Siirry sisältöön

Tampere osallistuu UNICEFin lapsiystävällinen kunta –kehittämistyöhön

Julkaistu 11.2.2021 12.22

Tampereen kaupunki haki ja valittiin UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –kehittämistyöhön seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. UNICEF tarjoaa mukana oleville kunnille koulutusta, tukea ja materiaaleja lapsiystävällisyyden edistämiseen.

Pikkutyttö maalaa värikästä kuvaa
 

Kehittämistyön avulla kunnissa opitaan löytämään oikeita ratkaisuja lasten ja nuorten arjen ja hyvinvoinnin parantamiseen. Erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien toteutumista arvioidaan ja edistetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Suomessa mallia on toteutettu vuodesta 2012 lähtien ja mukana on tällä hetkellä 44 kuntaa eri puolilta Suomea. Tampereen lisäksi vuonna 2021 kehittämistyön aloittaa seitsemän muuta kuntaa: Helsinki, Kurikka, Liperi, Sotkamo, Vantaa, Vesilahti ja Vihti. Onnistuneesta kehittämistyöstä UNICEF myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Tavoitteena lisätä lasten ja nuorten osallisuutta ja turvallista elämää arkiympäristöissä

Kahden vuoden kehittämistyö käynnistyy tunnistamalla, mitä lapsen oikeuksien osa-alueita kunnassa tulee kehittää. Tavoitteena on, että lasten oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin ja yhdenvertaisesti.

– Lapsiystävällisyys on inhimillisestä ja oikeudellisesta näkökulmasta oikea toimintatapa. Lisäksi investointi lasten hyvään elämään varmistaa koko kunnan kestävän tulevaisuuden, sanoo lapsiystävällisen hallinnon erityisasiantuntija Sanna Koskinen Suomen UNICEFilta.

Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyö on osa Tampere Junior -kehitysohjelmaa. Tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvointierojen kaventaminen erityisesti vahvistamalla osallisuutta ja turvallista elämää lapsen arkiympäristöissä. Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyö onnistuu vain yhteistyöllä, yhdessä järjestöjen, yritysten ja kaupungin eri toimijoiden kesken. Lasten ja nuorten ääni on perustana kehittämistyölle. Jokainen aikuinen voi vaikuttaa lapsiystävällisen toiminnan toteutumiseen.

Tamperelaiset 4.-luokkalaiset ovat vaikuttamispäivillä kertoneet monia tärkeitä asioita, joissa on parannettavaa. He ovat kuvailleet toiveitaan muun muassa näin: "Tampereesta tekisi paremman kaupungin, kun siellä olisi turvallista ja kotoisaa ja ettei kenenkään lapsen tarvisi pelätä joutuvansa vaaraan" ja "minusta aikuisten pitäisi kuunnella enemmän lapsia".

Kehitystyöhön voi osallistua ja kehittämistyön etenemistä voi seurataTampere Junior -kehitysohjelman lapsiystävällinen kunta -verkkosivulla.


Lisätietoja

Lapsiasiamies
Tiia Heinäsuo
puhelin 050 411 2434
sähköposti [email protected]

Kehittämisjohtaja
Leena Viitasaari
puhelin 050 553 8672
sähköposti [email protected]


Teksti Tiia Heinäsuo ja Johanna Toivanen