Siirry sisältöön

Hakametsä Sport Campus -alueen voittajakonsepti on julkistettu

Julkaistu 25.2.2021 10.40

Tampereen kaupunki julkisti Hakametsä Sport Campus -alueen konsepti- ja toteutuskilpailun voittajan virtuaalitilaisuudessa torstaina 25.2.2021 klo 10. Tampereen uuden ajan liikunta- ja urheilualueen voittajakonseptin toteuttaja on Peab Oy:n ja YH Kodit Oy:n muodostama ryhmittymä. Peab ja YH Kodit jatkavat Tampereen kaupungin kumppanina alueen kehittämistä ja toteuttamista. Kilpailuun saatiin yhteensä seitsemän ehdotusta, jotka arvioi moniammatillinen työryhmä yhdessä kilpailun tuomariston kanssa.

Näkymä koko Hakametsä Sport Campus alueesta voittajakonseptin mukaisesti toteutettuna.
 

Voittajakonsepti muodostaa Hakametsä Sport Campus -alueesta uuden urheilun ja liikunnan yhteisön, joka on sulautettu valmiiseen kaupunkirakenteeseen, eri liikennemuotojen ja asuinrakennusten yhteyteen. Kilpailun tuomariston mukaan voittajakonsepti luo kokonaisuutena parhaat edellytykset Hakametsä Sport Campus -alueen toteuttamiselle. Se mahdollistaa kattavat olosuhteet urheilulle ja liikunnalle sekä niitä tukeville palveluille ja toiminnoille. Erilaisten sisältöjen, aktiviteettien, tilojen ja rakennusten yhdistäminen on konseptissa tehty onnistuneesti.

- Voittajakonsepti on kilpailun tavoitteiden mukainen, tasapainoinen ja laadukas kokonaisuus. Se muodostaa todellisen kampusalueen, sanoo tuomariston puheenjohtaja Juha Yli-Rajala.

Peab Oy:n Tampereen yksikönjohtajan Kalle Kulmalan mukaan kilpailutyö luo uudenlaista merkitystä ja kytkentää liikuntatilojen, palveluiden sekä asumisen välille.

- Alueesta kehittyy uudenlainen urheilun olosuhteiden suunnannäyttäjä ja liikunnan ilon mahdollistaja kaikille. Paikallisena yhteiskuntarakentajana tämä on meille mielenkiintoinen tilaisuus päästä näyttämään osaamistamme, kertoo Kulmala.

Sporttiaukiolta uusiin liikunta- ja urheilurakennuksiin

Hakametsän jäähallin ja uusien harjoitushallien lisäksi konseptissa alueelle sijoittuu hybridikortteli ja asuinrakennuksia. Hybridikorttelissa on sisäliikuntaan painottuva monitoimiareena sekä liike- ja toimitiloja liikunta- ja urheilualan yrityksille, palveluille tai koulutukselle. Suomen ensimmäinen jäähalli peruskorjataan ja sitä kehitetään arvonsa mukaisesti. Jääkäytön lisäksi halliin luodaan olosuhteet myös muille urheilulajeille. Ylimmäiseen kerrokseen on suunniteltu muun muassa juoksurata. Voittajakonseptissa alueen keskipisteenä on sporttiaukio, ja urheilurakennukset on yhdistetty toisiinsa maan alta, jolloin siirtymisen tilasta ja toiminnosta toiseen onnistuu helposti ja säältä suojassa.

Hankekehityspäällikkö Markus Joonas on tyytyväinen, kuinka eri kohderyhmät on konseptissa huomioitu.

- Konsepti tukee laaja-alaisesti eri lajeja, harjoittelutiloja voi käyttää monipuolisesti ja liikuntaolosuhteet on ideoitu asiakaslähtöisesti, kiteyttää Joonas.

Asuinkortteli keskellä urheilun ja liikunnan yhteisöä

Hakametsän kaupunginosaan konsepti mahdollistaa uusia kaikkien käytettävissä olevia aktiivisia ulkotiloja. Ulkotilat jatkuvat kampusalueen asuinkortteleihin ja muodostavat urbaania, mutta viihtyisää kaupunki- ja katutilaa. Asuminen keskellä urheilun ja liikunnan uutta yhteisöä on puoleensa vetävä yhdistelmä.

- Hakametsän Sport Campuksen läheisyyteen rakentuvat asuintalot tuovat uutta ja toivottua asuinympäristöä, joka mahdollistaa harrastusten ja kodin yhdistämisen. Koemme, että pitkällä kokemuksellamme, niin rakennuttajana kuin kiinteistönomistajana, meillä on paljon annettavaa tässä mielenkiintoisessa hankkeessa, summaa toimitusjohtaja Janne Tuominen YH Kodeilta.

Konsepti- ja toteutuskilpailussa tavoiteltiin kokonaisratkaisua Hakametsä Sport Campus -alueen toteuttamiseksi. Kaupungin liikuntatilojen lisäksi alueelle tuli olla osoitettuna monipuolisia liikuntaa ja urheilua tukevia yleisiä alueita ja toimintoja. Muut tilat tuli olla esimerkiksi kaupallisia liikuntatiloja, toimitiloja ja liiketiloja. Konseptin oli oltava toteuttamiskelpoinen ja siinä tuli ottaa huomioon kaavoitukselliset reunaehdot.

Saaduista kilpailuehdotuksista järjestetään näyttely Galleria Nottbeckissa 9.3.-20.3.2021. Näyttely on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-18. Tilassa on maskisuositus ja siellä noudatetaan 10 henkilön kokoontumisrajoitusta.

Näkymä jää- ja sisäurheiluareenasta, rakennuksessa ylhäällä juoksurata ja alimmassa kerroksessa jääurheilukaukalo.
Havainnekuva jää- ja sisäurheiluareenasta.
Näkymä Hakametsä Sport Campus -alueen asuntokorttelien asuintaloista ja niiden etualalla olevasta ulkoilualueesta.
Havainnekuva asuinkorttelista.

Lisätietoja

Hankekehityspäällikkö
Markus Joonas
puhelin +358 50 345 0705
sähköposti [email protected]

Twitter: @MarkusJoonas


Konsernijohtaja
Juha Yli-Rajala
puhelin 040 743 6356
sähköposti [email protected]


Teksti Noora Kumpulainen

Kuvat Peab Oy ja YH Kodit Oy