Siirry sisältöön

Tampere Reilun kaupan kaupunkina jo 13 vuotta – Vuonna 2019 kaupungin ruokapalveluissa käytettiin yli 66 tuhatta kiloa Reilun kaupan banaaneja

Julkaistu 6.5.2021 11.33

Lauantaina 8.5. vietetään kansainvälistä Reilun kaupan päivää, jolloin tulee kuluneeksi 13 vuotta siitä, kun Tampere sai Reilun kaupan kaupungin arvonimen ensimmäisenä kaupunkina Suomessa. Tamperetta voidaan sanoa Suomen Reilujen banaanien pääkaupungiksi.

Tekstinä Reilu Tampere. Taustalla tori ja koski.
 

Reilun kaupan kaupungit ja kunnat edistävät toiminnallaan eettistä kulutusta, kestävää kehitystä ja oikeudenmukaista maailmankauppaa. Reilun kaupan arvonimen ansiosta Tampere on onnistunut lisäämään huomiota omien hankintojensa kestävyyteen ja vahvistanut siihen liittyvää osaamista henkilöstönsä keskuudessa.

Reilusta kaupasta tulevat usein ensimmäisenä mieleen banaanit ja kahvi. Vuonna 2010 Tampereen kaupungin ruokapalveluissa käytettiin vain 20 kiloa Reilu kauppa -sertifioituja banaaneja, kun vuonna 2019 määrä oli jo 66 095 kiloa. Tämä on eniten kaikista Suomen Reilun kaupan kaupungeista, joiden ruokapalveluissa syödään vuosittain yhteensä noin 90 000 kg Reiluja banaaneja.

– Tamperetta voidaankin sanoa Suomen Reilujen banaanien pääkaupungiksi. Suurin kiitos tästä kuuluu Pirkanmaan Voimialle, joka pitää huolen, että tamperelaiset lapset ja nuoret popsivat banaaninsa päiväkodeissa ja kouluissa reiluina, sanoo Tampereen Reilun kaupan kaupunki -kannatustyöryhmän puheenjohtajana toimiva kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri.

Pirkanmaan Voimian, Sodexon ja Juveneksen ylläpitämissä henkilöstöravintoloissa sekä Raatihuoneella ja Vapriikin Museoravintola Valssissa tarjotaan Reilu kauppa -sertifioitua kahvia. Yhteensä Reilua kahvia kului näissä vuonna 2020 lähes 9 900 puolen kilon kahvipaketillista eli noin 4 950 kiloa.

Lisäksi ravintolat käyttivät ja tarjosivat Reilun kaupan teetä, kaakaota, suklaata, sokeria, hunajaa, tofua ja appelsiinimehua. Kaupungilla on myös useita Reilun kaupan työpaikaksi ilmoittautuneita yksiköitä, joissa reilu meininki ulottuu aina kahvikuppiin saakka.

Toimitaan paikallisesti, vaikutetaan globaalisti

Reilun kaupan kaupungin arvonimi edellyttää, että kaupungissa toimii paikallinen kannatustyöryhmä, joka ideoi toimintaa ja miettii keinoja arvonimen säilyttämiseksi. Työryhmä myös seuraa, että vaaditut kriteerit täyttyvät.

Tampereen kannatustyöryhmässä toimivat aktiivisesti mm. Ekokumppanit, Tampereen korkeakouluyhteisö, Tredu ja Tampereen ev.lut. seurakunnat. Lisäksi mukana on myös järjestö- ja yritysedustajia.

Lisäksi kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikössä työskentelee kestävien hankintojen edistämiseen keskittynyt asiantuntija, joka tukee yksiköitä hankintojen vastuullisuuskysymysten kanssa.

Myös Tuomi Logistiikan hankinta-asiantuntijat ja muut kaupungin hankkijat etsivät erilaisia tapoja lisätä hankinnoissa niin sosiaalisen kuin ekologisen kestävyyden huomiointia.

Reilun kaupan järjestelmän avulla tuetaan oikeudenmukaisempaa maailmankauppaa, tuottajien ja työntekijöiden parempaa toimeentuloa, ihmisoikeuksien toteutumista sekä ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpää tuotantoa kehitysmaissa.

– Varmistamalla kehitysmaatuotteiden hankinnan vastuullisista tuotantoketjuista, vaikutamme positiivisesti niin kaukana asuvien ihmisten hyvinvointiin kuin globaalin ympäristön tilaan. Oikeudenmukaisemmin toimiva ja kantokykynsä säilyttävä maapallo on myös tamperelaisten etu, kertoo Sanna Mari Huikuri.


Lisätietoja

Kehityspäällikkö
Sanna Mari Huikuri
puhelin 050 432 4022
sähköposti [email protected]


Teksti Sanna Mari Huikuri

Kuvat Laura Vanzo / Visit Tampere