Siirry sisältöön

Tampereen Ratapihankadun suunnitelmat etenivät kaupunginhallituksessa

Julkaistu 7.12.2020 17.18

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi 7.12.2020 osaltaan Ratapihankadun tontinluovutus- ja konseptikilpailun ratkaisun sekä tavara- asemarakennuksen ja rautatieläisten asuinrakennuksen myynnin. Ostaja on Jatke Oy Pirkanmaa, perustettavien yritysten lukuun. Kauppaan kuuluu myös alueen toimitilakorttelin rakennusoikeus. Kauppahinta on 6,5 miljoonaa euroa. Päätöksen myynnistä tekee kaupunginvaltuusto tammikuun kokouksessaan.

Kilpailun voittaneessa suunnitelmassa visiona on kehittää alueelle uutta ja vanhaa yhdistävä kokonaisuus, joka sopii vaivatta ympäristön mittakaavaan. Hankkeessa on kunnianhimoinen ympäristövastuullisuuden tavoite. Hiilijalanjälki pyritään minimoimaan muun muassa kestävillä materiaalivalinnoilla, rakentamisenaikaisilla toimilla, huomioimalla kevyen ja joukkoliikenteen käyttäjät ja hyödyntämällä uusiutuvia energiamuotoja.

Toimitilakorttelin suurin käyttäjä on tamperelainen pörssiyhtiö Gofore Oyj, jonka pääkonttorin uudet toimitilat sijoittuvat alueelle. Vanhan tavara-aseman ja asuinrakennuksen käytöstä on alustavasti sovittu Pyynikin käsityöläispanimo Oy:n (Pyynikin Brewing Company) kanssa. Panimotoiminnan lisäksi yhtiö harjoittaa elämystoimintaa ja kerää Tampereelle satoja vierailijaryhmiä vuosittain.

Tavara-aseman tontinluovutus- ja konseptikilpailu alkoi vuonna 2019.Tavara-asema on suojeltu. Ostaja sitoutuu turvaamaan rakennuksen säilymisen ja tekemään suojeltuna säilymistä edellyttävät rakennustyöt.

Ratapihankadun työt Morkun aukion läheisyydessä alkavat jo talven 2020-2021 aikana. Aukio on tarkoitus muokata yhdistävä tekijä, joka mahdollistaisi vapaan oleskelun, mutta tarjoaisi tilaa myös vaihtuville näyttelyille ja kahvila-ravintolalle ja muulle toiminnalle, esim. saunalle.

Pormestari Lauri Lylyn mukaan Ratapihankadun alue Tampereen ytimessä saadaan näillä suunnitelmilla osaksi elävää ja vetovoimaista sekä liikenteellisesti toimivaa kaupunkikeskustaa. "Tehdyllä kaupalla kaupunki saa korvauksen alueen kehittämisestä syntyville kuluille ja jatkossa myös kiinteistövero- ja vuokratuloja. Erityisen hyvältä tuntuu se, että mukana kehitystyössä on tamperelaisia yrityksiä, joilla on näkemystä ja halua kehittää kaupunkia ja luoda työllistymisedellytyksiä."

"Tämä Jatke Oy Pirkanmaan kehittämä hanke tulee täydentämään Tampereen keskusta-alueen kaupunkikuvaa merkittävästi ja olemmekin todella ylpeitä ja iloisia, että saimme mukaan näin hienon yhteistyökumppaneiden joukon", toteaa Jatke Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hannus. "Lopputuloksesta tulee moderni, tämän päivän työelämään ja arjen vaatimuksiin soveltuva kokonaisuus, jossa laadukas rakentaminen, muotoilu ja ympäristövastuullisuus ovat avainasemassa. On myös erittäin hienoa, että saamme omat toimitilat itse rakentamastamme kokonaisuudesta."

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Peter Ahlströmin mukaan Ratapihankadun kohde täyttää erinomaisesti yrityksen kriteerit. "Yhtiömme sijoittaa toimitilakohteisiin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Ratapihankadun alueen sijainti sekä pääradan että uuden raitiotien välittömässä läheisyydessä, laadukas sertifioitu tulevaisuuden toimisto sekä erinomainen ankkurivuokralainen. Odotamme innolla, että pääsemme toteuttamaan hanketta ensi vuonna."

Yhteiskumppaneiden yhteystiedot

Toimitusjohtaja Jukka Hannus, Jatke Pirkanmaa Oy
puh. 050 593 6171
[email protected]

Toimitusjohtaja Mikael Nylund, Gofore Oyj
puh. 040 540 2280
[email protected]

Perustaja Tuomas Pere, Pyynikin Panimo
puh. 044 7699 137
[email protected]

Johtaja Pia Lindborg, A. Ahlström Kiinteistöt Oy
puh. 050 3288579
[email protected]‐ahlstrom.fi


Lisätietoja

Kiinteistöjohtaja
Virpi Ekholm
puhelin 0400 205 044
sähköposti [email protected]


Teksti Anna-Maria Maunu