Siirry sisältöön

Tampereella vastattiin sateenkaarinuorisotyön tarpeeseen

Julkaistu 5.5.2021 13.35

Tampereen kaupungin nuorisopalveluissa on aloittanut kaksi sateenkaarinuorisotyöntekijää, jotka tekevät työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten ja kaikkien asiasta kiinnostuneita nuorten parissa. Jo puolessa vuodessa ohjaajat ovat kohdanneet satoja nuoria ja tulleet sosiaalisessa mediassa tutuiksi tuhansille nuorille.

Kuvassa kaksi naisoletettua seisoo värikkään sateenvarjon alla. Toinen katsoo toista ja toinen nauraa.
 

Aluehallintoviraston rahoittamassa hankkeessa sateenkaarinuorisotyötä tekee kaksi erityisnuorisotyöntekijää, Mari-Katri Lempinen ja Emmi Erkkilä. Työ on luontainen jatke jo puolitoista vuotta pyörineelle sateenkaarinuorisotila Kaarevalle. Hankkeen myötä sateenkaarinuorisotyötä on pystytty laajentamaan Kaarevan ulkopuolelle ja verkkoon. Sateenkaarinuorisotila on tällä hetkellä koronatilanteen takia suljettuna, mutta verkossa tehtävä työ on tavoittanut laajasti nuoria.

Kaarevalla on oma kanava nuorisopalveluiden Nuorten Tampere -Discord-serverillä, jossa sateenkaarinuorisotyötä tehdään aina maanantaisin. Discordissa nuoret voivat puhua ohjaajien kanssa anonyymisti. Tämän lisäksi ohjaajien kanssa voi viestitellä Instagramissa, WhatsAppissa, TikTokissa ja Snapchatissä. Nuorille voidaan järjestää myös yksilöohjauksia puhelimitse tai tarvittaessa kasvotusten.

Sateenkaarinuorisotyön tarve näkyy yhteydenotoissa ja tilastoissa

Sateenkaarinuorisotyö on saanut hyvän vastaanoton. Jo parissa kuukaudessa Lempinen ja Erkkilä ovat saaneet satoja yhteydenottoja nuorilta, sateenkaarinuorten lähipiiriltä ja erilaisilta ammattilaisilta.

– Näistä asioista on paljon monenlaista tietoa netissä, mutta se ei korvaa aitoa kohtaamista ja turvallista tietoa, jota me tarjoamme turvallisina ammattilaisina. Meiltä on helppoa kysyä sateenkaariasioista, Erkkilä kertoo.

Sateenkaarinuorisotyö pitää sisällään kaikkea, mitä nuorten arkeen liittyy. Nuorten kanssa keskustellaan muun muassa seurustelusta, ystävyyssuhteista, itsenäistymisestä ja koulusta.

– Sateenkaariteema tuo usein keskusteluihin aiheeksi myös ulostulon, itseilmaisun, tasa-arvon ja yhteiskunnan epäkohdat. Sateenkaarinuorten päivittäiset haasteet harvoin liittyvät pelkästään siihen, että he kuuluvat vähemmistöön, vaan suurempana ongelmana ovat muiden ihmisten asenteet ja ennakkoluulot heitä kohtaan, Lempinen kertoo.

Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn tulosten mukaan mielialaan liittyvät huolet ovat sateenkaarinuorilla lähes kaksi kertaa yleisempiä kuin muilla nuorilla. Kaksi kolmesta seksuaalivähemmistöihin ja 60 % sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista kertoi olleensa huolissaan mielialastaan kuluneen vuoden aikana. Ahdistuneisuus ja masennusoireilu olivat sateenkaarinuorilla lähes kolme kertaa muita nuoria yleisempiä. Noin joka viides sateenkaarinuori koki terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi.

Työtä yli kuntarajojen

Vaikka toiminta onkin Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden järjestämää, se on silti suunnattu koko Pirkanmaan alueelle.

– Sateenkaarinuorisotyöllä on ollut valtava tilaus ja tarve Pirkanmaalla. Nyt voimme vastata tähän tarpeeseen, sanoo johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti.

Vaikka työtä tehdään pääsääntöisesti pirkanmaalaisten nuorten parissa, sosiaalisessa mediassa kuntarajoilla ei ole merkitystä. Lempinen ja Erkkilä ovatkin saaneet nuorilta yhteydenottoja ympäri Suomen.

– On ollut käsittämätöntä, miten iso määrä nuoria on tavoitettu puolen vuoden aikana. Esimerkiksi TikTokissa sisältömme ovat tavoittaneet kymmeniätuhansia nuoria. Some on varsinkin nyt koronan aikana madaltaneet nuorten kynnystä kysyä ja ottaa yhteyttä. Se on upea juttu, Vehkalahti jatkaa.

Sateenkaarityöntekijät somessa:

Instagram: nuortensateenkaari
TikTok: nuortensateenkaari

Erityisnuorisotyöntekijät

Etsivä sateenkaarinuorisotyöntekijä
Mari-Katri Lempinen
050 385 0215
[email protected]
Snapchat: erkka_mari

Sateenkaarinuorisotyöntekijä
Emmi Erkkilä
041 730 7332
[email protected]
Snapchat: erkka_emmi

Discord:


Lisätietoja

Yhteydenotot koskien sateenkaarinuorisotyötä
Johtava koordinaattori
Tiina-Liisa Vehkalahti
sähköposti [email protected]