Siirry sisältöön

Viinikankadun ylittävän Pinninkadun rautatiesillan taide- ja julkisivuvalaistus valmistunut

Julkaistu 6.11.2020 11.51

Viinikankadun ylittävä Pinninkadun alikulkusilta sijaitsee näkyvällä paikalla Tampereen pääsisääntuloväylällä Viinikan liittymän, Tampere-talon ja Tampereen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Uusitun sillan taide- ja ulkoasu ovat valmistuneet.

 

Pinninkadun rautatiesilta sijaitsee liikenteellisesti ja historiallisesti merkittävällä paikalla. Vanha silta oli rakennettu 1930-luvulla, ja se korvatiin uudella pidemmällä sillalla Tampereen kaupungin ja Väylän yhteishankkeella. Uusi silta tulee toimimaan maamerkkinä kaupungin keskeisellä kulkuväylällä niin päivänvalossa kuin valaistuna pimeällä.

Pinninkadun alikulkusillan taidesuunnitelmassa toteutettiin visuaalisia elementtejä sillan pilareihin, sillan alapintaan pilarien välille, radan kaiteeseen sekä sillan tukimuuriin. ROP-taitelijaryhmään kuuluvat Tuomo Rosenlund ja Pekko Orava laativat uuden sillan ulkoasu- ja taidesuunnitelmat yhteistyössä FT Mika Hannulan kanssa. Nykyisen sillan historia on innoittanut ulkonäkösuunnittelun toteuttanutta ryhmää.

Sillan tukimuurit verhoiltiin vanhasta sillasta puretuilla kivillä. Verhouksen osaksi tuli uusia kivilaattoja, joihin on toteutettu kaivertamalla piirustuksista sekä teksteistä muodostuva kokonaisuus. Sillan paalujen ympärille toteutettiin muotoiltu ja perforoitu teräslevy. Pilarit valaistaan sisäpuolelta, jolloin perforointi loistaa pimeällä lyhtymäisesti ulospäin. Radan kaiteisiin toteutettiin väriliuku murrettujen oranssien ja punaisen sävyistä, joka luo liikkeen tuntua staattiseen siltaelementtiin. Pilari- ja kaidevalaistus otetaan käyttöön perjantai-iltana 6.11.2020 hämärän laskeutuessa, noin klo 17.00 ja 18.00 välillä.

Autoilijoiden näkökulmasta silta avautuu värillisesti mielenkiintoisena ja tilallisena kokonaisuutena, jossa ei kuitenkaan ole autoilijan keskittymistä haittaavia yksityiskohtia. Jalankulkijat ja polkupyöräilijät pääsevät tutustumaan sillan alla oleviin teksteihin ja kuvakaiverruksiin lähemmin.


Lisätietoja

Sillan taide- ja ulkonäkösuunnittelu:
Tuomo Rosenlund
puhelin 040 511 8010

Rakennuttamispäällikkö
Petri Kantola
puhelin 050 364 6095