Siirry sisältöön

Vapriikin Finlayson-luentosarja päättyy

Julkaistu 17.11.2020 15.52

Vapriikin syksyn luentosarjan viimeinen osa nostaa esiin Finlaysonin suunnittelijat. Professori Heidi Pietarinen luennoi aiheesta Finlaysonin Tampereen tehtaan ateljeessa 1960-1980-luvuilla keskiviikkona 18.11. kello 18. Luennolle on vapaa pääsy, ja sitä voi seurata myös striiminä Vapriikin Youtube-kanavalla. Ennen luentoa pääsylipun ostaneet voivat osallistua opastetulle kierrokselle Finlayson-näyttelyyn kello 17.

 

Finlaysonin Tampereen ateljee tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman teollisesti kudottujen tekstiilien suunnitteluun ja valmistukseen 1950–80-luvuilla. Siellä ehti toimia kymmenkunta tekstiilitaiteen koulutuksen saanutta suunnittelijaa eli tekstiilitaiteilijaa sekä tekstiiliteknisen koulutuksen saanutta tekstiili-insinööriä. Jokaisella ateljeen mallipiirtäjänä, suunnittelijana, tekstiilitaiteilijana tai ateljeepäällikkönä toimineella henkilöllä on oma tarinansa. He tuovat tehtaan, koneiden ja tekstiilituotteiden rinnalle näkyviin teollisen tekstiilisuunnittelijan, jonka tehtäviin kuului suunnitella kuosiin kudottuja kankaita. Pohjakangaslaatujen materiaalinen rikkaus, hienovarainen värienkäyttö ja teknisesti vaativat frotee- ja jacquard-kuosit vievät kuulijan moniaistiselle aikamatkalle, jota sävyttää suomalaisten sekä arkeen että juhlaan liittyvät muistot Finlaysonin tekstiileistä.

Heidi Pietarinen toimii tekstiilialan professorina Lapin yliopistossa. Hänen erityisalanaan ovat jacquard-kudotut tekstiilit. Näyttelyissään ja tutkimusartikkeleissaan hän tarkastelee usein kulttuurien välistä vuoropuhelua.

Luento on toteutettu yhteistyössä Tampereen työväenopiston kanssa.

Linkki striimiin: https://www.youtube.com/channel/UC0loOHjrDujGvMUV-mKvw2w