Siirry sisältöön

Kysely 30 km/h -nopeusrajoituksesta Tammela-Kaleva-Petsamo suunnan asukkaille

Julkaistu 9.11.2020 10.16

30 km/h -aluenopeusrajoitus laajenee keskustassa rautatiestä itään Kalevaan ja Petsamoon ulottuvalle alueelle. Siihen kuuluvat Kaleva, Kalevanrinne, Kalevanharju, Liisankallio, Tulli, Tammela, Osmonmäki, Petsamo, Lappi sekä Lapinniemi. Asukkaat ja muut alueella liikkuvat voivat kommentoida alueen nopeusrajoitusehdotusta vastaamalla karttakyselyyn, joka on avoinna 9–29.11.2020.

Liikennemerkki 30 km/h
 

Kysely ja lisätietoa Tampereen nopeusrajoituspolitiikasta löytyy sivulta www.tampere.fi/liikenneturvallisuus . Kyselyssä on mukana kartta, johon on merkitty uudet nopeusrajoitukset. Vastaajat voivat myös merkitä kartalle turvattomaksi kokemiaan paikkoja.

Nopeusrajoitukset vaihtelevat nykyisin asuntokaduilla 30–40km/h, ja lisäksi alueella on 20km/h rajoituksia. Pää- ja kokoojakaduilla nopeusrajoitukset ovat pääosin 40-50 km/h. Kekkosentiellä ja Hervannan valtaväylällä nopeusrajoitus on 50km/h tai enemmän.

Kaikilla asuntokaduilla on tulossa voimaan 30km/h nopeusrajoitus lukuun ottamatta niitä katuja, joilla jo nykyisin on 20km/h nopeusrajoitus.

Alueen pää- ja kokoojakatujen nopeusrajoitukset pysyvät pääosin ennallaan. 40km/h nopeusrajoitus jää voimaan Itsenäisyydenkadulle, Kalevan puistotielle, Sammonkadulle, Yliopistonkadulle, Ratapihankadulle, Kanslerinrinteelle, osalle Kalevantietä ja Rauhaniementietä, Rieväkadulle sekä Kaupinkadulle välillä Sammonkatu – Kalevantie. 50km/h nopeusrajoitus jää voimaanTeiskontielle, Viinikankadulle ja osalle Kalevantietä. Kekkosentien ja Hervannan valtaväylän nopeusrajoitukset pysyvät ennallaan.

Alueilla tehdään myös toimenpiteitä nopeusrajoituksen noudattamisen helpottamiseksi. Kaduille voidaan laittaa esimerkiksi hidasteita tai parantaa suojateiden havaittavuutta. Rauhoittamistoimien suunnittelussa otetaan huomioon kyselyssä ilmoitetut turvattomat paikat ja muu palaute sekä liikennemäärät ja liikenneonnettomuudet.

Uusi aluenopeusrajoitus voimaan alueella syksyllä 2021

Kalevan, Kalevanrinteen, Kalevanharjun, Liisankallion, Tullin, Tammelan, Osmonmäen, Petsamon, Lapin sekä Lapinniemen alueen nopeusrajoitusuudistus toteutetaan viimeistään syksyllä 2021. Suurimmassa osassa Tamperetta uusi aluenopeusrajoitus on jo tullut voimaan. Tampereen uuden aluenopeusjärjestelmän käyttöönotosta päätettiin yhdyskuntalautakunnassa loppuvuodesta 2016.

Uuden aluenopeusjärjestelmän tavoite on liikenneturvallisuuden parantaminen ja nopeusrajoitusjärjestelmän yhtenäistäminen. Ajonopeudet vaikuttavat liikenneonnettomuuksien todennäköisyyteen ja vakavuuteen. Alempi nopeus parantaa kuljettajan havaintomahdollisuuksia ja lyhentää jarrutusmatkaa. Myös jalankulku ja pyöräily sujuvat turvallisemmin. Alhainen nopeus vähentää kiihdytyksen tarvetta ja sitä kautta meluakin.


Lisätietoja

Liikenneinsinööri
Heljä Aarnikko
puhelin 040 806 4917

Erikoissuunnittelija
Laura Puhakka
puhelin 041 730 5739


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen