Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki tarjoaa maksutonta neuvontaa öljylämmityksen vaihtoon ja uuden valtion tuen hyödyntämiseen

Julkaistu 5.11.2020 9.00

Vaihtamalla öljylämmityksen uusiutuvaan vaihtoehtoon kodin energiakustannukset laskevat välittömästi ja kiinteistön arvo nousee. Vaihdosta hyötyvät myös ilmasto ja paikallinen elinkeinotoiminta.

Maisema Pispalanharjusta
 

Tampereen kaupunki tarjoaa kuntalaisille maksutonta neuvontaa öljylämmityksen vaihtoon. Neuvonta on yksi Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan toimenpiteistä, joilla kaupunki vähentää päästöjään.

– Öljylämmitys aiheuttaa noin 7 prosenttia tamperelaisten hiilidioksidipäästöistä, joten kyse on merkittävästä asiasta. Kaiken lisäksi useimmissa tapauksissa investoinnin takaisinmaksuaika on reilusti alle 10 vuotta, joten vaihtaminen kannattaa, sanoo Tampereen kaupungin projektipäällikkö Juho Rinta-Rahko.

Tamperelaiselle öljylämmittäjälle lämmitysjärjestelmän vaihtaminen on erityisen kannattavaa, koska muutos nostaa rakennuksen arvoa välittömästi – usein jopa koko investoinnin verran. Lisäksi lämmityskulut pienenevät merkittävästi. Tällä hetkellä laskennallisia säästöjä pienentää öljyn poikkeuksellisen alhainen markkinahinta. Historiallisesti keskimääräisellä, noin euron litrahinnalla, säästö on monessa tapauksessa jopa 2000 euroa vuodessa.

Syyskuun alusta valtio on tarjonnut jopa 4 000 euron tuen öljylämmityksestä luopumiseen. Tuen saa, kun vaihtaa lämmitysjärjestelmän maalämpöön, vesi-ilmalämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Kahden jälkimmäisen osalta tuki voi olla jopa yli puolet hankintakustannuksista.

Valtion tuki on ollut todella suosittu. Pirkanmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukseen on tullut jo 5200 hakemusta ja koko vuoden arvio on 7000 kappaletta. Useimmiten öljylämmitys on vaihdettu ilmavesilämpöpumppuun, joiden osuus hakemuksista on ollut noin 65 prosenttia. Toiseksi suosituin on ollut maalämpö.

Öljylämmityksen vaihtaminen esimerkiksi maalämpöön pienentää rakennuskohtaisia päästöjä yli 80 prosenttia. Talon koosta riippuen se vastaa noin 20 000–40 000 kilometrin vuosittaista autoilua keskipäästöisellä autolla.

Kaupunki kehittää toimintamallia, jolla voidaan auttaa ja kannustaa öljylämmittäjiä lämmitysjärjestelmän vaihtoon.

– Tällä viikolla lähetettiin kirjeet noin tuhanteen öljylämmitteiseen omakotitaloon ja tiedotetaan tarjottavasta neuvonnasta, johon kuuluu infopiste Koilliskeskuksessa, puhelinneuvontaa ja webinaari. Lisäksi EU-rahoitteisessa projektissa pilotoidaan Härmälässä talvella toimintamallia, jossa rakennusten omistajat tekevät hankinnat yhdessä.

Kaupunki haluaa näyttää asiassa myös esimerkkiä. Tampereen kaupunki kertoo Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartassa, että se aikoo luopua öljylämmityksestä kaupungin omissa kiinteistöissä vuoteen 2025 mennessä ja hyödyntää luopumisessa valtionavustuksia.

Maksutonta neuvontaa öljylämmityksen vaihtoon

Infotiski: Koilliskeskuksessa to 12.11. ja ma 23.11. klo 12–18. Kirjaston sisäänkäynnin/lehtienlukusalin läheisyydessä.

Puhelinneuvonta: Viikoilla 46–50: pe klo 9–11. Lisäksi ti 10.11., ke 18.11., ke 25.11., ke 2.12. ja ti 8.12. klo 13–15. Energianeuvoja Mari Tolppa 044 423 5790.

Sähköpostineuvonta: [email protected]

Öljystä uusiutuviin -webinaari ti 17.11. klo 18–19. Linkki webinaariin osoitteessa: www.oljystauusiutuviin.fi/tapahtumat


Lisätietoja

Projektipäällikkö
Juho Rinta-Rahko
puhelin 041 730 3379
sähköposti [email protected]


Teksti Miika Peltola

Kuvat Laura Vanzo / Visit Tampere