Siirry sisältöön

Uusi kirjastoauto käyttöön Tampereella

Julkaistu 11.1.2021 16.02

Tampereen kaupunginkirjasto otti 11. tammikuuta käyttöön uuden kirjastoauton. Nora Surojeginin avaruusteeman mukaisesti kuvittamalle autolle etsitään tammikuun loppuun saakka nimeä kaikille avoimessa kilpailussa.

Uusi kirjastoauto pääkirjasto Metsolla.
 

Tampereen kaupunginkirjasto otti 11. tammikuuta käyttöön uuden kirjastoauton, joka korvaa vuodesta 2002 käytössä olleen kirjastoauto Roosan. Uusi kirjastoauto nähdään ensimmäisenä viikkona Roosan reiteillä, mutta autolla tullaan jatkossa ajamaan myös toisena kirjastoautona jatkavan Kustaan reittejä. Näin mahdollisimman moni pääsee vierailemaan uudessa kirjastoautossa.

Uusi kirjastoauto on tiloiltaan aiempia kirjastoautoja muunneltavampi. Kirjastoautossa on muun muassa siirrettäviä hyllykalusteita, sähkökäyttöinen valkokangas ja äänentoistolaitteet. Kirjastoauto on myös esteetön, sillä se on varustettu pyörätuolinostimella.

- Kirjastoauto haluttiin päivittää tähän päivään, ja sen toivottiin taipuvan tarvittaessa muuhunkin kuin pelkkään lainauspalveluun. Muunneltavuus mahdollistaa myös hyllykokoonpanojen ja kokoelman sujuvamman vaihtamisen erilaisia tarpeita ja asiakasryhmiä varten, palvelupäällikkö Ville-Pekka Nummi Tampereen kaupunginkirjastosta sanoo.

Koronatilanteesta johtuen uusi kirjastoauto lähti ajoon ilman käyttöönottojuhlallisuuksia. Tällä hetkellä Tampereen kirjastoautot kiertävät iltareiteillään normaalisti, mutta koulu- ja päiväkotipysäkkejä ei toistaiseksi ajeta. Kirjastoautoissa voi asioida pikaisesti, ja kerrallaan sisään otettavaa asiakasmäärää rajoitetaan. Asioidessa tulee käyttää kasvomaskia.

- Suosittelemme aineiston varaamista etukäteen, mutta auton kompaktista kokoelmasta voi myös pikaisesti etsiä lainattavaa. Molemmissa kirjastoautoissamme on lainausautomaatti, ja autoissa on otettu käyttöön kirjastoista tuttu varausten itsepalvelunouto.

Nimikilpailu käynnissä tammikuun loppuun

Kirjastoautojen pääasialliset asiakkaat, lapset, olivat mukana uuden kirjastoauton suunnittelussa. 4.luokkalaisten vaikuttamispäivillä vuonna 2019 yli 800 Tampereen alueen nelosluokkalaista piirsi ja kuvaili unelmiensa kirjastoauton. Uuteen autoon valittiin monessa suunnitelmassa toivottu avaruusteema, joka kutsuu mukaan huimiin tarinoihin. Näyttävän kuvituksen toteutti graafinen suunnittelija, kuvittaja ja lastenkirjailija Nora Surojegin.

Nyt Tampereen kaupunginkirjasto ottaa kaikki halukkaat mukaan miettimään uudelle kirjastoautolle sopivaa nimeä. Nimiehdotuksia voi jättää tammikuun 2021 loppuun saakka oheisella e-lomakkeella. Helmikuussa kirjaston henkilökunnasta koostuva raati käy vastaukset läpi ja päättää kirjastoauton nimen. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan lastenkirjapalkintoja.

Nimi julkistetaan keväällä järjestettävässä kirjastoauton virtuaalisessa esittelytilaisuudessa.

Ulkoinen linkkiNimikilpailun vastauslomake

Ulkoinen linkkiKirjastoautojen reitit ja aikataulut (saatavana myös Android-sovelluksena)


Lisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto, kirjastoautot ja kotipalvelut
Palvelupäällikkö
Ville-Pekka Nummi
puhelin 040 774 7033
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi

Kuvat Ville-Pekka Nummi