Siirry sisältöön

Tampere valittiin kansainvälisen älykaupunkikilpailun finaaliin

Julkaistu 4.11.2020 15.51

Tampere on mukana ainoana pohjoismaisena kaupunkina kansainvälisen älykaupunkikilpailun finaalissa. Kilpailua isännöi Barcelonassa järjestettävä vuosittainen messu- ja konferenssitapahtuma Smart City Expo. Voittaja selviää 18. marraskuuta.

Ihmisiä Tammerkosken alajuoksulla kesäpäivänä
 

Tampere on ensimmäistä kertaa ehdolla voittajaksi kaupungeille suunnatussa City Award -kategoriassa. Palkinto myönnetään kaupungille, joka on kehittänyt erityisen laajan ja asukkaat huomioivan strategian, jossa yhdistyvät erilaiset projektit, aloitteet ja toimintaperiaatteet.

Tampereen kilpailuehdotus keskittyy Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaan, joka on kaupungin laaja-alainen ilmasto-ohjelma. Ilmastotyötä tukevat ilmastobudjetti ja erilaiset yhteistyön muodot, kuten Tampereen seudun ilmastokumppanuustoiminta yrityksille ja yhdistyksille sekä asukkaille suunnattu Ilmastosankari-kampanja.

– Tampereella on runsaasti älykaupunkikehittämiseen liittyviä vahvuuksia, joista päätimme lähteä hakemaan palkintoa kestävän kehityksen osaamisellemme. Haluamme jakaa oppejamme ja kokemuksiamme muille, kertoo elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen Tampereen kaupungilta.

Tampereen ehdotus täyttää erinomaisesti kilpailun kriteerit. Erityistä ilmasto-ohjelman työstämisessä on ollut laaja osallistuminen, toimenpiteiden vaikutusten eli päästöjen ja kustannusten arviointi sekä toimeenpanon ja seurannan suunnittelu ja toteuttaminen.

– On hienoa, että pitkäjänteinen työmme saa kansainvälistä huomiota. Tiekarttaa on tehty yhteistyössä kaupungin yksiköiden kanssa ja eri tahot ovat sitoutuneet ohjelmaan, mikä on tärkeää toimenpiteiden toteutumiselle, toteaa kehityspäällikkö Laura Inha Tampereen kaupungilta.

Kaupungin ilmasto-ohjelman tiekartta keskittyy pääosin kaupunkiorganisaation toimenpiteisiin, mutta hiilineutraaliuden saavuttaminen edellyttää yhteistyötä myös yritysten, yhdistysten, yliopistojen, asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa.

Tampereen lisäksi City Award -palkintoa tavoittelevat Belo Horizonte (Brasilia), Lissabon (Portugali), Pietari (Venäjä), Shanghai (Kiina) ja Yokohama (Japani). Voittajat ilmoitetaan suorassa verkkogaalassa 18. marraskuuta.

World Smart City Awards on arvostettu kansainvälinen kilpailu, jolla tuodaan esille edistyksellisiä projekteja, ideoita ja strategioita, jotka tekevät kaupungeista ympäri maailmaa elävämpiä, kestävämpiä ja taloudellisesti kannattavampia. Vuonna 2020 ehdotuksia saatiin 46 maasta seitsemään eri kategoriaan.


Lisätietoja

Kehityspäällikkö
Laura Inha
puhelin 040 801 6035
sähköposti [email protected]

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja
Teppo Rantanen
puhelin 040 023 5442
sähköposti [email protected]


Teksti Anna Vilhula

Kuvat Laura Vanzo / Visit Tampere