä muistaa hyvä hygienia ja turvaetäisyydet.

Kierrätyspenkki Rantaperkiön matonpesupaikalla
 

Matonpesupaikkoja on kaikkiaan 19 eri puolilla kaupunkia. Kaikilla matonpesupaikoilla on vakiovarustuksena pesualtaat pesulautoineen, mankeli veden puristamiseksi matoista sekä valutuspuomit. Matonpesupaikkojen vedenpumppaus on säädetty siten, että altaita voi käyttää kello 5–21.

Altaissa saa pestä vain mattoja ja muita tekstiilejä. Pesupaikkojen pesuvesi otetaan matonpesupaikkojen viereisistä järvistä, ainoastaan Halkoniemen ja Santalahden matonpesupaikoilla käytetään pesuvetenä vesijohtovettä.

Matonpesupaikkojen penkit on toteutettu Tampereen Infra Oy:n, Image Wear Oy:n ja Tampereen Sarka Oy:n yhteistyönä. Penkkien materiaalina on käytetty kierrätysmateriaalia, joka koostuu 48 % kierrätysmuovista ja 48 % käytetystä tekstiilistä. Tampereen Sarka Oy kokosi ja asensi Image Wear Oy:n teettämät kierrätyskomposiittipenkit matonpesupaikoille.

Ethän pese mattoja järvessä

Mattoja ei saa pestä järvissä eikä muissa vesistöissä eikä maallakaan siten, että pesuvedet pääsevät suoraan vesistöön tai ojaan. Maton pesu järvessä likaa vesistöjä aiheuttaen muun muassa veden samentumista, rannan roskaantumista ja leväkasvuston voimistumista. Mattojen pesu vesistöissä onkin kielletty Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä. Ympäristöystävällisintä on pestä matot siihen tarkoitetulla viemäröidyllä matonpesupaikalla. Autojen pesu matonpesupaikoilla on myös ehdottomasti kielletty.

Matonpesupaikoilla on infotaulut josta löytyvät puhelinnumerot mahdollisia vika- ja ilkivaltailmoituksia varten.

Sivulta www.tampere.fi/matonpesupaikat löytyy lisätietoa matonpesupaikoista.

Kaupungin matonpesupaikat suljetaan syyskuun puolivälissä.


Lisätietoja

Pajapekka Oy:
Huoltoryhmä, päivystys, vikailmoitukset, kunnossapito
sähköposti [email protected]
puhelin 040 158 8706
puhelin 040 158 8907

Tampereen Infra Oy:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Tarja Nikupaavo-Oksanen