Siirry sisältöön

Vapriikkiin ratsastavat ritarit, Milavida palaa 20-luvulle

Julkaistu 3.11.2020 11.08

Museokeskus Vapriikki uskoo kaikesta huolimatta kovaan museovuoteen 2021. Maaliskuussa avautuu huimiin seikkailuihin johdattava Ritarit-näyttely, ja kesäkuussa Tampere liekeissä –näyttely. Museo Milavida siirtyy helmikuun lopulla iloiselle 20-luvulle.

 

Ritarit

26.3. – 26.9.2021

Ritarit ratsastavat Vapriikkiin! Kiiltävät haarniskat, hurjat aseet ja kiehtovat tarinat tuovat ritariajan keskelle Tamperetta. Luvassa on ankaraa koulutusta, loistokkaita turnajaisia ja ylellistä linnaelämää.

Keskiajan haarniskoitu ritari ja hänen hevosensa olivat aikansa pelottavin sotakone, joka lähetettiin rynnäköimään keskelle vihollisjoukkoa. Haarniskan sisällä ratsasti kuitenkin ritariromantiikan ihanteen mukaisesti herkkä mies, joka lasketteli liukkaasti runoja rakkaalleen ja saattoi pyörtyä pakahduttavan tunnekuohun iskiessä. Vapriikin näyttelyssä perehdytään ritariluokan syntyyn sekä ritarien koulutukseen, varustukseen ja elämään niin kotilinnoissa, turnajaisissa kuin taistelukentilläkin. Samalla esitellään tunnetuimpia ritareita ja pohditaan, miten ritarillisuus ja ritarilaitos näkyvät edelleen nykypäivässä. Muutama myytti tulee kumotuksi, ja esiin nousee myös kysymys: olivatko linnanneidot tosiaan pulassa?

Ritarit-näyttelyn noin 200 esineen joukossa on muun muassa mestarillisesti taottuja ja upeasti koristeltuja haarniskoita, kypäriä, miekkoja, kilpiä, peitsiä sekä ritarin hevoselle kuuluneita varusteita Euroopan eri haarniskatyöpajoista.

Yksi kiinnostavimmista esineryhmistä on Suomen herttua Juhanalle, myöhemmälle Ruotsin kuninkaalle, kuuluneet Lontoon Greenwichin pajan kulta- ja hopeakoristeiset haarniskat 1570-80-luvuilta. Aikansa käsityötaitojen huippua edustavat esineet tulevat pääosin firenzeläisestä Stibbertin museosta, ja niiden rinnalle on nostettu suomalaista ja pohjoismaista ritariesineistöä Kansallismuseon, Tukholman kuninkaallisen asehuoneen Livrustkammarenin ja Peter Mustosen kokoelmista.

Näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhteistyössä Vapriikin kanssa.

Tampere liekeissä
Avautuu 4.6.2021

Vapriikin Teatterikaupunki-näyttelyn tilalle avautuu kesäkuussa Tampere liekeissä –näyttely, joka kertoo tulipaloista ja palontorjunnasta Tampereella 1865­­ – 2021. Valistuksesta ja varautumisesta huolimatta kaupunki on kohdannut tuhoisia paloja. Näyttelyssä perehdytään tulipaloihin, jotka ovat vaikuttaneet kaupunkilaisten elämään käänteentekevällä tavalla. Tulipalot ovat muun muassa antaneet kaupungille sen nykyisen muodon, kun katuja ja puistoja levennettiin vuoden 1865 suurpalon jälkeen.

Pirkanmaan pelastuslaitos näyttelyn yhteistyökumppanina avaa näyttelyvieraille pelastuslaitoksen arkea tämän päivän kaupungissa. Näyttelyssä on esillä ainutlaatuista esineistöä Vapriikin kokoelmista.

Milavidaa uudistetaan

Museo Milavida uudistuu vuonna 2021. Museo suljetaan joulun jälkeen näyttelyvaihtoa varten. Suosittu Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttely muokataan uusiin, hieman pienempiin tiloihin ja siten muodin, muotoilun ja luksuksen teemoista koottavat vaihtuvat näyttelyt saavat kaivattua lisätilaa.

Ensimmäinen laajempi vaihtuva näyttely on Paluu 20-luvulle. Näyttelyssä liihotellaan 1920-luvun hilpeissä ja vapautuneissa tunnelmissa. Vuosikymmen mullisti naisten muodin ja toi mukanaan mm. charlestonin, paheellisen jazz-musiikin, auringonpalvonnan ja kieltolain. Näyttely nostaa esiin omien museokokoelmien upeita, aistikkaita pukuja ja asusteita. Paluu 20-luvulle on esillä Milavidassa 26.2.2021– 13.3.2022.