Siirry sisältöön

Tampereen Ratikan pysäkkikatokset asennetaan Hämeenkadulle

Julkaistu 26.2.2021 8.46

Hämeenkadun raitiovaunupysäkkikatosten asennus aloitetaan sunnuntaina 28.2. Katokset ovat valmiina 1. huhtikuuta mennessä. Tampereen uusi Hämeenkatu saa viimeisen silauksen, kun sinne asennetaan viikkojen 9 ja 10 aikana Ratikan pysäkkikatokset Tuulensuun, Keskustorin, Koskipuiston ja Rautatieaseman pysäkeille. Asennustöitä tehdään arkena.

Ratikkapysäkki
 

- Poistamme pysäkkilaiturien kiveykset viikolla 8. Tämän jälkeen kaivamme anturat esiin ja aloitamme katosten asennukset. Samalla teemme sähkö- ja tietoliikennekaapeloinnit sekä kytkennät. Teemme töitä pääosin toimistoaikana, JCDecauxin kehitys- ja tekninen johtaja Matti Viitala selventää.

Hämeenkadulle ei ole tulossa pysäkkikatosten asennuksesta johtuen kiertoreittejä. Työt tehdään katutilavalvonnan ohjeiden mukaan osittain ajoradalla.

- Asennustöistä ei pitäisi aiheutua haittaa jalankulkijoille eikä pyöräilijöille. Pahoittelemme kuitenkin joukkoliikenteelle, takseille ja huoltoajolle aiheutuvaa tilapäistä haittaa, Viitala jatkaa.

Tampereen Ratikan pysäkkikatokset toimittaa ja asentaa JCDecaux Finland Oy, jolla on niihin mainosoikeus noin viidentoista vuoden sopimuskaudelle. Sopimus on solmittu Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa. Pysäkkikatosten kustannukset katetaan mainostuloilla. Katosten muotoilusta vastaa IDIS Design Oy.

Ratikan taide osana pysäkkikatoksia

Tampereen Ratikan pysäkkikatoksista tulee raitiovaunujen lisäksi näkyvä osa kaupunkikuvaa. Katosten muotoilussa on huolehdittu siitä, että ne istuvat tamperelaiseen kaupunkimaisemaan. Sen lisäksi, että ne suojaavat matkustajia sateelta ja liialta paisteelta, pysäkeillä tarjotaan myös tärkeää matkustajainfoa.

Pysäkit valjastetaan osittain myös Ratikan taiteen käyttöön. Kuvataitelija Ville Andersson on suunnitellut pysäkkikatosten laseihin painatettavat kuvamateriaalit. Lisäksi yksi Ratikan taiteen neljästä maamerkkiteoksesta, taiteilija Jaakko Himasen Tuulensilmät -veistotaideteos, kattaa koko Pyynikintorin raitiovaunupysäkin.

Tämän lisäksi Tampereelle saadaan taidepysäkkejä. Hakametsän pysäkille tulee taitelija Mia Erlinin valotaideteos, Hervannan kampuksen pysäkille valmistuu Olli Laineen ja Atso Airolan valotaideteos Suovillat, Hippoksen pysäkillä pääsee tutustumaan Juliana Hyrrin sarjakuvataiteeseen, Opiskelijan pysäkillä voi aistia Akuliina Niemen ja Jarkko Räsäsen sekä työpari Aleksi Tegelin ja Maaret Syväojan äänitaidetta, Sorin aukiolle tulee Silja Merikallion suunnittelema betoninen taideteos, Tullin pysäkillä nähdään Pasi Rauhalan, Elli Vuorisen ja Arttu Niemisen videotaidetta, Uintikeskuksen pysäkille valmistuu kirjailija Anni Kytömäen ja hänen työryhmänsä luontoaiheinen sanataideteos ja Rautatieasemalle valmistuu veistoskokonaisuus. Pysäkkitaidekokonaisuus valmistuu Tampereen Ratikan liikennöinnin aloittamiseen 9.8.2021 mennessä.

Kaikki Ratikan taideohjelman taideteokset on koottu valmistumisaikatauluineen Ratikan taiteen taidekarttaan.


Lisätietoja

Ratikan taide / Frei Zimmer Oy
Koordinaattori
Heini Orell
puhelin 044 971 5158
sähköposti [email protected]