Siirry sisältöön

Tammelan stadionin suunnittelu etenee

Julkaistu 20.1.2021 18.10

Tammelan stadionin hankesuunnitelma hyväksyttiin Tampereen kaupungin asunto- ja kiinteistölautakunnassa 20.1.2021 jatkosuunnittelun pohjaksi. Stadionin toteutussuunnitelma laaditaan 8000 katsojapaikkaa käsittävänä kokonaisuutena, mikäli kaupunginvaltuusto myöntää 25.1.21 hankkeelle lisämäärärahan.

Selvityksen mukaan katsomoa on mahdollista kasvattaa 8 000 katsojaan sijoittamalla parvikatsomo pääkatsomon päälle, jolloin stadionin luokitus nousee UEFA kategoria 3:sta kategoria 4:ään. Muutos aiheuttaa noin 2,2 miljoonan euron lisäkustannuksen, jolloin koko stadionin kustannus nousee 28,4 miljoonaan euroon.

– On hienoa, että pitkään odotetussa hankkeessa päästään seuraavaan vaiheeseen. Toivottavasti seuraavat askeleet esimerkiksi investointiavustuksiin liittyen etenevät nopeasti, jotta hanke etenisi kitkatta, toteaa apulaispormestari Jaakko Stenhäll.

Stadion, asunnot ja alatila suunnitellaan ja toteutetaan hankkeen osapuolten yhteisenä integroituna projektitoteutuksena. Tampereen kaupunki, Pohjola Rakennus Oy Suomi, YIT Suomi Oyj ja JKMM Arkkitehdit Oy suunnittelevat ja toteuttavat hankkeen yhdessä vastaten yhteisistä tehtävistä ja niiden kustannuksista sekä lisäksi kukin erikseen omista projekteistaan.

Hankekokonaisuus toteutetaan peräkkäisinä kehitys- ja toteutusvaiheina. Alkavassa toteutussuunnitteluvaiheessa hankkeen osaprojektien suunnitelmat tarkentuvat ja hankkeelle haetaan rakennuslupaa. Toteutussuunnitelman hyväksyminen ja siirtyminen toteutusvaiheeseen on kesäkuussa 2021. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kesäkuussa 2021 ja tällöin stadion voitaisiin ottaa käyttöön marraskuussa 2023.

Tammelan stadionin hankkeelle haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamiselle tarkoitettua valtionavustusta. Avustusta voidaan ministeriön ohjeen mukaan saada enintään 750 000 euroa, mutta hankkeelle on mahdollista hakea vielä suurempaa, valtakunnallisesti merkittävän liikuntapaikkahankkeen tukea. Katsomokapasiteetin kasvattaminen 8 000 katsojaan nostaa Tammelan stadionin Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) kategoriaan 4, joka mahdollistaa paremmin kansainväliset ottelutapahtumat Tampereella. Lisäksi Suomen Palloliitto on ilmoittanut esittävänsä, että hankkeelle haetaan UEFA:n HatTrick-komitealta 1 miljoonan euron investointiavustusta.

Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa JKMM Arkkitehdit Oy. Stadionhankkeen tilaajana on Tampereen kaupunki ja toteuttajana Pohjola. Salhojankadun asuntohankkeen tilaajana toimii Pohjolan määrittelemä taho ja toteuttajana Pohjola. Alatilan, jossa on sekä liiketilaa että koko stadionkorttelia palveleva pysäköintilaitos, tilaajana toimii YIT:n määrittelemä taho ja toteuttajana YIT, kuten se on myös Kalevan puistotien asuntohankkeessa.

Tammelan stadion (ent. pallokenttä) sijaitsee Tammelan kaupunginosassa Ilmarinkadun, Kalevan puistotien, Tammelankadun ja Salhojankadun rajaamassa korttelissa osoitteessa Ilmarinkatu 22/Tammelankatu 27. Stadionin tontin pinta-ala on 14 665 neliömetriä. Rakennusoikeutta tontilla on 6 710 neliömetriä. Suunnitelman mukaan yleisön kulku stadionille tapahtuu tontin pohjois- ja eteläpuolelta. Stadionia rajaavat korkeat asuinrakennukset itä- ja länsipuolella.


Lisätietoja

Apulaispormestari
Jaakko Stenhäll
puhelin 045 137 8505
sähköposti [email protected]

Kiinteistöjohtaja
Virpi Ekholm
puhelin 0400 205 044
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell