Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki haluaisi ostaa Suomen Hopealinja Oy:n osake-enemmistön

Julkaistu 10.11.2020 17.10

Tampereen kaupunki on Suomen Hopealinja Oy:n suurin yksittäinen omistaja 30,46 prosentin omistuksella. Hopealinjan hajautunut omistusrakenne on osoittautunut vuosien saatossa ongelmalliseksi. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 10.11.2020, että muiden yhtiön pääomistajien kanssa pyritään neuvotteluratkaisuun, ja Tampereen kaupunki ostaa nimelliseen hintaan ensivaiheessa Hämeenlinnan, Valkeakosken, Akaan, Lempäälän, VR:n, Nokian ja Kangasalan osakkeet.

Tampereen kaupunki tekee ehdollisen ostotarjouksen. Ehtona on se, että kaikki pääomistajat myyvät omistamansa osakkeet ja Tampereen kaupunki saa haltuunsa yli 90 prosenttia yhtiön osakekannasta. Jos ehto täyttyy, lunastaa kaupunki jäljelle jäävien osakkaiden osakkeet osakeyhtiölain mukaisesti.

Konsernijaoston päätöksen mukaan toissijainen vaihtoehto on se, että Tampereen kaupunki myy omistamansa Hopealinja Oy:n osakkeet jollekin nykyisistä omistajista tai ulkopuoliselle ostajaehdokkaalle. Edellytyksenä on, että ostaja sitoutuu yhtiön pääomittamiseen.

Hopealinja Oy:n isompia omistajia ovat Hämeenlinnan kaupunki (20,11 %), Valkeakosken kaupunki (16,23 %), Akaan kaupunki (6,14 %), Lempäälän kunta (6,14 %) VR-Yhtymä Oy (5,94 %), Nokian kaupunki (4,42 %) ja Kangasalan kaupunki (4,38 %). Isoimmat osakkaat omistavat yhtiöstä yhteensä lähes 94 prosenttia, mutta tämän lisäksi yhtiössä on noin 60 pienomistajaa.


Lisätietoja

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
Arto Vuojolainen
puhelin 050 345 1397
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell