Siirry sisältöön

Tutkimushanke: myönteisen vanhemmuuden verkko-ohjelma 3-vuotiaiden perheille

Julkaistu 28.4.2021 13.59

Tampereen ja Oriveden lastenneuvoloissa on käynnistynyt tutkimus, jossa selvitetään myönteisen vanhemmuuden internetohjelman toimivuutta ja vaikuttavuutta. Uusi Ole läsnä lapsellesi –ohjelma on suunniteltu 3-vuotiaiden lasten huoltajille.

Isä ja lapsi seisovat käsikkäin hiekkarannalla ja katselevat Näsijärvelle
 

Tutkimuksen aikana vanhemmuusohjelmaa tullaan tarjoamaan lähes 10 000 perheelle eri puolilla Suomea. Tutkimus toteutetaan kuntien neuvolapalveluiden ja Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen yhteistyönä.

– Kehitämme ja tutkimme vanhemmuuden varhaista tukea, koska vanhemmuus vaikuttaa keskeisesti pienen lapsen kehitykseen. Myönteinen vanhemmuus vahvistaa lapsen itsetuntoa ja hyvää psyykkistä kehitystä, kertoo erikoistutkija Kaisa Mishina Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta.

Myönteinen vanhemmuus tarkoittaa, että lapsen huoltaja kykenee ymmärtämään lapsen tarpeita, ohjaamaan lasta myönteisin, turvallisin keinoin sekä ratkaisemaan arjen pulmatilanteita rakentavasti.

Tampereella ja Orivedellä vanhemmuusohjelmaan voi liittyä neuvolassa 3-vuotiskäynnin yhteydessä. 3-vuotiskäynnille tulevat perheet saavat halutessaan osallistumislinkin ja rekisteröitymisohjeet vanhemmuusohjelmaan neuvolakäyntinsä aikana. Saadulla rekisteröitymiskoodilla on mahdollista luoda käyttäjätunnukset yhdelle tai useammalle huoltajalle.

Ohjelmassa on viisi vanhemmuuden teemaa, joita käsitellään muun muassa lukumateriaalin, kysymysten ja videoiden avulla.

– Ohjelma sisältää yksinkertaisia vinkkejä ja vuorovaikutuskeinoja, joita voi hyödyntää helposti arjessa 3-vuotiaan kanssa, Mishina kuvailee.

Tutkimus laajentaa Tampereen Voimaperheet-yhteistyötä

Tutkimus on osa Voimaperheet-tutkimuskokonaisuutta. Siinä on aiemmin kehitetty Huomaa hyvä lapsessasi –ohjausohjelma, joka on suunnattu alle kouluikäisten vanhemmille, joiden lapsilla on käyttäytymisen vaikeuksia. Nelivuotisneuvolassa tapahtuvaan väestöseulontaan sekä kohdennettuun netti- ja puhelinohjaukseen perustuva ohjelma on kuulunut neuvoloiden palveluvalikoimaan Tampereen ja Oriveden alueella vuodesta 2016.

Nyt alkava Ole läsnä lapsellesi -ohjelma perustuu Huomaa hyvä lapsessasi -ohjelmaan. Se on kokonaan digitaalinen, ja ohjelmaa voi käyttää missä tahansa tietokoneen tai älylaitteen avulla.

– Olemme Tampereella tyytyväisiä, että voimme tarjota tutkimuksen kautta 3-vuotiaiden perheille mahdollisuuden vahvistaa vanhemmuustaitojaan laadukkaan digitaalisen ohjelman avulla. Samalla saamme tutkimustietoa siitä, miten tällainen tuki otetaan vastaan, toteaa ylilääkäri Tuire Sannisto Tampereen kaupungin lasten, nuorten ja perheiden palveluista.

Tutkimus toteutetaan osana Eriarvoistumisen, interventioiden ja uuden hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuksen lippulaivaohjelma INVESTiä, jota rahoittaa Suomen Akatemia.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Ylilääkäri
Tuire Sannisto
puhelin 050 468 9166
sähköposti [email protected]

Turun yliopisto Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus
Erikoistutkija
Kaisa Mishina
puhelin 050 310 1358
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Laura Vanzo/Visit Tampere